Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 6% dintre elevii liceelor din Alba au consumat cel puțin o dată DROGURI. Majoritatea preferă canabisul

Publicat

tineri

La nivelul județului Alba, 6,1 % dintre elevii din mediul liceal și profesional au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite sau noi substanţe psihoactive, potrivit unui studiu. În ierarhia tipurilor de drog consumat, pe primul loc se situează canabisul. Adolescenții au mai încercat și noi substanțe psihoactive (NSP), tranchilizante, steroizi anabolizanți, inhalanți, LSD, cocaină sau ciuperci halucinogene.

Miercuri, 7 martie, ora 11.00, la sediul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba Iulia a avut loc întâlnirea grupului de lucru pentru prezentarea stadiului implementării activităţilor în anul 2017, din Strategia Judeţeană Antidrog 2013-2020 şi a Planului său de Acţiune în perioada 2017-2020, context în care au fost prezentate şi rezultatele „Studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţul Alba”.

La întâlnire au participat reprezentanţii instituţiilor partenere responsabile cu implementarea activităţilor cuprinse în Planul de Acţiune al Judeţului Alba pentru perioada 2017-2020.

Rezultatele studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţul Alba sunt publice și se pot consulta pe adresa https://www.anagov.ro/alba/home, principalele date relevante fiind:

  • Consumul de produse alcoolice și tutun înregistrează cele mai înalte nivele ale prevalenţei consumului, confirmându-le ca droguri sociale larg acceptate.

  • Analiza datelor indică faptul că 9 din 10 adolescenţi (91.7%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, unul din doi adolescenți (55.8%) a declarat că a consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile, iar 11,7% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

  • În ceea ce privește consumul de tutun cel puţin o dată în viaţă se înregistrează valori mai mari în cazul fetelor, (50,8%) față de băieți (45,6 %). În schimb, în cazul consumului cel puţin o dată în ultimele 30 de zile este înregistrată o valoare mai mare în cazul băieților (25,9%) față de fete (23,1 %).

  • La nivelul județului Alba, 6,1% dintre elevii din mediul liceal și profesional au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive), iar dacă se are în vedere inclusiv consumul de tranchilizante/sedative fără prescripție medicală, de inhalanți și de steroizi anabolizanți, atunci prevalenţa consumului cel puțin o dată de-a lungul vieţii este de 7%.

  • În ierarhia tipurilor de drog consumat, pe primul loc se situează canabisul 5,4%, urmat de NSP 1,1%, tranchilizante 1%, steroizi anabolizanți 0,8%, inhalanți 0,7%, LSD 0,4%, cocaină 0,4%, ciuperci halucinogene 0,4%.

  • 5,4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 2,8% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,2% în ultimele 30 de zile.

  • 2 din 3 adolescenți atribuie un risc ridicat fumatului zilnic a mai mult de un pachet de țigări, consumului regulat de NSP, canabis și amfetamine, precum și consumului cronic de alcool.

  • Pentru unul din patru adolescenți părinții nu au o atitudine fermă în privința consumului de droguri ilicite și pentru aproape jumătate dintre aceștia nu este ferm interzis consumul de alcool.

La finalul prezentărilor au avut loc dezbateri cu privire la rezultatele studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional din judeţul Alba şi au fost stabilite priorităţile pentru perioada imediat următoare în ceea ce priveşte intensificarea activităţilor de prevenire a consumului de droguri în şcoală, familie şi comunitate, prin implicarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, a societății civile, precum și a tinerilor prin activități de voluntariat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax