Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Peste 800 de persoane din Alba, înscrise în registrul agresorilor sexuali în ultimii doi ani. Au comis infracțiuni grave

Publicat

În județul Alba, în evidențele registrului agresorilor sexuali se află înregistrate sute de persoane, în doi ani de când registrul a devenit operațional. 

Mai exact este vorba despre persoane care au comis infracțiuni de agresiuni sexuale, violuri, sau infracțiuni de trafic sau exploatarea persoanelor vulnerabile, precum proxenetism. 

Persoanele în cauza sunt sub supravegherea polițiștilor și de asemenea nu se pot angaja la un loc de muncă, la care este necesar un certificat de integritate comportamentală.

Sute de persoane în înregistrate în registru, în județul Alba

Reprezentații IPJ Alba au comunicat la cererea alba24.ro, că de la data de 1 iulie 2021 de când a intrat în vigoare registrul și până la data redactării acestui articol, la nivelul județului Alba sunt înregistrate 809 persoane.

La acest număr nu se adaugă deținuții închiși la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud.

La nivel național, în luna iulie a anului 2023 erau trecute în registru peste 65.000 de persoane. Mai exact erau înscrise 64.791 de persoane”, potrivit datelor Ministerului de Interne.

Cine sunt cei înrregistrați în baza de date

În registrul agresorilor sexuali figurează următoarele categorii de persoane:

  • persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele române competente;
  • persoanelor de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel;
  • persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Mai exact este vorba despre persoane care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

Ce interdicții au

Aceștia au interdicția temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun:

contactul direct cu copiii;

contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile;

examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Mii de certificate de integritate comportamentală eliberate în Alba

De asemenea, sunt mai multe instituții care solicită un certificat de integritate comportamentală, prin care să se ateste că persoana care vrea să se angajeze pe un anumit post nu este inclusă în registru.

În județul Alba, în ultimii doi ani, potrivit reprezentaților IPJ Alba, au fost eliberate 4.611 certificate de integritate comportamentală.

Persoanele fizice interesate pot obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care se poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv în baza unei cereri-tip.

Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice, centrale și locale, instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane pot obține copie de pe Registru în aceleași condiții în care pot obține extrasul de pe cazierul judiciar, respectiv în  baza consimțământului persoanei interesate și a unei cereri care conține datele cu caracter personal și care se adresează unității de poliție în a cărei rază administrativ-teritorială s-a născut persoana fizică sau Inspectoratului General al Poliției Române, în cazul persoanelor născute în străinătate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax