Connect with us
Publicitate

AIUD

Planul unei evadări ca în filme, la Penitenciarul Aiud. Pedeapsa primită de un cunoscut ucigaș care a vrut să fugă din pușcărie

Penitenciarul Aiud

Publicat

Planul unei tentative de evadare parcă desprinsă din filme, din Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, este detaliat într-o motivare a instanței, după ce inculpatul un cunoscut criminal din România a fost recent condamnat. 

În data de 28 februarie 2023 a fost condamant pentru tentativă de evadare și distrugere. Motivarea instanței a fost făcută publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro. 

Este vorba despre Ionel Cristi B., un tânăr din Galați, care a fost condamnat la 23 de ani pentru omor după ce a ucis cu sânge rece o bătrână de 70 de ani, care îi era vecină. Fapta s-a produs în anul 2009.

Apoi, octombrie în 2018, în timp ce era închis la penitenciarul din Mărgineni aproape că și-a omorât colegul de celulă cu un televizor. Mai exact în timpul unei discuții mai aprinse cu colegul de celulă, discuție care pornise de la țigări, Ionel a luat televizorul i l-a aruncat în cap colegului și apoi l-a lovit repetat cu aparatul.

A primit 8 ani și 9 luni de închisoare cu executare, în 2022.

Înainte de incident, Ionel era închis la penitenciarul Aiud de unde a vrut să evadeze.

Până să ajungă la Penitenciarul din Mărgineni, în luna martie bărbatul era închis la Penitenciarul din Aiud. Aici a pus la cale un plan de evadare din închisoare.

Modul în care Ionel a vrut să evadeze a fost detaliat de magistrații Judecătoriei Aiud în motivarea instanței.

”Plan de evadare Aiud”, scris pe un cearșaf

Potriivt motivării instanței, ”în perioada 19.03.2018 – 30.03.2018, inculpatul se afla în executarea pedepsei în Penitenciarul Aiud, fiind încadrat în regim de maximă siguranță, iar la data de 29.03.2018, era cazat în camera de deținere E 1.4, pe secția E1 a Penitenciarului Aiud.

În perioada care precede nopții de 28 spre 29.03.2018, inculpatul a întocmit un plan în vederea evadării din Penitenciarul Aiud, desenând o schiță pe o bucată de material textil, ruptă dintr-un cearșaf, pe care a inscripționat Plan de evadare Aiud și și-a notat pe aceasta pașii de urmat după ieșirea din camera de detenție.

A făcut rost de o tijă și a început să scoată tencuiala și bucățile de cărămidă de sub geam

În continuare, în noaptea de 28 spre 29.03.2018, a scos o tijă care măsura aprox. 50 cm, din sistemul de închidere al geamului camerei de deținere, pe care l-a distrus, și cu ajutorul căreia a dislocat tencuiala și bucăți mici de cărămidă de sub rama geamului, respectiv de lângă gratiile de fier montate la acel geam, pentru a slăbi sistemul de siguranță de la fereastră.

Înspre dimineața zilei de 29.03.2018, inculpatul s-a oprit din activitatea infracțională, a ascuns tija metalică și schița întocmită, având intenția ca în nopțile următoare să continue, până reușea dislocarea gemului și să evadeze din starea de deținere.

A fost prins în urma unei percheziții de cameră

Planul nu a putut fi pus în executare, întrucât a doua zi dimineață, respectiv în data de 29.03.2018, în jurul orei 10.15, în baza unui plan de acțiune întocmit la nivelul Penitenciarului Aiud, a fost efectuată o percheziție la camera E 1.4, pe secția E1, unde era cazat individual inculpatul, ocazie cu care a fost găsită tija metalică ascunsă sub pat, iar schița cu planul de evadare din Penitenciarul Aiud, a fost găsită ascunsă sub salteaua patului”, se arată în motivarea instanței.

Ce pedeapsă a primit pentru tentativa de evadare și distrugere

Magistrații Judecătoriei Aiud, în data de 28 februarie 2023, l-au condamnat pe Ionel Cristi B., la 6 luni de închisoare pentru distrugere și la 6 luni de închisoare pentru tetantivă de evadare, la care se adaugă și restul pedepsei pentru omor din 2009 și tentativă de omor din 2018.

Decizia magistraților din Aiud nu este definitivă și poate fi atacată în apel la instanța superioară.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax