Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pictorul Traian Mârza (UAP Alba), trimis în judecată. Ar fi emis acte false folosite la majorarea pensiilor. Reacția artistului

Publicat

Pictorul Traian Ioan Mârza din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acesta este acuzat că, în perioada în care era președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Alba (UAP Alba), ar fi emis, către mai multe persoane, zeci de adeverințe cu care acestea au obținut indemnizații suplimentare la pensie. 

Cu adeverințele respective, persoanele au indus în eroare funcționari de la 12 case de pensii din țară, dar și de la Casele de Pensii ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naționale (MApN) și Serviciului Român de Informații (SRI). 

Faptele s-au petrecut în perioada 2012 – 2016. 

În total, prin depunerea adeverințelor la casele de pensii, zeci de persoane au obținut indemnizații în valoare totală de 685.014 lei.

Acum, Traian Mârza figurează ca președinte al Uniunii Creatorilor Profesioniști.

Precizări făcute de Traian Mârza

„Subsemnatul este în prezent Președinte al Uniunii Artiştilor Plastici, Cif 11928785/ 09.07.1999 cu sediul în Alba Iulia, str. 1 Decembrie 1918 ,bl. M9 Parter, Galeria de Arta persoană juridică fără scop lucrativ sau patrimonial înfiinţată în condiţiile Legii nr. 21/1924 ca UNIUNE de creaţie, apolitică, nonprofit, cu personalitate juridică în baza avizului nr. 285/1998 al Ministerului Culturii şi înregistrată ca UNIUNE în baza Sentinței civile nr.1069/1998 Dosar,nr.2701/1998, Tribunalul Alba, înscrisă în Registrul Naţional ONG, Ministerul Justiției cu Număr Național 2/D/1998 la categoria „Uniuni și grupări de persoane juridice înființate potrivit Legii nr. 21/1924”.

Tribunalul Alba prin decizia definitivă nr.172/176/2017 a stabilit ca reclamanta Uniunea Artistilor Plastici din România cu sediul în București, str. Baiculesti nr. 29 Sector 1 (la care faceți referire în textul dumneavoastră), nu are personalitate juridică și funcționează ilegal, dând eficienta de lucru judecat a Deciziei nr. 1118/2000 a Curtii Supreme de Justiție.

Curtea de Apel București prin Decizia civilă definitivă nr.4098/2017 a statuat următoarele citez – „În ce privește sustinerile intimatei pârâte (CASA DE PENSII) referitoare la faptul că în considerarea conținutului Încheierii nr. 14/2015 pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul nr.8/107/1998 Uniunea Artiștilor Plastici cu sediul în Alba Iulia nu are statut de utilitate publică Curtea reține că astfel cum reise din înscrisul existent la fila 95 din dosarul de fond și din statutul uniunii acest statut de utilitate publică a fost consființit prin Sentința civilă de înființare 1069 din 17.12.1998 a Tribunalului Alba și avizul favorabil acordat de Ministerul Culturii sub nr. 285/15.12.1998 (fila 105 fond).

Asociația cu denumirea „Uniunea Creatorilor Profesioniști” este o asociație înființată în anul 2019, are sediul în Alba Iulia, cod fiscal Seria A nr. 1097408, alta decât Uniunea Artiștilor Plastici.

În subsidiar arăt următoarele – Motivul începerii urmării penale este datorat conținutului Incheierii nr. 14/2015 pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul nr.8/107/1998 , încheiere care nu are putere de lucru judecat fiind pronunțată în procedura necontencioasă și în fapt fiind desființată ca efect juridic prin Decizia Curții de Apel București nr.4098/2017 rămasă definitivă” – a transmis, într-un drept la replică, pictorul Traian Mârza.

Fostul șef UAP Alba, trimis în judecată. Comunicatul Parchetului

Ce au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru alba24.ro:

„În perioada 2012-2016, în calitate de preşedinte al unei Uniuni din Alba Iulia, inculpatul M. a emis 72 adeverinţe către 69 de persoane, atestând faptul că acestea deţin calitatea de membrii ai Uniunii şi că această entitate este de utilitate publică pentru ca respectivele persoane să beneficieze de indemnizaţia de pensie suplimentară prevăzută de Legea nr. 8/2006, deşi Uniunea nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar ulterior beneficiarii adeverinţelor au depus aceste înscrisuri la casele de pensii şi au indus în eroare funcţionarii publici, obţinând indemnizaţii suplimentare în cuantum total de 685.014 lei”, au precizat pentru alba24.ro, procurorii din Alba Iulia.

Este vorba despre Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) Alba, cu sediul în Alba Iulia, care a fost formată în 2012 de către Traian Mârza, dar care nu era recunoscută, la momentul comiterii faptelor, ca uniune de utilitate publică.

La nivelul țării există mai multe uniuni (fie că vorbim de artiști, actori, oameni de film, arhitecți, sau jurnaliști) care sunt recunoscute ca entități de utilitate publică.

Cei care sunt membri ai uniunilor respective beneficiază de o indemnizație suplimentară la pensie.

Singura uniune a artiștilor plastici din țară, recunoscută ca fiind de utilitate publică, este Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Lista caselor de pensii la care s-au depus presupusele adeverințe false

Momentan, dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, în data de 25 august 2021, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale
şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax