Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Plăţile la schema de ajutor pentru HoReCa încep din 20 decembrie. LISTA: 8100 de firme primesc în total 2,14 miliarde de lei

Publicat

Acordurile de plată pentru programul HoReCa au început să se transmită de marţi, în cadrul aplicaţiei electronice de înscriere, iar plăţile vor fi efectuate în conturile beneficiarilor începând cu data de 20 decembrie, a anunţat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pe pagina de Facebook.

„Începând de astăzi (marţi – n. r.), în cadrul aplicaţiei electronice de înscriere, se transmit acordurile de plată pentru programul HoReCa. Pentru creditele bugetare disponibile în acest moment, în valoare de 1 miliard de lei, s-a aplicat prorata în procent de 46,87% din sumele contractate”, se precizează în anunţ.

Reprezentanţii Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului menţionează că plăţile vor fi efectuate în conturile beneficiarilor începând cu data de 20 decembrie 2021.

Procedura de plată pentru beneficiarii măsurii HoReCa va începe în 14 decembrie, urmând ca în acest an să fie achitată suma de un miliard de lei către antreprenorii din sector, a anunţat pe 8 decembrie ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu reprezintă doar o denumire frumoasă. Avem măsuri concrete care pot şi trebuie să susţină mediul antreprenorial, iar primul pas este să le oferim tuturor celor care fie au aplicat pentru aceste măsuri, fie sunt deja beneficiari, predictibilitate.

Acum, la mai puţin de două săptămâni de la preluarea mandatului, mă bucur să anunţ că schema HoReCa este pe drumul cel bun, iar din 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate înapoi către minister, iar pe 14 decembrie începe procedura de plată.

Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită şi diferenţa de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse şi aprobate”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, potrivit unui comunicat al ministerului transmis Agerpres.

Peste 8000 de firme din domeniul HoReCa, din care 180 din județul Alba primesc ajutoare de stat prin schema destinată acestui domeniu. Ministerul Economiei le-a trimis contractele de finanțare încă din 26 noiembrie.

DOCUMENT: LISTA COMPLETĂ DOSARE APROBATE HORECA

Inițial ministrul Daniel Cădariu a anunțat că plățile la schema de ajutor pentru industria HORECA vor începe din 14 decembrie, a anunțat miercuri ministrul Antreprenoriatului și Turismului Constantin-Daniel Cadariu

Ajutoarele financiare prin schema HoReCa se acordă ca o compensație pentru scăderea activității de anul trecut, față de anul anterior, pe fondul pandemiei.

În total, lista cuprinde 8369 de firme din România. Suma totală aprobată pentru finanțare este de 2.144.115.349 lei, potrivit Ministerului Economiei.

Din aceasta, suma ce le revine celor 180 de firme din Alba este de 23.187.379 lei.

LISTA: Firmele din Alba care primesc ajutoare de la stat prin schema HoReCa

Într-o primă etapă, statul va putea plăti aproximativ jumătate din suma aprobată pentru fiecare firmă, având în vedere bugetul aflat la dispoziția Guvernului în acest an pentru plăți.

În total, suma medie aprobată pentru firme este de 250.000 de lei, însă sumele variază de la 163 lei (o firmă din Călărași) la 3.940.800 lei (72 de firme) – plafonul maxim este de 800.000 de euro.

Ce pot achita beneficiarii din banii primiți de la guvern

Perioada de aplicare pentru schema de ajutor a firmelor HoReca, prin care se acordă o compensare de 20% din diferenţa dintre cifrele de afaceri din 2019 şi din 2020, fost deschisă în data de 29 iunie 2021. Este vorba despre firme din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată de pandemie.

Din grantul acordat, beneficiarii pot achita obligaţii fiscale şi alte creanţe bugetare care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de stat şi până la expirarea perioadei de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 6 luni sau 12 luni de la data primei plăţi, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale.

Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi (anterior, beneficiarii erau obligați să mențină activitatea pentru care au primit finanțarea cel puțin 12 luni de la data plății, respectiv 24 de luni în cazul celor care au luat granturi de peste 200.000 de euro).

DOCUMENT- lista firme din județul Alba:lista beneficiari Horeca

Schema de sprijin pentru HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de un miliard de lei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax