Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Piața neagră a lucrărilor de licență sau doctorat, vizată de noile legi ale Educației. Amenzi de până la 600.000 de lei

Publicat

Site-urile care ajută la comercializarea lucrărilor de licență, disertație sau doctorat vor fi închise, iar administratorii acestora vor suporta amenzi de până la 200.000 de lei, potrivit unor amendamente depuse de PSD.

Este vizată piața neagră pe care se vând și cumpără lucrări academice.

Amenzile pentru comercializarea acestor lucrări vor putea ajunge până la 200.000 de lei, iar site-urile care postează astfel de anunțuri vor fi închise.

În cazul în care proprietarul unui astfel de site îl redeschide, amenda se va putea ridica până la 600.000 de lei, după cum prevede unul dintre articolele din amendamentul PSD la Legile Educației.

Ce spune Ligia Deca

„S-au introdus sancţiuni consistente în discuţia de la comisie. Ne dorim să descurajăm fenomenul atât de oferire, cât şi de cumpărare a unor astfel de lucrări.

Este absolut necesar ca integritatea tuturor tipurilor de lucrări de finalizare, licenţă, masterat, doctorat să fie asigurată şi de aceea sancţiunile sunt descurajatoare pentru orice tentative de acest tip.

De altfel, cred că progresul tehnologic ne va şi ajuta să descoperim mult mai eficient astfel de tentative”, a spus Deca la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre sancţiunile introduse în lege pentru persoanele interesate să cumpere lucrări de master sau de doctorat.

Întrebată cum se vor descoperi aceste site-uri care se ocupă cu vânzarea de lucrări de licenţă, masterat sau doctorat, Deca a spus:

„Ele sunt cunoscute în lumea academică. În multe cazuri există şi anunţuri sau fluturaşi care sunt distribuiţi în comunităţile academice. Este, cred eu, destul de facil, într-o primă fază, ca acele comisii de etică de la nivelul universităţilor să se autosesizeze şi să ridice această chestiune.

Avem şi prevederi care clarifică exact care este riscul la care se supun. Cred că este bine să mediatizăm aceste lucruri, pentru că învăţământul superior românesc nu poate produce performanţă, nu poate răspunde nevoilor societăţii, dacă nu respectă norme de etică şi integritate”.

Prevederile amendamentului PSD la Legile Educației:

3) Constituie contravenție şi se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților doctoranzi, cursanților contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum și de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/sau de doctorat.

(4) Se autorizează Ministerul Comunicațiilor să identifice și să oprească imediat funcționarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziție a persoanelor fizice contra cost a produselor menționate mai sus.

(5) Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei și 600. 000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 02.05.2023 at 15:41

    Bine , bine dar cu cele peste 80 000 de doctorate cum rămâne ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax