Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Petiţie pentru modificarea ritualului botezului prin scufundarea în cristelniţă, depusă la Patriarhie. Reacția BOR

Publicat

O petiție privind modificarea ritualului botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță, care a strâns peste 64.300 de semnături, a fost înmânată reprezentanților Patriarhiei, luni, de membrii comunității Declic. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, susține că „redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresate unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei biserici”.

Petiția „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, inițiată de Vladimir Dumitru, membru Declic, după ce un bebeluș din Suceava a murit în urma botezului, a adunat peste 64.300 de semnături. Semnatarii cer modificarea practicii botezului, astfel încât să fie prevenite riscurile.

„Având în vedere situaţiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniţă, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste riscuri inutile şi chiar absurde!

Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate (cazuri ce-i drept izolate, dar au existat!), aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului… (…)

Această petiție – moderată și constructivă, este adresată Bisericii Ortodoxe Române și nu este îndreptată împotriva unor persoane, nu este împotriva Bisericii ci este tocmai pentru rezolvarea definitivă a unei situații foarte controversate în urma căreia s-au întâmplat multe accidente în urma cărora au murit bebelușii…

Unii poate vor argumenta că mulţi preoţi deja o fac în acest mod (doar stropirea simbolică) – cinste lor! – dar petiţia are scopul de a impune această practică pentru totdeauna şi în toate bisericile din România şi Diaspora! Este Timpul să ne dăm mâna – mireni şi clerici – pentru îndreptarea definitivă a acestor lucruri! (…)

Moartea bebeluşilor, fie şi accidentală, din cauza unor astfel de practici greşite, este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie. Acest risc trebuie exclus de-acum înainte, iar Bucuria Botezului să triumfe!”, afirmă inițiatorii petiției depuse la Patriarhie.

Petiția poate fi semnată AICI

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de responsabilitatea membrilor unei Biserici

Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic. Aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică.

Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei”, a spus Vasile Bănescu.

Reamintim că la sfârșitul lunii ianuarie un bebeluș în vârstă de o lună și jumătate din Suceava a ajuns în stare gravă la spital după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez.

Ulterior, copilul a murit la spital. Preotul care a oficiat botezul bebelușului a dobândit calitatea de suspect în dosarul de ucidere din culpă deschis inițial in rem, în acest caz.

sursa: agerpres.ro, declic.ro 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    luni, 15.02.2021 at 13:49

    Progresisti tampiti… daca nu va convine „ritualul botezului” NU va mai botezati copii! Daca nu va convine ritualul cununiei religioase NU va mai cununati! Dar nu veniti cu tampenii de genul asta ca sunteti de-a dreptul penibili.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax