Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Plecarea ÎPS Andrei de la Alba Iulia, văzută de reprezentanţii Arhiepiscopiei: „Un ochi ne râde şi unul plânge”

Publicat

Plecarea Înaltpreasfinţitului Andrei Andreicuţ la Cluj a creat o stare de bucurie, dar şi de tristeţe, în acelaşi timp, în Eparhia de Alba Iulia. Preoţii şi credincioşii se roagă lui Dumnezeu să trimită în locul lui un păstor potrivit, care să continue munca începută de ÎPS Andrei, pe plan spiritual, social şi cultural.

 

Instalarea noului mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ se va face în data de 25 martie. Până atunci, ÎPS Andrei va rămâne locţiitor pe scaunul arhiepiscopal din Alba Iulia. Tot în această perioadă, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române trebuie să pregătească alegerile pentru viitorul arhiepiscop.

Deşi s-au pregătit de mai mult timp pentru o astfel de veste, mulţi angajaţi ai Arhiepiscopiei de Alba Iulia preferă să rămână discreţi în declaraţii. Totuşi, sentimentele de regret cu privire la plecarea celui care i-a îndrumat spiritual zeci de ani pot fi citite cu uşurinţă pe feţele lor. Cu toate acestea, îl văd pe ÎPS Andrei ca fiind cel mai potrivit pentru Mitropolia Clujului.

„Un ochi ne râde şi unul ne plânge, normal. Ne-am ataşat duhovniceşte de Înaltul Andrei. Orice episcop este un părinte duhovnicesc al preoţilor şi al credincioşilor. În Alba Iulia este o atmosferă duhovnicească şi de încredere între arhiepiscop, preoţi şi credincioşi. Este poate cea mai rânduită eparhie, şi duhovniceşte, şi ca învăţământ teologic, social şi cultural. Normal că există o imensă părere de rău, dar, pe de altă parte, este şi o bucurie, pentru că este împlinirea unui efort de mai mulţi ani al unei echipe care se află în preajma Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Andrei. De aceea, zic că un ochi ne rade şi altul ne plânge.

Pe de altă parte, soluţia firească pentru Mitropolia Clujului, pentru că era următorul după mitropolitul Bartolomeu în ordinea canonică, era cel mai îndreptăţit să preia misiunea în cadrul acestei mitropolii şi în Arhiepiscopia Clujului.

Ne rugăm Domnului să rânduiască un păstor care să continue misiunea deosebită a Arhiepiscopului Andrei, aici, la Alba Iulia, şi totul să se facă în armonie cu Mitropolia Clujului”, a declarat preotul Jan Nicolae, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi inspector pe Cateheză în Eparhia Alba Iuliei.

Despre alegerile pentru viitorul arhiepiscop de Alba Iulia, reprezentantul Bisericii spune că sunt premature discuţiile pe acest subiect. Potrivit acestuia, procedura este la fel ca şi în cazul alegerilor de mitropolit. „Va fi un Sinod mitropolitan, acolo se va decide. Nici nu este potrivit sa avansăm noi nume, nu este nici duhovniceşte şi nici oportun. Sinodul va decide. Vor fi făcute nişte propuneri, iar Sinodul BOR, de la Bucureşti, va putea adăuga pe cineva. Sunt episcopi vrednici de a ajunge în această demnitate şi în ţinutul mitropolitan de la Cluj şi sunt persoane şi în ţinutul mare, de la Bucureşti. Ne rugăm ca Domnul să-l trimită pe cel mai potrivit”, a precizat părintele Jan Nicolae.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax