Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pistă de biciclete de peste 37 km, în Munții Apuseni din Alba. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Pistă de biciclete de peste 37 km, în Munții Apuseni din Alba. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „VELO Apuseni – Amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, pe raza județelor Bihor, Alba, Cluj” – lot județul Alba, titular Consiliul Județean Alba. 

Proiectul vizează amenajarea unui traseu cicloturistic cu dublu sens integrat în Parcul Natural Apuseni și situl Natura 2000, cu o lungime de 37,209 km. Traseul va trece prin comunele Gârda de Sus, Scărișoara și Horea și va oferi facilități precum spații de odihnă, refugii și stații de încărcare pentru biciclete electrice.

Pistă de biciclete de peste 37 km, în Munții Apuseni din Alba

Dificultatea traseului este determinată de structura să circulară, care oferă cicloturistului o mare fexibilitate în alegerea rutei.

În prima parte a traseului, utilizatorul poate opta între două variante, în funcţie de preferințele personale sau nivelul său de experiență. Această opțiune nu doar personalizează experiența cicloturistului, dar influenţează şi gradul de dificultate perceput pe parcursul traseului.

  • Prima opțiune presupune începerea traseului din Gârda de Sus și continuă prin Cheile Ordâncușei – Sfoartea (sau în sens invers), oferind un parcurs cu urcări mai line și implicit, un efort fizic mai redus. Această rută este ideală pentru cei care doresc un traseu accesibil și mai puțin solicitant.
  • A doua opţiune începe tot din Gârda de Sus, dar se continuă prin Munună — Gheţari (sau invers). Această variantă este mai dificilă din cauza urcărilor abrupte și a terenului mai accidentat, fiind recomandată exclusiv cicliștilor cu experiență. Conform profilurilor longitudinale și diferențelor de nivel, rută 1 este mai avantajoasă pentru cei care căută un traseu moderat, în timp ce ruta 2 reprezintă a provocare pentru cei cu abilităţi avansate.

Astfel, traseul este recomandat să se înceapă din Gârda de Sus, continuând prin Cheile Ordâncuşei.

Amplasarea traseelor

Se propun trasee de biciclete care vor fi amplasate pe partea carosabilă pe întreaga lungime a traseului.

Traseul destinat bicicliştilor va fi poziționat pe partea dreaptă a carosabilului și va funcționa pe dublu sens de circulație.

Această dispunere este concepută pentru a separa fluxul bicicliștilor de traficul auto, reducând riscul de accidente și facilitând o circulație mai fluentă.

Sens de circulație

Va fi amenajat un traseu cu dublu sens pe întreaga lungime a rutei, cu scopul de a minimiza necesitatea traversării carosabilului.

Această abordare are rolul de a spori siguranța bicicliștilor, reducând semnificativ riscul de incidente şi oferindu-le o rută clară și continuă.

Prin eliminarea frecventei traversări a drumului, se îmbunătățește atât eficienta navigării, căt și confortul participanților, asigurând o experiență fluidă şi sigură pe întreaga durată a traseului.

Pistă de biciclete, în Munții Apuseni din Alba. Limitări de viteză și gabarit pentru autovehicule

Prin proiect se propune limitarea vitezei auto la 30 km/h (recomandat 20 km/h) pe întreg traseul contribuie la siguranţa tuturor participanților la trafic.

De asemenea, se are în vedere reducerea gabaritului și a tonajului la 7,5 tone.

Volumul şi viteza traficului motorizat vor fi astfel reduse în apropierea cicliștilor, în special în cazul căilor de circulație cu trafic mixt.

Cale de rulaj

Se vor repara porțiunile de pe calea rulantă cu asfalt, befon sau agregate consolidate sau neconsolidate.

Parapeți

Se vor asigura pe toată lungimea traseului antunci când condițiile de siguranță nu sunt îndeplinite.

sursa: APM Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cetatean Alba Iulia

    luni, 21.10.2024 at 20:33

    Bineinteles ca in campanie electorală! Mincinosilor, nu va mai credem! De ce nu ati facut pana acum?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate