Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

Planuri mari pentru înlocuirea „Podului Minciunilor” din Blaj. Două benzi pe sens și trotuare pentru pietoni și bicicliști

Publicat


Pasajul peste calea ferată din municipiul Blaj, numit și „Podul Minciunilor”, ar putea fi înlocuit în curând. Primăria a lansat recent un concurs de soluții pentru realizarea unui pasaj nou, cu minim două benzi pe sens și trotuare dedicate pentru pietoni și bicicliști, pe ambele părți.

Primăria Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unei solutii tehnice (proiect) pentru înlocuirea pasajului superior existent peste calea ferată (“Podul Minciunilor”), cu un pasaj superior nou.

Valoarea estimată a contractului este de 220.000 de lei, fără TVA.

Situația din prezent

În prezent există un pasaj superior peste calea ferată dublă Teiuș-Sighișoara, magistrala CF de mare viteză reabilitată recent pentru viteza de 160 km/h cu o bandă de circulație pe sens, două sensuri și câte un trotuar de circa 1 m lățime. Pasajul face parte dintr-o intersecție extrem de importantă a municipiului Blaj, a șase străzi, din care una are rang de drum național. Practic pasajul reprezintă puntea de legătură între două intersecții de câte trei străzi.

Pasajul are carosabilul la nivelul terenului amenajat, fiind în aliniament cu capetele celor șase străzi (relativ aliniament). Raportat la calea ferată pasajul este în punctul de maxim al debleului în care se găsește calea ferată.

Pasajul are durata de viață normată expirată și este extrem de degradat. În plus pasajul reprezintă o gâtuire a circulației.

În timp s-a încercat rezolvarea circulației prin semaforizare. Aceast fapt a condus la timpi de până la 5 minute de așteptare în intersecție fără însă a rezolva problemele de trafic.

Schema actulă a pasajului și a intersecției este:

Structura constructivă:

  • Culei de beton armat cu o înălțime aproximativă de 6 m
  • Grinzi de beton armat. Nu există cartea tehnică a construcției
  • Lumina pasajului este de circa 12 m

Având în vedere dificultățile întâmpinate în ceea ce privește traficul rutier, precum și starea veche și degradată a podului, Primăria Blaj dorește realizarea unui nou pod, pe amplasamentul celui vechi, având nevoie în acest sens, de o soluție tehnică și artistică din partea unor arhitecți.

Concursul de soluții are drept obiectiv alegerea celei mai bune soluții pentru realizarea pasajului peste calea ferată.

Concurentul care va câştiga concursul va fi invitat la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pentru încheierea contractului de servicii de proiectare.

Soluția așteptată

  • Eliminarea pasajului vechi.
  • Crearea unui pasaj nou cu minim două benzi pe sens, trotuare dedicate atât deplasării pietonale cât și deplasării cu bicicleta pe ambele părți și bandă dublă dedicată, de circa 2,5 m pe direcția Est-Vest paralel cu axele CF, denivelat față de acestea pentru transportul nemotorizat la și de la Liceu cu scopul de a reduce timpii de semaforizare pentru pietoni pe zona carosablului la capetele pasajului datorat preluării unui flux de pietoni de către acestă pistă. Pista va fi conectată, de preferat, cu trotuarele pietonale de pe pasaj.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Acțiune nocturnă de amploare a polițiștilor din Alba Iulia pentru combaterea consumului de alcool și droguri

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au organizat sâmbătă noaptea o acţiune de amploare pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.  Acțiunea a început în jurul orei 22.30, de pe Bulevardul Încoronării, din zona parcării de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan dar s-a derulat în mai multe puncte din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alba Iulia NECUNOSCUTĂ. Topul curiozităților legate de fortificația orașului, care a dăinuit peste un mileniu

Publicat

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, Alba Iulia a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele. Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

HAOS pe Aeroportul din Cluj-Napoca: Sute de oameni aşteaptă. Cursele sunt anulate din cauza ceţii

Publicat

Mai multe curse aeriene sunt anulate, redirecţionate pe Aeroportul Sibiu sau întârziate la și de la Cluj-Napoca, din cauza ceții. Sute de oameni stau sâmbătă seara în aeroport și așteaptă, transmite Mediafax. Potrivit informațiilor de la Aeroportul Cluj-Napoca, două curse către Valencia și Liverpool au fost anulate sâmbătă seara. Cele două avioane urmau să plece […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea unei evadări ca în filme din Penitenciarul Aiud. Doi deținuți au săpat un tunel de 11 metri în patru luni

Publicat

aiud penitenciar

Printre evadările sau tentativele de evadare din Penitenciarul Aiud (care nu au lipsit, de-a lungul timpului), una atrage atenția din cauza planului elaborat care a stat în spatele ei. Exact ca în filme, doi deținuți au săpat timp de patru luni un tunel de 11 metri, cu ajutorul căruia au reușit să treacă dincolo de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate