Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste un milion de români locuiesc cu părinții. Majoritatea, bărbați cu vârsta între 29 și 34 de ani. Explicații și statistici

Publicat

Peste un milion de români cu vârsta între 29-34 de ani locuiesc cu părinții, iar tendința este de creștere. Motivele sunt, în general, de natură financiară.

Potrivit psihologilor, aceste practici se întâlnesc atât la tinerii din Generația X, cât și la ”mileniali”, din Generația Y. Pentru mulți dintre tineri aventura intrării în viața pe cont propriu se încheie rapid din cauza lipsei banilor de cele mai multe ori, iar pentru alții este și componenta psiho-culturală: sunt mai puțin independenți, comparativ cu alte generații.

Vârsta la care tinerii români părăsesc locuința parentală este în creștere. De regulă, fetele se mută primele (potrivit Eurostat asta se întâmplă în jurul vârstei de 25,8 ani), după care pleacă și băieții (la 30,3 ani în medie). Și aceste praguri sunt în creștere.

În ceea ce privește vârsta de căsătorie, dacă în anii `90 aceasta era de 26 de ani, acum tinerii aleg să-și unească destinele abia în jurul vârstei de 33 de ani. Creşterea vârstei medii la prima căsătorie conduce la o creştere a vârstei la care româncele decid să aibă un copil și, totodată, la reducerea numărului de ani în care este posibilă nașterea altor copii.

Decizia privind căsătoria se ia după ce procesul de instruire este complet, când tinerii sunt integraţi pe piaţa muncii şi au resursele materiale necesare pentru un trai decent în cuplu.

Potrivit datelor INS, în România trăiesc circa un milion de tineri cu vârsta de 25-34 de ani care locuiesc cu cel puțin un părinte. Dintre aceștia, 700.000 sunt băieți.

Un studiu publicat în revista Social Science & Medicine arată că tinerii care stau cu părinții pot fi o sursă de sprijin emoțional pentru cei mai în vârstă, dar și o sursă de conflict și stres.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax