Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Petiție online pentru trecerea drumului spre Poarta Raiului în administrarea comunei Șugag. Ce planuri are primarul comunei

Publicat

Asociația Turistică Munții Șureanu a lansat o petiție online pentru trecerea drumului de acces care leagă DN67C (Transalpina), de la Barajul Oașa, de Domeniul Schiabil Șureanu, din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în administrarea comunei Șugag. 

Motivul pentru care asociația dorește preluarea drumului de către primărie este modernizarea lui, lucru care s-ar putea face dacă primăria va accesa fonduri europene.

Este vorba despre un drum de pământ care în prezent este un adevărat coșmar pentru turiștii care încearcă să ajungă la domeniul schiabil de la Poarta Raiului.

Pe anumite porțiuni, drumul este foarte îngust și se formează blocaje. Nu doar iarna sunt însă probleme. De asemenea, vara drumul este plin de gropi, cu tronsoane pe care uneori apa se scurge de pe versanți.

Intențiile administrației locale

Alba24 a stat de vorbă cu primarul din Șugag, Constantin Jinar. Potrivit acestuia, intenția administrației locale este de a asfalta drumul care va ajuta la dezvoltarea puternică a zonei, una dintre cele mai frumoase din țară.

Acesta spune că primăria încearcă de 3 ani preluarea drumului, deocamdată fără succes, în ciuda unei legi care ar permite Romsilva să îl transfere fără probleme administrației locale.

Porțiunea de drum care leagă barajul de la Oașa de Poarta Raiului are 16,3 kilometri și urcă până la cota 1650.

Primarul spune că din momentul în care va prelua drumul, se va ocupa de întreținerea lui pentru a-l menține practicabil și între timp va căuta o soluție de finanțare din fonduri europene.

iohannis la schi sureanu

 

Petiția este adresată președintelui Klaus Iohannis (el însuși un obișnuit al zonei, unde a schiat adesea anii trecuți), Guvernului și Romsilva și a adunat în doar câteva zile peste 1200 de semnături.

În prezent drumul aparține Romsilva, care l-a preluat de la Consiliul Județean Alba. Instituția nu îl putea reface din cauza că deținea o porțiune mică din lățimea drumului, iar Romsilva deținea marginile, pe care nu a dorit să le cedeze județului. Acum însă ar putea ceda drumul întreg, grație unei legi din 2020 care îi permite acest lucru.

Potenția enorm de dezvoltare

Întregul areal Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Șureanu are un potențial turistic imens și ar fi o șansă de dezvoltare economică prin turism a județului Alba.

 

Turiștii practicanți ai sporturilor de iarnă, dar şi cei care preferă sejururi estivale la munte ar prefera zona, dar piedica este drumul de acces: îngust, de pământ și permanent străbătut de camioane grele, încărcate cu lemne.

 

Prin urmare în cea mai mare parte a timpului este acoperit de noroaie sau de șanțuri prin care o mașină normală nu are nicio șansă să răzbată. Între timp, pe acest drum au fost făcute lucrări de nivelare şi lărgire, dar insuficiente pentru a asigura circulaţia în bune condiţii pe orice vreme.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax