Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 500 de fermieri crescători de ovine și bovine se pot alege cu plângeri penale formulate de APIA. Ar fi nevoiţi să restituie subvențiile primite în perioada 2007-2010

Publicat

YouTube video

Un grup de 560 de fermieri crescători de ovine și bovine din județul Alba se vor alege cu plângeri penale formulate de APIA, pentru a restitui sumele primite ca subvenție în perioada 2007-2010, sume ce se ridică la aproape 63 de miliarde de lei vechi. Vicepreședintele Consiliului Județean Alba și al PNL Alba, Florin Roman, a explicat că aceasta este urmarea a trei ordine de miniștri emise în 2010, potrivit cărora, pentru a primi subvențiile, fermierilor li s-a cerut o declarație pe proprie răspundere cum că nu au datorii la stat, și nu un cazier fiscal, așa cum ar fi fost normal. Ca soluție, Roman propune actualului ministru al Agriculturii să emită o amnistie fiscală pentru a-i scuti pe fermieri de restituirea banilor și pentru a evita supraaglomerarea instanțelor cu aceste cazuri. 

„Este o situație destul de explozivă la nivelul județului Alba. Ca urmare a două ordine de miniștri date în 2010 – Ordinul 23 din aprilie 2010 semnat de ministrul Adrian Rădulescu și Ordinul 21 din iulie 2010 și 215 din septembrie 2010 semnate de ministrul Valeriu Tabără -, la ora actuală avem în județul Alba 560 de fermieri, crescători de ovine și bovine, beneficiari ai primei pe exploatație și ai primei pe cap de animal, care sunt obligați să restituie aproape 63 de miliarde de lei vechi către APIA”, a explicat Roman.

„Asta înseamnă că, în perioada următoare, judecătoriile din Alba vor fi copleșite de aceste plângeri penale pentru fals în declarații, întrucât fermierii respectivi au dat declarații pe proprie răspundere că nu au debite până la sfârșitul anului. Prima vină revine fostului ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, care a dat un ordin prost. În astfel de situații, dovada faptului că nu ai datorii la bugetul de stat și la bugetul local este cazierul fiscal”, a adăugat Florin Roman.

Fermierii au dreptul să primească subvenții din anul 2007, după intrarea României în Uniunea Europeană. Ordinele mai sus menționate, au introdus o condiție de eligibilitate, ca fermierii să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, la data solicitării primei. Astfel, fermierii care au primit subvenții în perioada 2007-2010, ar fi nevoiți să restituie banii pentru anii în care au avut datorii, nu pentru întreaga perioadă.

Potrivit lui Florin Roman, Curtea de Conturi a început un control tematic pe toate agențiile APIA, în județul Alba fiind identificați în prima fază 666 fermieri, iar prejudiciul fiind atunci undeva la 70 de miliarde de lei vechi. În urma notificărilor, pe baza unor acte doveditoare și contestații, aproape 90 de persoane au rezolvat problema, rămânând în discuție 560 de fermieri, cărora li se impută 62,45 miliarde de lei.

Cea mai mare sumă imputată unui fermier din județul Alba este 4 miliarde de lei vechi și este datorată de un agricultor din zona Blaj. Cel mai probabil, APIA va formula plângeri penale pe numele celor 560 de fermieri. La ora actuală, APIA Alba a atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul verbal de constatare al celor de la Curtea de Conturi, iar cauza se va judeca în 18 ianuarie.

„Eu fac un apel la actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, să emită un act normativ prin care acești fermieri să fie scutiți de restituirea acestor sume, în cazul acestor fermieri care fac dovada că pur și simplu nu au știut că au debite restante. Mulți dintre acești oameni, pe lângă o ușoară indiferență, nu au dat dovadă de rea credință. Poate au obținut adeverințe de la primării cum că nu au datorii la stat, iar ulterior le-a apărut o amendă de care nu au știut”, a conchis Florin Roman.

Vedeți mai jos în video declarațiile complete ale lui Florin Roman:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Fermierii crescători de ovine și caprine din Alba cer rezolvarea situației prin care sunt nevoiți să restitue subvențiile primite de la UE. Vezi ce revendică | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax