Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Plata CAS pentru venituri din chirii: AJFP Alba trimite peste 1.600 de decizii pentru contribuabili din zona Alba Iulia. Probleme cu softul ANAF

Publicat

Până în 25 martie, persoanele care obţin venituri din chirii trebuie să plătească la Fisc prima tranşă din contribuţia la sănătate. Până vineri, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Alba a finalizat 1.608 de decizii de impunere pentru contribuabilii care se încadrează în această categorie. Precizăm că, până zilele trecute, nu a funcţionat programul ANAF pentru calcularea obligaţiei fiscale introduse de la 1 ianuarie 2014.

Contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din închiriere că datorează, din 1 ianuarie 2014, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozit (16%), şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate. Aceasta este în cota de 5,5% din baza lunară de calcul şi reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Termenul limită de plată pentru prima tranşă din cele patru rate egale prin care se efectuează achitarea acestei obligaţii fiscale este 25 martie.

Până vineri, 21 martie, AJFP Alba a finalizat actele pentru 1.608 de contribuabili din zona Alba Iulia, care vor primi în plic informaţiile privind sumele pe care le au de plătit la CAS. Până zilele trecute, softul ANAF pentru calcularea şi transferul cotei CAS de 5,5% nu a funcţionat. Cu alte cuvinte, contribuabilii nu ştiau exact cât au de plătit, decât dacă îşi verificau singuri calculele.

De asemenea, formularul pentru aceste contribuţii a fost publicat abia la mijlocul lunii februarie.

Pentru o chirie lunară de 200 de euro (aproximativ 900 de lei) pentru o locuinţă, de exemplu, contribuţia la asigurările sociale de sănătate este de 41 lei. Pentru acest venit, contribuabilul mai are de plătit şi 109 lei impozit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax