Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Piaţa auto în trimestrul I 2017: A crescut cu 74% numărul maşinilor cumpărate. Ce preferă românii


Publicat

A crescut numărul maşinilor cumpărate de români, cu 74%, în primul trimestru al anului, faţă de perioada similară din 2016. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) consideră această perioadă drept cea mai bună din ultimii opt ani, pe piaţa auto, estimând o creştere cu 10 la sută în 2017. Sunt preferate în continuare autovehiculele diesel, însă a crescut şi interesul pentru autoturismele “verzi”.

Vezi și ANAF vinde zeci de mașini, cu prețuri începând de la 600 de lei. Lista autoturismelor scoase la vânzare

“Pe ansamblul pieţei, livrările totale de autovehicule (autoturisme + vehicule comerciale) au înregistrat, în primele trei luni din 2017, o creștere generală de 16,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, cifră în interiorul căreia avem autoturismele cu o creștere de 17,4%. Din analiza datelor istorice, consemnăm faptul că martie 2017 este cea mai bună lună martie din ultimii 8 ani (2010 – 2017)”, transmite APIA, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în România, vânzările realizate în primele trei luni din 2017 au fost, ca și în anii precedenți, susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 83% (vs. 17% pers. fizice), iar în cazul autoturismelor, de 79% (vs. 21% pers. fizice).

A crescut însă ponderea și volumul achizițiilor realizate de către persoanele fizice (de la 14% la 21% iar volumul, cu 74%). APIA consideră că această evoluţie poate fi un semnal că Programul “Rabla” începe să-și reducă efectul de așteptare pe care l-a generat în ultimii ani în piață, aceasta și pe fondul creșterii accesului la surse de finanțare.

La categoria maşini second-hand (în marea lor majoritate nefiscalizate), APIA notează că, în primele trei luni din 2017, au fost înmatriculate cca. 128.000 unități (43% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016). “Această situație se datorează unei distorsiuni a segmentului de autovehicule rulate din import, produsă de eliminarea de la 1 februarie a Timbrului de Mediu, fiind previzibil că, fără măsuri corespunzătoare, situația să continue și în lunile următoare”, potrivit APIA.

Din statisticile asociaţiei, s-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate (Norma Euro3 si 2), respectiv de la cca. 18.000 unități în 2016 la cca. 52.500 unităti în 2017.

La categoria vânzări de autovehicule noi, în primele trei luni ale anului au fost achiziţionate 29.930 unități, cu 16,2% mai mult decât în primele trei luni din 2016.

Autoturismele, care reprezintă 78,3% din vânzări (23.426 unități), înregistrează o creștere față de aceeași perioadă a anului 2016 de 17,4%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane), una de 11,9%.

Clasamentul mărcilor

Top-ul pe mărci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus de către Dacia, cu 7.145 unități, urmată de către Volkswagen, cu 3.245 unități, Ford 2.499 unități, Skoda 2.178 unități și Renault cu 2.170 unități, mai precizează APIA.

La autoturisme, pe primul loc este Dacia, cu 6.051 unități (25,8% cotă de piață, pe un volum în creștere cu 9,7% față de 2016), urmată de Volkswagen cu 2.846 unități (12,1% cotă de piață, volume în creștere cu 26,8% față de 2016); Skoda 2.178 unităţi (9,3% din total piață, volume în creștere cu 3,9%); Ford 1.744 unităţi (7,4% din total piață, volume în creștere cu 31,4%); Renault 1.673 unități (7,1% cotă de piață, volume mai mari cu 36,4%) și Opel cu 1.073 unităţi (4,6% din total piață, volume mai mari cu 54,4%).

Pe modele, cu cele 1.917 unități vândute, Dacia Logan este cel mai bine vândut model în primele trei luni din 2017, urmat de Dacia Sandero cu 1.810 unități, Dacia Duster 1.140 unități, Skoda Octavia 1.035 unități și Ford Focus 816 unități.

În funcţie de tipul de combustibil, autoturismele diesel continuă să domine piața cu o pondere de 52,6%, care este însă mai redusă comparativ cu cea din aceeași perioadă a anului trecut (55,8%). Dintre primele 10 mărci / modele cele mai vândute, 8 mărci și respectiv 7 modele au o pondere a vânzărilor cu motorizări diesel peste această medie (52,6%).

Românii preferă în continuare culorile alb și gri pentru maşini, acestea înregistrând 32,6% și respectiv, 25,4% din totalul preferințelor. Urmează albastru cu 13,3% și negru cu 11,4%.

În ceea ce privește autoturismele “verzi“ (electrice și hibride), ponderea acestora continuă să crească, înregistrând, în primele trei luni ale lui 2017, o cotă de 1,7% din total piață. Chiar dacă volumele sunt foarte mici, creșterile sunt importante (cele electrice +310%, iar cele hibride +215,5%) și arată faptul că există un potențial important de creștere al acestei categorii de autoturisme ce merită stimulat, așa cum se procedează și în multe alte state europene, potrivit APIA.

Vânzările de autoturisme din producția autohtonă au crescut în anul 2017 cu 7,7% comparativ cu anul 2016, în timp ce vânzările de autoturisme din import au înregistrat o creștere consistentă, de 20,7%.

Dintre autovehiculele achiziţionate în primul trimestru al anului 2017, 26,2% sunt fabricate în Germania, 23,4% sunt de proveniență autohtonă, 11,4% sunt din Cehia, 8,2% din Spania și 8,1% din Turcia.

APIA estimează că în anul 2017 se va înregistra o creștere a pieței auto de de circa 10%.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

12 mai, Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Oamenii care fac imposibilul pentru pacienții din spitale

Publicat

Anual, în data de 12 mai se serbează Ziua Internațională a Asistenților Medicali (International Nurses Day). 

Totodată, în aceeași zi s-a născut Florence Nightingale considerată fondatoarea și cea care a pus bazele asistenței medicale (12 mai este ziua ei de naștere).

În prezent, asistentele medicale sunt recunoscute ca profesioniști calificați, dar nu a fost mereu așa.

La începutul secolului al XIX-lea, asistentele medicale nu aveau niciun fel de pregătire si nu erau plătite.

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN).

În acest context, preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical.

Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului.

  • Să faci ceea ce nimeni altcineva nu e dispus să facă, într-o manieră în care nimeni altcineva nu poate, în ciuda tuturor greutăților întâmpinate – asta înseamnă să fii asistent.” – Rawsi Williams, avocat american care lupta adesea pentru drepturile asistentilor medicali

Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.

Florence Nightingale (1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare.

În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Anul 2020 reprezintă o oportunitate pentru asistenţii medicali de a-şi face cunoscută meseria pe care o practică, pentru a avea o lume sănătoasă, aşa cum evidenţiază tema din acest an stabilită de ICN: „Profesia de asistent medical – O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”.

Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor, potrivit site-ului menţionat.

Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, prezenţi din momentul naşterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor.

De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.

Cu prilejul Zilei internaţionale a asistenţilor medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.

Asociaţiile naţionale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.

În România, există Facultăţi de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Sursă: Agerpres

Foto: Marcela Vîlcan, asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase Alba

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ANCPI: A scăzut numărul imobilelor vândute în aprilie. Situația tranzacțiilor de construcții și terenuri în Alba și în țară

Publicat

blocuri apartamente 2

În luna aprilie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 55.569 de imobile, cu 28.548 mai multe față de perioada similară a anului 2020, potrivit celor mai recente date comunicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În județul Alba, au fost vândute 435 de imobile, mai puține față de luna martie.

Statistica ANCPI arată că numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna aprilie 2021 este cu 7.322 mai mic față de luna martie, la nivel național.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2021, în București – 9.365, Ilfov – 3.243 și Timiș – 3.144. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 175, Călărași – 290 și Teleorman – 355.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2021, a fost de 26.025, cu 3.180 mai mare față de aprilie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.490, Dolj – 2.130 și Ilfov 1.903. La polul opus se află județele Covasna – 60, Sălaj – 63, și Harghita – 65.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2021 sunt  Arad – 672, Caraș Severin – 598 și Buzău – 450.

Situația în Alba

În județul Alba, numărul imobilelor vândute în martie este de 435 (576 în martie, 626 în februarie), din care 150 de case și apartamente (228 în martie, 172 în februarie) și 96 terenuri agricole (78 în martie, 161 în februarie).

Au fost înregistrate 208 de ipoteci (258 în martie, 179 în februarie), 121 dintre ele pentru terenuri cu construcții (107 în martie, 72 în februarie).

sursă: ancpi.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai importante amenințări cibernetice în limba română. Raport anual, realizat la nivelul UE

Publicat

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a publicat raportul anual al amenințărilor în limba română.

Acest raport anual lansat de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) oferă o prezentare generală cu privire la amenințările din zona securității cibernetice, prezentând cele mai importante subiecte la care se face referire în toate celelalte rapoarte ENISA Threat Landscape.

De asemenea, un top realizat de ENISA cu primele 15 amenințări care ne-au vizat în 2020, dar și concluzii și recomandări.

ENISA a mers mai departe și a ales să ofere o variantă de raport în limba română și pentru rapoartele strategice, respectiv tehnice ale amenințărilor prezente în 2020.

Cele mai importante 15 amenințări sunt descrise pe larg în documentul care poate fi consultat AICI.

Pe primele locuri se află malware, atacurile online, pishing, atacurile asupra aplicațiilor web, furtul de indentitate, șantajul digital, criptojacking și spionajul cibernetic.

Sursă: Cert.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Marea asfaltare”, în Apuseni: 50 de km din DN 75, între Bistra și Ocoliș, reabilitați printr-o investiție de 17,8 milioane lei

Publicat

Un sector în lungime de 50 de kilometri din drumul național DN 75, ce trece prin orașul Baia de Arieș și comunele Bistra, Lupșa, Sălciua, Poșaga și Ocoliș din Munții Apuseni, va fi asfaltat printr-o investiție de peste 17,8 milioane de lei. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a lansat marți, 11 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru executarea de covoare asfaltice la cald, cu mixtură asfaltică tip BA16 de 6 cm, cu frezare, pe drumul național DN 74, între km 85+000 și km 135+000.

Valoarea totală este estimată la 17.868.799,73 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, lucrarea este prevăzută a se executa în planul de întreținere periodică a drumurilor publice în anul 2021, durata de execuție a lucrărilor fiind de 2 luni.

Sectorul de drum studiat se află pe raza județului Alba și aparține de drumul național DN 75 care face legătura între localitatea Ștei, județul Bihor și localitatea Mihai Vieazul, județul Cluj și care se află în administrarea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Contractul este împărțit pe trei loturi, respectiv:

  • Lotul 1 – DN 75 km 85+000- km 101+595 (între Bistra și Baia de Arieș) 

 

Potrivit caietului de sarcini, traseul studiat se întinde pe raza comunelor Bistra, Lupșa și a orașului Baia de Arieș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 16.595 m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 106.055,47 mp.

  • Lotul 2 – DN 75 km 101+595- km 119+303 (între Baia de Arieș și Sălciua)

Traseul studiat se întinde pe raza orașului Baia de Arieș și a comunei Sălciua. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 17.708  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 112.117,40 mp.

  • Lotul 3 – DN 75 km 119+303- km 135+000 (între Sălciua și Ocoliș – limita cu județul Cluj)

Traseul studiat se întinde pe raza a trei comune, Sălciua, Poșaga și Ocoliș. În prezent, pe sectoarele analizate au apărut o serie de degradări pe suprafețe întinse (fisuri, crăpături, etc.) care creează disconfort asupra conducătorilor auto.

Traseul are un caracter sinuos, urmând meandrele râului Arieș, cu porțiuni cu aliniamente scurte racordate prin curbe cu raze destul de mici.

Lungimea traseului este de 15.615  m, având o suprafață (incluzând partea carosabilă cu supralărgiri și suprafața până în borduri (în localități) de 98.040,08 mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate