Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Peste 500 de milioane lei, subvenții pentru crescătorii de animale. Pentru ce se pot obține bani și când se depun cereri

Publicat

O nouă schemă de ajutor de stat este lansată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Este vorba despre 561,5 de milioane de lei, în perioada 2023-2027, pentru subvenţionarea unor servicii din sectorul creşterii animalelor, potrivit unui proiect de HG publicat pe site-ul instituţiei.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

„Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole”, precizează MADR.

Costuri subvenționate pentru fermieri

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menţionate este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice şi de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice, este de maximum 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine, 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi de 100 lei pentru porcine.

Potrivit MADR, valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testele efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului este de maximum:

– pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline

  • 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte
  • 60 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de carne

– pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine

  • 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte
  • 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de carne
  • 30 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină
  • 36 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de pielicele.

Finanțarea pe 2023

„Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39.000.000 lei credite de angajament, din care 16.926.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 22.074.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 24.000.000 lei credite bugetare, din care 10.416.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 13.584.000 lei pentru speciile ovine şi caprine. Aceste sume se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023”, se arată în document.

Când vor putea fi depuse cereri

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), respectiv al municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Prin excepţie, pentru anul 2023, cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat, completate de către solicitanţi şi avizate de către ANZ, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, se depun până în data de 10 august 2023, inclusiv, precizează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax