Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL. Apartamentele închiriate de medici sau profesori nu mai pot fi vândute. PROIECT

Publicat

Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL. Guvernul vrea să stabilească un plafon minim al chiriilor percepute pentru apartamentele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL).

Printr-un proiect de ordonanță, autoritățile ar putea fi obligate să redistribuie mai repede apartamentele sau garsonierele ANL vacante. De asemenea, locuințele destinate închirierii tinerilor medici sau profesori nu vor mai putea fi vândute. 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat în dezbatere publică, pe 9 ianuarie, un proiect de ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Proiectul introduce un plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienților de ierarhizare, care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții. Potrivit autorităților, măsura este necesară deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

De asemenea, se creează obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.

Totodată, se prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ și/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor.

Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL

Prin proiectul de ordonanță se propune modificarea și completarea prevederilor Legii nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să se asigure stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin:

  • aplicarea coeficienților de ierarhizarea localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Re­ţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare, și a celor rezultați din veniturile medii nete pe membru de familie ale titu­larului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni,
  • aplicarea ponderărilor în funcție de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel este necesară completarea legii cu noile dispoziții care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL: prețul lunar

Potrivit proiectului, plafonul minimal al chiriilor va avea două paliere, în funcție de vârsta chiriașilor. Chiriile care vor fi plătite de locatarii imobilelor ANL nu vor putea fi mai mici decât limitele stabilite prin noile dispoziții.

Nivelul maxim lunar al chiriei nu poate fi mai mic de: 

  • pentru tineri cu vârsta de până la 35 de ani:
Tip locuință Localitate rang 0 Localitate rang I Localitate rang II Localitate rang III Localitate rang IV
Garsonieră 75 lei 68 lei 60 lei 53 lei 45 lei
Apartament cu două camere 105 lei 95 lei 84 lei 73 lei 63 lei
Apartament cu trei camere 132 lei 119 lei 106 lei 92 lei 79 lei
Apartament cu patru camere 175 lei 157 lei 140 lei 122 lei 105 lei
  • pentru tineri cu vârsta de peste 35 de ani:
Tip locuință Localitate rang 0 Localitate rang I Localitate rang II Localitate rang III Localitate rang IV
Garsonieră 87 lei 78 lei 70 lei 61 lei 52 lei
Apartament cu două camere 121 lei 109 lei 97 lei 85 lei 73 lei
Apartament cu trei camere 153 lei 137 lei 122 lei 107 lei 92 lei
Apartament cu patru camere 202 lei 182 lei 162 lei 141 lei 121 lei

unde:

  • localitate rang 0 = Capitala României, municipiu de importanță europeană;
  • localitate rang I = municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european;
  • localitate rang II = municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități;
  • localitate rang III = orașe;
  • localitate rang IV = comune;
  • localitate rang V = sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor și orașelor.

Autoritățile, obligate să repartizeze locuințele vacante în termen de 90 de zile de la preluarea lor

În prezent nu este stabilit un termen în care administratorii locuințelor trebuie să repartizeze locuințele preluate în administrare, sau locuințele care devin vacante, existând situații în care au fost identificate întârzieri semnificative în acest proces.

Astfel, proiectul introduce obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiţiei din cuantumul chiriei neponderată conform coeficienților prevăzuți de lege, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului.

În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.

Penalităţile de întârziere datorate ANL pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă, reprezintă 0,05%/zi din suma datorată, dar nu mai mult de cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate.

Locuințele destinate închirierii tinerilor specialiști din sănătate sau învățământ nu mai pot fi vândute

O altă modificare propusă prin proiect este aceea a interzicerii achiziționării locuințelor închiriate de la ANL de către medici si profesori.

În prezent locuințele pentru tineri, destinate închirierii, inclusiv cele destinate specialiștilor din învățământ și sănătate se pot vinde, dar pentru a asigura stabilitatea acestora, pentru mobilitatea specialiștiilor din sănătate și învățământ se propune ca locuințele pentru specialiștii din învățământ și sănătate să se exploateze doar în regim de închiriere.

Astfel, locuinţele pentru tineri destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, repartizate în condiţiile legii, nu vor mai putea fi vândute.

Locuinţele ANL pentru tineri destinate închirierii, repartizate în condiţiile legii, se vor putea vinde în continuare titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax