Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Piața imobiliară din România afectată de războiul din Ucraina. Sectorul construcțiilor, lovit de explozia prețurilor la materiale

Publicat

Piața imobiliară din România înregistrează în această perioadă o scădere semnificativă. Românii își țin economiile la ”ciorap”  și așteaptă terminarea războiului din Ucraina.

Pe de altă parte și sectorul construcțiilor întțâmpină probleme.  Constructorii susțin că în ultimul an au fost afectați de prețurile tot mai mari la materialele de construcții și energie și, mai nou, de efectele războiului din Ucraina.

După ce, în 2020 şi 2021, industria de profil a susţinut întreaga economie atât în România, cât şi în Europa, a urmat o perioadă grea pentru construcţii, în care efectele pandemiei s-au făcut simţite. Și stocurile de materiale de construcţii care veneau din Ucraina au fost reduse.

Chiar dacă războiul din Ucraina s-ar termina mâine, ar dura un an refacerea lanţurilor de aprovizionare, pentru că multe fabrici şi drumuri au fost deja distruse, spun firmele de construcţii.

Peste 15.000 de angajaţi au plecat din domeniul construcţiilor în partea a doua a anului 2021, adâncind şi mai mult deficitul de forţă de muncă din acest sector, iar lipsa unui orizont clar face ca nici muncitorii şi nici firmele să nu mai aibă curaj să se angreneze în proiecte noi, spun constructorii din România, care atrag atenţia că deja unele şantiere au fost oprite, iar companiile nu mai îndrăznesc să se înscrie la licitaţii.

„În ultimul trimestru din 2021 construcţiile au avut o scădere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de falimente şi de insolvenţe a ajuns chiar să-l depăşească pe cel din 2010, când fusese marcat un record.

Avem solicitări de la membrii noştri – constructori de drumuri, de monumente, de proiecte rezidenţiale şi de birouri, care spun că au probleme majore în ceea ce priveşte predictibilitatea“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), citat de Ziarul Financiar.

Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022,

Preţurile materialelor de construcţii au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021, a declarat, luni, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Irinel Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

„Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel.

Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a afirmat Irinel Gheorghe.

Ce a determinat scumpirea materialelor de construcții

Vicepreşedintele FPSC a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creşterea preţurilor. Alţi factori care au determinat această evoluţie ascendentă a preţurilor sunt majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi transportul.

„Cauzele acestor creşteri fără precedent sunt următoarele: există în acest moment o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă, şi aici vorbim despre minereuri şi despre ţiţei.

Criza materiilor prime este generată şi de sustenabilitatea pe care România şi-a asumat-o în cadrul Uniunii Europene şi din cauza asta tot mai multe unităţi de producţie s-au închis în UE şi probabil şi în România.

Creșteri uriașe la materiale de construcții

Vă dau exemplul plăcilor de gips-carton: 70% sau 80% din producţia de gips-carton se bazează pe reziduurile rezultate din arderea cărbunelui în termocentrale şi doar restul se bazează pe extracţia din cariere de ipsos.

Gândiţi-vă ce înseamnă închiderea termocentralelor, doar din această perspectivă. O altă cauză ar fi creşterea fără precedent a preţurilor la energia electrică şi la gaz.

Vorbim astăzi despre creşteri raportate la septembrie 2021 la energie electrică de peste 4 ori, iar la gaz de peste 8, chiar 10 ori, în contextul în care statul român este acţionar la multe dintre entităţile producătoare de energie – Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi probabil putem să discutăm şi ce înseamnă OMV.

O a treia cauză ar fi transportul, cu toate lucrurile care se cumulează la un moment dat: preţul combustibilului, preţurile crescute ale asigurărilor, RCA sau CASCO. În componenta de preţ a unui produs, a unui material de construcţii, transportul începe să însemne peste 10%.

Aici n-am vorbit despre componenta menţinerii deocamdată a salariilor muncitorilor din sectorul nostru, care nu cred că mai poate fi menţinută la nivelul actual”, a precizat Irinel Gheorghe.

FPSC: ar trebui interzise exporturile de materiale de construcţii

Vicepreşedintele FPSC a apreciat că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materiale de construcţii.

„Identificăm şi câteva soluţii în acest context. Cred că este important ca statul să intervină în cel puţin două direcţii. N-am vrea să ne expunem unui risc, şi din punct de vedere al producătorilor materialelor de construcţii riscul ar fi anumite materiale să plece la export, pentru că sunt deja ţări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcţionează şi care au nevoie de materiale de construcţii.

O primă măsură cred că ar fi totuşi o blocare a exporturilor de materiale de construcţii din România.

O altă măsură ar fi identificarea unui proiect care să fie dezvoltat pe orizontală şi cred că proiectul de reabilitare termică a locuinţelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce nişte efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%”, a adăugat Irinel Gheorghe.

Stocuri reduse la materiale de construcții

Pe de altă parte, acesta a subliniat că stocurile la materiale de construcţii sunt în prezent la niveluri mici.

„Stocurile (la materiale de construcţii, n.r.) sunt mici, pentru că venim după o pandemie care ne-a lăsat cu o inflaţie de 20%. Noi nu mai avem combinate metalurgice în care să producem oţel-beton. Ele nu mai există! Deci stocurile sunt extrem de mici.

Lanţul de aprovizionare din Ucraina, dacă războiul se termină mâine, va dura un an de zile, pentru că sunt fabrici care sunt distruse, sunt drumuri care sunt distruse, şi toată această relaţie este închisă. (…)

Problema noastră nu o reprezintă neapărat materialele de construcţii, ci sunt materiile prime: noi nu mai producem nimic, nu producem oţel, petrochimia României nu există. Adevărata dramă este că nu există industrie producătoare de materii prime pentru construcţii”, a încheiat Irinel Gheorghe.

FPSC: Interesul clienţilor pentru achiziţii de apartamente, în scădere

Interesul clienţilor pentru achiziţii de apartamente este în scădere în ultimele două săptămâni, în contextul situaţiei din Ucraina, a declarat, luni, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Sorin Greu, într-o conferinţă de presă.

„În ultimele două săptămâni se simte o scădere a interesului pentru achiziții de apartamente. Noi am constatat chiar scăderea cu aproape 70% a accesărilor de pe site-urile dezvoltatorilor. Sunt anumite bănci care au oprit finanțările.

Din câte ştim noi, Libra Bank a oprit deja finanțările în sectorul imobiliar și cumpărătorul final e momentan în așteptare, să vedem ce se întâmplă cu această situaţie din Ucraina şi Rusia”, a afirmat Sorin Greu.

”Zona de rezidențial rămâne în continuare o nișă importantă pentru bancă. Nu am oprit nicio finanțare în curs, dar în prezent realizăm o analiză prudențială intensă pentru a încorpora noul impact internațional, iar acest lucru poate determina perioade mai lungi de răspuns” au precizat reprezentanții Libra Bank

Mulţi dezvoltatori imobiliari au decis să pună proiectele „în stand-by”

Vicepreşedintele FPSC a menţionat că în ultimele două săptămâni mulţi dezvoltatori imobiliari au decis de asemenea să pună „în stand-by” proiecte imobiliare.

„Consecinţele sunt negative în primul rând pentru proiectele în derulare, pentru că nu se mai ating parametrii de vânzări şi apar dificultăţi în relaţia cu finanţatorii.

Sigur, sunt foarte multe proiecte (…) care momentan au rămas în stand-by, cel puţin în ultimele 2-3 săptămâni, foarte mulţi dezvoltatori se gândesc dacă mai accesează o finanţare, dacă mai demarează proiectul”, a precizat Sorin Greu.

Urmează majorarea prețurilor la apartamente

La rândul său, preşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, a apreciat că, pe termen lung, situaţia din Ucraina va avea ca efect majorarea preţurilor la apartamente.

„Pe termen lung, consecinţele vor fi: o perioadă nu vor mai fi tranzacţii, apoi, automat, dacă un an de zile tranzacţiile vor fi scăzute, nu se va mai construi, iar peste un an-doi, când încep să se reia, se vor relua brusc de la un preţ cu 50% în plus sau de la preţ dublu.

O dată pentru că toate costurile se duc în sus, iar al doilea motiv va fi că nu vor exista apartamente pe piaţă, peste un an, un an şi jumătate. Ori, piaţa este speculativă, n-ai ce să faci.

Şi automat ceea ce va exista peste un an de zile sau doi ani, când oamenii vor începe din nou să-şi pună problema să achiziţioneze sau să investească în apartamente, vor constata că preţurile sunt mult mai mari decât acum sau acum câteva luni, iar aceste preţuri oricum vor avea un trend crescător, cauzat de creşterea galopantă a costurilor de achiziţie”, a declarat Cristian Erbaşu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dany

    miercuri, 16.03.2022 at 03:45

    Efectul va fii invers….o sa se mai ieftinească dacă cererea este mai mica decât oferta. Mai ales ca după cele întâmplate în ultima perioada nimeni nu își mai baga capul în lat pentru credite pe zeci de ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax