Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste un milion de turişti străini au cheltuit în România 4,36 miliarde lei, în acest an. Majoritatea au venit cu avionul, în interes de afaceri

Publicat

avion pasageri În primele nouă luni ale anului, în România s-au cazat 1.753.400 de turişti străini, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 4,36 miliarde lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Majoritatea au venit cu avionul, în interes de afaceri sau pentru participare la conferinţe şi târguri.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie au cheltuit în medie 2489,5 lei/persoană.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (55,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60,8% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (44,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (61,8%).

Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,8%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 61,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/ botanice au reprezentat 39,9 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 28,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,5% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,8%, urmate de autocare şi autobuze cu 8,6%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,1%.

Comparativ, în trimestrul III al anului 2015, care a coincis cu perioada concediilor de vară, numărul total de turişti străini cazaţi în România a fost de 778.100, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,775 miliarde lei.

Principalul motiv al sejurului a fost tot afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (50,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 54,8% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului au fost călătoriile în scop particular (49,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (63,3%). Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,5%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,2%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,4%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/ botanice au reprezentat 32,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,8% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,0% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (74,3% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,4%, urmate de autocare şi autobuze cu 10,3%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,0%.

sursa: insse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax