Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

PNL Alba a decis susținerea lui Voicu Paul pentru funcția de primar interimar la Primăria Alba Iulia. Decizie în BPJ


Publicat

m

PNL Alba a decis vineri care dintre cei doi viceprimari din Alba Iulia va avea susținerea partidului pentru a-l înlocui în funcție pe Mircea Hava, ca intermiar la conducerea primăriei municipiului, după plecarea acestuia la Parlamentul European.

UPDATE, ora 17:50 – În cadrul Biroului Permanent Județean s-a votat susținerea lui Voicu Paul ca interimar la conducerea Primăriei Alba Iulia, după plecarea la Bruxelles a lui Mircea Hava.

Au fost 31 de voturi pentru Voicu Paul și 3 voturi pentru Gabriel Pleșa. Votul a fost secret.

Biroul Permanent Județean al organizației va avea de ales între Voicu Paul și Gabriel Pleșa. Primul este și favoritul lui Mircea Hava și probabil, din acest motiv, și al organizației de partid. Paul este un vechi colaborator al primarului și de aceea, acesta îl consideră potrivit pentru funcția de primar interima la Alba Iulia, până la organizarea alegerilor locale.

Cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la Alba Iulia în weekendul trecut, preşedintele Klaus Iohannis l-a întrebat pe primarul Mircea Hava cine va rămâne în locul său la conducerea primăriei. Totul s-a petrecut în timpul plimbării pe care cei doi au făcut-o prin Cetatea Alba Carolina, într-un cadru privat de discuție, care însă a fost surprins de jurnaliști.

Hava nu numai că i-a dat un răspuns președintelui cu privire la interimatul care trebuie asigurat până la alegeri, dar i-a spus și pe cine susține drept candidat. Este vorba despre aceeași persoană: Paul Voicu.

Iohannis către Hava: ”Dacă pleci, pe cine lași?”

”Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?”, l-a întrebat şeful statului pe Hava. ”Domnule preşedinte, ăla care trage, ăla care face, ăla în care am încredere că ştie. Nu pot să las, indiferent ce-or zice cineva… Rămâne până la alegerile la termen şi sper că o să câştige şi atunci. Nu sperăm, vrem”, a spus Hava referindu-se la Paul Voicu, pe care l-a și chemat imediat din spatele alaiului prezidențial pentru a-l prezenta președintelui. 

Problema partidului este însă că fiecare dintre cei doi viceprimari visează că va conduce orașul în perioada de interimat, până la alegerile locale următoare.

Ambii viceprimari, Voicu Paul, dar și Gabriel Pleșa, sunt membri ai PNL. Însă nu sunt la fel de liberali. Gabriel Pleșa provine din vechiul PNL, iar Voicu Paul din vechiul PDL.

Situația este similară cu cea de acum aproape doi ani, când Voicu Paul a fost ales președinte al organizației municipale Alba Iulia a PNL, după ce, ca urmare a unor ”negocieri”, Gabriel Pleșa s-a retras din competiție.

Cum a înghițit PDL, vechiul PNL

Organizația județeană a PNL seamănă izbitor cu vechea organizație județeană a PDL. Aceiași lideri (cu foarte, foarte puține excepții), același sediu, același mod de funcționare, același mod greoi de comunicare și multe altele. De fapt, această decizie care trebuie luată vineri arată în ce mod s-a realizat pe plan local fuziunea celor două partide, cât de sudată este și ce efecte are.

”Vechiul” PNL a fost înghițit de ”noul” PNL, iar liderii vechii formațiuni au dispărut în noul context. Acest lucru este și mai evident dacă ținem cont de mandatele din Parlament: senatorul Alexandru Pereș provine din PDL, iar deputații Sorin Bumb, Claudiu Răcuci și Corneliu Olar, la fel. Doar Florin Roman provine din rândurile liberalilor. La fel a dispărut și fostul președinte al PNL Alba, Teodor Atanasiu, care risca să incomodeze noua formațiune politică.

Supremația acestui grup în interiorul ”marelui” PNL face, în realitate, ca Voicu Paul să fie preferat lui Gabriel Pleșa, în calitate de interimar pe fotoliul lui Mircea Hava.

De precizat ar mai fi că cei cei care vor vota în final sunt consilierii locali ai municipiului Alba Iulia, care pot alege primarul interimar doar dintre cei doi viceprimari. Rămâne de văzut dacă Gabriel Pleșa va încerca să forțeze un vot în favoarea sa sau va accepta decizia partidului din care face parte.

Cine va candida la primărie

Discuțiile amintite mai sus, între Mircea Hava și Klaus Iohannis, arată că primarul încă în funcție al orașului l-ar prefera tot pe Voicu, în calitate de candidat, la viitoarele alegeri locale.

Aici însă este posibil ca partidul să se opună. Surse din partid spun că vor fi organizate trei tururi de sondaje pentru stabilirea candidatului la primărie și consiliul județean, unde vor fi luate în calcul numele tuturor liderilor PNL Alba. Printre aceștia se vor număra și Ion Dumitrel și Florin Roman, considerați ca având cele mai mari șanse pentru păstrarea fiefului liberal la Alba Iulia și deci potențiali câștigători ai unui mandat de primar la Alba Iulia, în ”epoca” post-Hava.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. pilu

  vineri, 14.06.2019 at 19:18

  Se schimba tusea cu junghiul !! Alba Iulia tot de rahat va ajunge. Aceleasi metode, aceleasi…..

 2. Alin

  sâmbătă, 15.06.2019 at 18:57

  Propun sa se schimbe denumirea orașului in Regatul Hava, sa fie încoronat Hava rege iar Voicu print mostenitor . Asa o sa-și lase scaunul de la unul la altul. Adevarul e ca ne meritam conducătorii.

 3. dan

  duminică, 16.06.2019 at 16:01

  Se vede ca pe Hava nu l-a mai interesat Alba Iulia, am ajuns in luna iunie si nu s-a tuns iarba pe strazi , parcuri, santurile Cetatii. cica doar acum au avut loc licitatiile. Oare de ce ? Nu se stia cine trebuie sa primeasca comisioanele in locul stapanului ? Rusine domnilor pentru ca au inceput sa ne calce turistii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Nu vor fi impuse noi restricții, dar nu vor fi nici relaxări

Publicat

Starea de alertă în România va fi prelungită cu 30 de zile, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Acesta susține că se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare și că nu vor exista noi măsuri de relaxare.

Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă la finalul ședinței privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu o parte a miniștrilor. Întâlnirea a avut înaintea ședinței de Guvern, programată de la ora 17.30, în care Cabinetul Orban va adopta hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România, potrivit hotnews.ro. Starea de alertă expiră pe 16 iulie.

Declarații ale președintelui:

Am analizat situația epidemiologică și măsurile care se impun

Situația nu este bună. Ați văzut că am avut și azi peste 600 de persoane detectate cu Covid-19. Este mult, foarte mult

Purtatul măștii, păstrarea distanței sunt metode sigure pentru a oprit răspândirea epidemiei

În condițiile în care crește numărul bolnavilor, e evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile

Se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare

Nu se prevede acum introducerea de noi restricții

Nu poate fi vorba de noi relaxări

În acest context dorim să continuăm măsurile de revigorare economică

Guvernul va prezenta la momentul oportun noi acte normative care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat

Voi avea vineri și sâmbătă discuții în Consiliul Europan despre revigorrea economică

E foarte important ca România să primească sume cât mai mari

surse: hotnews.ro, g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul ACCIDENTULUI de la Spitalul Județean din Alba Iulia. O mașină răsturnată în urma impactului

Publicat

Accidentul rutier petrecut miercuri, în jurul amiezii, la Alba Iulia, în fața sediului Spitalului Județean de Urgență Alba, a fost surprins, de o cameră de bord a unui cititor alba24.ro.

Este vorba despre un autoturism Daewoo Matiz lovit de un Hyundai, în intersecția din fața unității medicale.

O persoană a fost rănită ușor, iar traficul rutier a fost temporar îngreunat pe Bulevardul Revoluției, în zona accidentului.

VEZI ȘI: FOTO-VIDEO: ACCIDENT RUTIER la Alba Iulia, în zona Spitalului Județean, între două autoturisme. TRAFIC ÎNGREUNAT

sursă video: cititor alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Jandarmii din Alba au donat sânge. Campanie națională inițiată de Patriarhia Română

Publicat

Jandarmii  din Alba au mers la Centrul de Transfuzie din Alba si au donat sânge. Acțiunea de miercuri face parte din campania națională de sânge inițiată de Patriarhia Română, la care jandarmii din Alba s-au alăturat. 

” Jandarmii donează regulat sânge, iar mulți dintre colegii noștri, răspund afirmativ inițiativelor de ajutorare a oamenilor aflați în nevoie.

Pe lângă aceștia, sunt jandarmi care periodic donează, având în spate chiar și zeci de ani de când fac acest lucru.
Cunoaștem faptul că numărul celor aflați în nevoie nu scade niciodată, dar știm că, chiar și acest mic gest poate salva vieți”, au declarat reprezentanții jandarmilor din Alba într-un comunicat de presă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Latura de Nord a Cetății Alba Carolina va fi restaurată cu peste 5,8 milioane de lei. Licitația, câștigată de Elis Pavaje

Publicat

Asocierea dintre Elis Pavaje SRL (lider) și Total Buisniess Land S.R.L. (asociat) a câștigat contractul de peste 5.800.000 de lei, pentru amenajarea unei noi părți din Cetatea Alba Carolina. 

Mai exact, este vorba despre amenajarea șanțurilor exterioare de pe latura de nord a Cetății Alba Carolina, ce vor fi transformate în locuri de relaxare și promenadă, pentru completarea traseului turistic din zona fortificației. Contractul a fost semnat miercuri, 15 iulie, iar achiziția s-a derulat prin procedura simplificată.

Vezi FOTO: Se pregătește un nou șantier la Alba Iulia. Lucrări pentru completarea traseului turistic în șanțurile Cetății

Valoarea de atribuire a contractului a fost de 5.808.034,35 lei fără TVA, iar ofertantul declarat câștigător este Asocierea ELIS PAVAJE  SRL (lider) și TOTAL BUSINESS LAND S.R.L. (asociat).

În cursul săptămânii viitoare (20-24.07.2020) se va emite ordinul de începere a lucrărilor, după constituirea garanției de bună execuție din partea câștigătorului procedurii, transmite Primăria Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Despre procedura aplicată:

Valoarea estimată totală a lucrărilor, inclusiv proiectarea și dotările aferente a fost de 6.571.910,44 lei fără TVA. Din această sumă totalul valoarii estimate a serviciilor de proiectare, verificare proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului a fost de 821.260,00 lei fără TVA.

Critreiul de de atribuire a fost: prețul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 27 mai 2020, ora 15.00.

În procedură au participat: 1. ASOCIEREA ELIS PAVAJE  SRL (lider) și TOTAL BUSINESS LAND S.R.L. (asociat) și 2. URS CONSTRUCT ALBA SRL.

Oferta URS CONSTRUCT ALBA SRL  a fost declarată inacceptabilă încă din faza de calificare a ofertanților, respectiv verificarea informațiilor preliminare prezentate în documentul unic de achiziții european (DUAE).

Despre proiect:

Proiectul presupune realizarea de noi spații urbane destinate activităților de recreere prin amenajarea unui parc situat în șanțul perimetral al Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina pe o suprafată ce însumează peste două hectare, contribuind astfel la creșterea atractivității Cetății, înfrumusețarea și regenerararea mediului urban.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni.

Totodată se urmărește crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnaă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe o suprafață de 29.000 mp.

Durata de implementare a proiectului este de 24 luni.

Alte detalii despre proiect:

Contractul de finanțare a fost semnat la 16 decembrie 2019.

Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina și va cuprinde 29.000 de mp de spații deschise publicului: spații verzi, piste de biciclete, alei pietonale, spații de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate