Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pictorul Traian Mârza (UAP Alba), trimis în judecată. Ar fi emis acte false folosite la majorarea pensiilor. Reacția artistului


Publicat

Pictorul Traian Ioan Mârza din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acesta este acuzat că, în perioada în care era președinte al Uniunii Artiștilor Plastici Alba (UAP Alba), ar fi emis, către mai multe persoane, zeci de adeverințe cu care acestea au obținut indemnizații suplimentare la pensie. 

Cu adeverințele respective, persoanele au indus în eroare funcționari de la 12 case de pensii din țară, dar și de la Casele de Pensii ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naționale (MApN) și Serviciului Român de Informații (SRI). 

Faptele s-au petrecut în perioada 2012 – 2016. 

În total, prin depunerea adeverințelor la casele de pensii, zeci de persoane au obținut indemnizații în valoare totală de 685.014 lei.

Acum, Traian Mârza figurează ca președinte al Uniunii Creatorilor Profesioniști.

Precizări făcute de Traian Mârza

„Subsemnatul este în prezent Președinte al Uniunii Artiştilor Plastici, Cif 11928785/ 09.07.1999 cu sediul în Alba Iulia, str. 1 Decembrie 1918 ,bl. M9 Parter, Galeria de Arta persoană juridică fără scop lucrativ sau patrimonial înfiinţată în condiţiile Legii nr. 21/1924 ca UNIUNE de creaţie, apolitică, nonprofit, cu personalitate juridică în baza avizului nr. 285/1998 al Ministerului Culturii şi înregistrată ca UNIUNE în baza Sentinței civile nr.1069/1998 Dosar,nr.2701/1998, Tribunalul Alba, înscrisă în Registrul Naţional ONG, Ministerul Justiției cu Număr Național 2/D/1998 la categoria „Uniuni și grupări de persoane juridice înființate potrivit Legii nr. 21/1924”.

Tribunalul Alba prin decizia definitivă nr.172/176/2017 a stabilit ca reclamanta Uniunea Artistilor Plastici din România cu sediul în București, str. Baiculesti nr. 29 Sector 1 (la care faceți referire în textul dumneavoastră), nu are personalitate juridică și funcționează ilegal, dând eficienta de lucru judecat a Deciziei nr. 1118/2000 a Curtii Supreme de Justiție.

Curtea de Apel București prin Decizia civilă definitivă nr.4098/2017 a statuat următoarele citez – „În ce privește sustinerile intimatei pârâte (CASA DE PENSII) referitoare la faptul că în considerarea conținutului Încheierii nr. 14/2015 pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul nr.8/107/1998 Uniunea Artiștilor Plastici cu sediul în Alba Iulia nu are statut de utilitate publică Curtea reține că astfel cum reise din înscrisul existent la fila 95 din dosarul de fond și din statutul uniunii acest statut de utilitate publică a fost consființit prin Sentința civilă de înființare 1069 din 17.12.1998 a Tribunalului Alba și avizul favorabil acordat de Ministerul Culturii sub nr. 285/15.12.1998 (fila 105 fond).

Asociația cu denumirea „Uniunea Creatorilor Profesioniști” este o asociație înființată în anul 2019, are sediul în Alba Iulia, cod fiscal Seria A nr. 1097408, alta decât Uniunea Artiștilor Plastici.

În subsidiar arăt următoarele – Motivul începerii urmării penale este datorat conținutului Incheierii nr. 14/2015 pronunțată de Tribunalul Alba în dosarul nr.8/107/1998 , încheiere care nu are putere de lucru judecat fiind pronunțată în procedura necontencioasă și în fapt fiind desființată ca efect juridic prin Decizia Curții de Apel București nr.4098/2017 rămasă definitivă” – a transmis, într-un drept la replică, pictorul Traian Mârza.

Fostul șef UAP Alba, trimis în judecată. Comunicatul Parchetului

Ce au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru alba24.ro:

„În perioada 2012-2016, în calitate de preşedinte al unei Uniuni din Alba Iulia, inculpatul M. a emis 72 adeverinţe către 69 de persoane, atestând faptul că acestea deţin calitatea de membrii ai Uniunii şi că această entitate este de utilitate publică pentru ca respectivele persoane să beneficieze de indemnizaţia de pensie suplimentară prevăzută de Legea nr. 8/2006, deşi Uniunea nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar ulterior beneficiarii adeverinţelor au depus aceste înscrisuri la casele de pensii şi au indus în eroare funcţionarii publici, obţinând indemnizaţii suplimentare în cuantum total de 685.014 lei”, au precizat pentru alba24.ro, procurorii din Alba Iulia.

Este vorba despre Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) Alba, cu sediul în Alba Iulia, care a fost formată în 2012 de către Traian Mârza, dar care nu era recunoscută, la momentul comiterii faptelor, ca uniune de utilitate publică.

La nivelul țării există mai multe uniuni (fie că vorbim de artiști, actori, oameni de film, arhitecți, sau jurnaliști) care sunt recunoscute ca entități de utilitate publică.

Cei care sunt membri ai uniunilor respective beneficiază de o indemnizație suplimentară la pensie.

Singura uniune a artiștilor plastici din țară, recunoscută ca fiind de utilitate publică, este Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Lista caselor de pensii la care s-au depus presupusele adeverințe false

Momentan, dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, în data de 25 august 2021, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale
şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Noi reguli de Black Friday și alte campanii. Amenzi de până la 35.000 lei pentru promoții false în magazine. PROIECT

Publicat

foto: pixabay/ un-perfekt

Guvernul vrea să împiedice comercianții să atragă consumatorii cu false reduceri de prețuri, de Black Friday sau alte campanii promoționale.

Astfel, se pregătește un proiect de hotărâre de guvern care prevede și noi amenzi, de până la 35.000 de lei, pentru magazinele contraveniente.

Propunerea oficială de hotărâre de guvern publicată, vineri, de Ministerul Economiei va modifica vechea HG  947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț, scrie hotnews.ro

Astfel, se va introduce un articol care stipulează:

Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Firmele care vor încălca aceste reguli vor primi amenzi de la 7.000 lei la 35.000 lei.

Prevederile din noua lege care îi va face pe comercianți să nu mai anunțe reduceri de prețuri false

Totuși, în cazul „bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid”, așa cum sunt alimentele, de exemplu, prețul anterior va fi considerat cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, în cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț – mai prevede propunerea de HG.

Guvernanții vizează mai ales comerțul online.

„În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor” – spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și să se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de la Ministerul Economiei și să-l publice în Monitorul Oficial.

Documentul poate fi văzut AICI: Proiect-HG-Consumatori

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, la prezentarea noului Dacia Duster, la terenul de golf de la Pianu

Publicat

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, în județul Alba, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault, la Terenul de Golf ”Paul Tomiță”.

Este vorba despre decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” și prezentarea noului model de Dacia Duster, care va avea loc la Golf Club „Paul Tomiță”, Pianu de Jos, comuna Pianu.

Klaus Iohannis a venit la volanul unui automobil Dacia Spring electrică, iar după ce a salutat oficialitățile și jucătorii de golf a urcat la volanul unei mașini Dacia Duster pentru a face un testdrive.

”Este o mașină bună” a declarat Klaus Iohannis când a coborât din automobil după testdrive.

După ce a terminat testdrive-ul, Klaus Iohannis a urcat pe scenă alături de oficialități și reprezentații clubului pentru a participa la decernarea premilor pentru golf.

După ce s-au decernat premiile, Klaus Iohannis a mers pentru a vedea terenul de golf, însă nu a făcut declarații și pe alte subiecte.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un primar PNL din Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din Alba. Ar fi suferit de depresie

Publicat

Primarul unei comune din județul Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, primarul comunei Pogoana, din Vaslui, Cristian Spridon, s-a spânzurat cu un cablu, vineri, 17 septembrie, undeva în jurul orei 18.00.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani era primar al comunei din partea PNL Vaslui.

De asemenea, bărbatul era și un cunoscut om de afaceri în județul Vaslui. Acesta avea mai multe ferme de pui.

Potrivit reporterilor de la Vremea Nouă, bărbatul ar fi suferit de o depresie și a venit în Alba pentru a se trata.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind constatat decesul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate