Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Planurile administrației din Alba Iulia pentru finanţarea lucrărilor la Palatul Principilor: Împrumut de 10 milioane de euro şi fonduri europene

Publicat

Palatul-PrincipilorPentru conservarea și punerea în valoare a Palatului Principilor Transilvaniei, Primăria din Alba Iulia are în vedere un împrumut de 10 milioane de euro. Suma reprezintă diferența necesară finalizării lucrărilor propuse, în cazul în care administrația locală va câștiga un proiect european în valoare de 5 milioane de euro, potrivit primarului Mircea Hava. 

Totodată, primarul a precizat că Palatul Principilor va aduce un plus imens pentru Alba Iulia, iar în clădire nu se va muta nicio instituție.

Vezi şi VARIANTELE pentru reabilitarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Patru oferte la licitaţia pentru serviciile de proiectare

„Licitația este în evaluare, să vedem cine va câștiga execuția proiectului, după care vom aplica pe fonduri europene. Din păcate sunt 28 de milioane de euro pe toată regiunea. Schema este în felul următor: un proiect de maxim 5 milioane de euro. Asta nu înseamnă că nu putem să câștigăm două proiecte pentru că pregătim și alte proiecte, pe șanțuri și Palatul Principilor. Acum urmează de la 5 milioane la 15 milioane, minimum cât spune că ar costa tot ce este necesar să se facă acolo. O să vedem de unde găsim bani, poate un împrumut, poate o emisiune de obligațiuni, o să lucrăm la treaba asta”, a transmis primarul Mircea Hava.

Unul dintre cele mai valoroase obiective istorice din Cetatea Alba Carolina, Palatul Principilor, a intrat în atenţia administraţiei locale în vederea restaurării, încă de anul trecut. Primarul Mircea Hava speră ca administrația locală să câștige proiectul de 5 milioane de euro, iar celelalte 10 milioane de euro să le obțină dintr-un împrumut, pentru a realiza obiectivul propus.

„Sper să câștigăm proiectul, cele 5 milioane de euro și să găsim celelalte 10 milioane de euro, să ne împrumutăm, ca să realizăm acest obiectiv. Cetatea este ceva deosebit pentru orașul nostru. Cetatea a recreat mândria albaiulienilor, Cetatea a recreat mândria României și este apreciată de oamenii care se pricep. Doresc să ne condensăm foarte mult eforturile în zona Cetății. Mai este mult de lucru, mai este foarte mult de întreținut, mai este mult de lucrat în ceea ce înseamnă mentenanță. Nu de dezarmează faptul că avem de lucru”, a spus Mircea Hava.

Potrivit primarului, proiectul pe Palatul Principilor va aduce un plus imens pentru Alba Iulia, iar în momentul în care administrația locală va câștiga proiectul, aceasta fi pregătită și pentru cealaltă parte cu care va trebui suplinit.

”În momentul în care câștigăm proiectul fiți siguri că suntem pregătiți să avem cealaltă parte cu care să suplinim. Nu există soluții de a face numai o bucățică și cealaltă bucățică să o lași. În orice caz, așa cum a fost proiectul pe Cetate, proiectul pe Palatul Principilor va aduce un plus imens pentru Alba Iulia”, a mai precizat Hava.

Prin conservarea şi punerea în valoare a monumentului se va prezenta istoria adevărată a locului, o istorie europeană. „Trebuie să aducem acel secol în mintea și în percepția oamenilor. Sunt lucruri deosebite care pot să fie arătate, care pot să fie spuse și lucruri care vor interesa toată Europa, pentru că în Palatul Principilor avem bucăți din toata Europa și avem lucruri pe care nu le găsiți în Europa”, a transmis Mircea Hava.

Primarul a dat asigurări că, odată cu punerea în valoare, în Palat nu se va muta nicio instituție. Totodată, acesta a prezentat și care sunt planurile pentru punerea în valoare a monumentului, care va funcționa ca și muzeu.

”O să reîncercăm să recreem dieta, să recreem atmosfera secolului XVII, să deschidem tot ce a fost astupat cu ziduri. Un muzeu deosebit cu tot ce înseamnă secolul XVII pentru Transilvania pentru că perioada lui Bethlen Gábor a fost perioada de aur. Iluminismul în Transilvania a început de la Alba Iulia, nu de la Cluj”, a mai explicat primarul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax