Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Planuri pentru dezvoltarea cartierului Orizont din Alba Iulia. Ansambluri de locuințe, parc, grădiniță, magazine

Publicat

Primăria Alba Iulia a anunțat intenția de modificare a reglementărilor PUZ într-o parte a cartierului Orizont, Micești din Alba Iulia, în vederea dezvoltării zonei prin construirea de ansambluri de locuințe, unele cu magazine sau alte unități comerciale la parter și a unui parc.

Dezbaterea publică pe proiect va fi în 24 august, de la ora 16.00, la sediul primăriei.

Documentația are ca scop sistematizarea unor terenuri adiacente străzilor Azur si Gârda din cartierul Orizont, pentru modificarea tramei stradale și a reglementărulor PUZ, în vederea construirii unor locuințe colective.

Se propune construirea unui ansamblu rezidențial cu circa 193 de apartamente (una, două și trei camere) și funcțiuni complementare la parterul blocurilor: comerț, alimentatie publică și servicii. Blocurile vor avea două sau trei etaje.

 

În zona intersecției străzilor Azur și Cigaș, considerată zonă centrală a cartierului Orizont, se va amenaja un parc destinat locuitorilor întregului cartier.

Ce se modifică – zona vizată

Pentru realizarea acestor obiective, se propune modificarea PUZ aprobat în 2015. Schimbările tramei stradale vor fi în corelare cu noua propunere de mobilare a zonei, rezolvarea spațiilor publice, organizarea unor zone de agrement, locuri de joacă pentru copii și zone de socializare în spații urbane de tip piațetă.

Zona studiată se află în nordul Municipiului Alba Iulia, în intravilan. Se învecinează, la nord cu proprietăți private, la sud cu strada Stadionului, la vest cu stadionul Micești și la est cu strada Azur.

Suprafata totală de teren cuprinde 11 parcele, cu suprafețe între 21 mp și 11.828 mp.

Terenurile sunt libere de construcții, având deschideri la străzile Cigaș, Azur și Orizont 7.

Situația actuală

În anul 2015, zona a mai fost studiată printr-o documentatie de urbanism PUZ, aprobată cu HCL 133 art. 14, în care se aduceau modificari ale tramei stradale si modului de utilizare a terenurilor la PUZ-ul inițial, din anul 2006, care reglementa întreg cartierul Orizont.

În prezent, în perimetrul studiat există trei UTR-uri reglementate din anul 2015:

  • UTR – L3A C – Subzona locuințelor colective , construcții aferente echipării tehnico-edilitare, amenajări aferente locuințelor cai de acces carosabile si pietonale, parcaje, garaje, spații plantate, locuri de joacă pentru copii.
  • UTR – L3A D – Subzona dotări necesare de cartier, zona de agrement cu caracter sportiv, grădiniță
  • UTR – ISV – Zona institutii si servicii

Utilități existente sunt pe strada Gârda: apa și canalizare, curent si gaz

Cum vor fi modificate străzile

Se propune modificarea tramei stradale, astfel:

  • strada Cigaș – profil transversal 10 m alcătuit din: trotuar 1, 5m pe ambele părți; carosabil 7 m
  • strada Azur – profil transversal variabil dar minim 9 m alcătuit din; trotuar 1, 5m sau local trotuar+parcari+zona verde; carosabil 6 m; trotuar 1, 5 m
  • strada Orizont 7 – profil transversal 7,5 m alcătuit din: trotuar 1, 5m, carosabil 5,5 m
  • strada Orizont 11 – profil transversal variabil dar minim 9 m alcătuit din: trotuar min. 1, 5m sau local trotuar+parcari+zona verde; carosabil 6 m; trotuar 1, 5 m

Reorganizarea zonei

Se propun trei noi UTR-uri:

  • UTR – L1: Zone de locuințe colective cu funcțiuni complementare la parter, construcții aferente echipării tehnico-edilitare, amenajări aferente locuințelor, căi de acces carosabile și pietonale, parcaje, garaje, spații plantate, locuri de joacă pentru copii
  • UTR – L2: Zone de locuințe colective, construcții aferente echipării tehnico-edilitare, amenajări aferente locuințelor, căi de acces carosabile și pietonale, parcaje, garaje, spații plantate, locuri de joacă pentru copii
  • UTR – Li: Zone de locuințe individuale în regim izolat și cuplat cu regim de înălțime P+1
  • UTR – Ag: Zone destinate dotărilor de agrement
  • UTR – E: Zona dotări pentru educație
  • UTR – D: Zone destinate căilor de circulație

Se admit alte functiuni la parterul sau parterul și etajul locuințelor amplasate dispersat:

  • unități comerciale (cu mărfuri de folosință zilnică), alimentară și nealimentară – max 70% din suprafața parterului)
  • servicii care nu produc prin activitatea lor zgomot, vibrații sau impurifică apa, aerul, solul (profesii liberale, activități personale, coafor, frizerie, croitorie, reparații – max 70% din suprafața parterului)
  • cabinet medical, punct farmaceutic (max 70% din ad<200mp).

Extinderea rețelei de utilități

Se propune extinderea si dezvoltarea rețelelor existente în zonă:

  • alimentarea cu apă: prin extinderea instalațiilor de alimentare cu apă existente pe străzile Cigaș și Azur
  • rețea de canalizare: extindere rețea existent pe străzile Cigaș și Azur ți bransamentul fiecărei viitoare construcții la rețea
  • alimentarea cu energie electrică pentru asigurarea necesarului de consum electric se propune a se realiza prin extinderea de linii electrice existente pe străzile Cigaș și Azur.
  • pentru telecomunicatii se propune extinderea liniilor de telecomunicatii din zonă
  • pentru încălzirea locuințelor, se propune dotarea fiecărei locuințe cu centrală termică proprie pe gaz
  • pentru alimentarea cu gaze naturale se propune extinderea capacităților existente și a conductelor de distribuție existente pe străzile Cigaș și Azur.
  • pentru colectarea deșeurilor menajere se propune un puct de colectare sau contract individual cu o firmă specializata de colectare, transport și depozitare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    miercuri, 09.08.2023 at 09:31

    in ceasul al 13-lea pare ca v-a venit mintea la cap… au trebuit 33 de ani de la uciderea cismarului ca sa intelegeti ce inseamna dezvoltarea de cartiere noi din care magazinele, parcurile si alte „anexe” nu pot lipsi. Trist!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax