Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PNL Alba: Primul strat de asfalt pe drumul dintre cele trei Gârbove. Lucrările reîncep și la Galda de Jos – Întregalde (P)

Publicat

a

PNL Alba a transmis un comunicat de presă semnat de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, în legătură cu lucrări de asfaltare a unor drumuri județene.

Comunicatul PNL:

În aceste zile se toarnă primul strat de asfalt pe drumul județean 107 E, care face legătura dintre localitățile Gârbova de Sus, Gârbovița și Gârbova de Jos și Drumul Național 1, fiind singura rută de acces spre cele Gârbove.

Pe acest drum se dezvolta în trecut o viteză de deplasare redusă, din cauza gropilor, a lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale, dar și a lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor climatici, astfel modernizarea drumului va duce la crearea unei căi de comunicație care să satisfacă nevoile actuale şi de perspectivă ale utilizatorilor, reducerea costurilor de întreținere și de transport, cât și creșterea nivelului de siguranță al deplasării.

Trebuie menționat că acest drum nu a beneficiat niciodată de structură asfaltică.

Prin intermediul proiectului vor fi asfaltați 7,5 km de drum și se vor asigura accesele la drumurile laterale și la proprietăți. De asemenea, se vor realiza rigole și podețe din beton.

Întrucât se lucrează și la introducerea alimentării cu apă în cele trei localități, în prima etapă vor fi asfaltați 5,5 km de drum, din extravilanul localităților, urmând ca după finalizarea lucrărilor la utilități să fie asfaltate și porțiunile intravilane din Gârbovița și Gârbova de Sus.

Lucrările de modernizare a DJ 103 E sunt finanțate prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, valoarea contractului de lucrări fiind de 5.051.876,93 lei, fără TVA. Drumul, care în trecut era clasificat ca drum local, a fost preluat de către Consiliul Județean Alba pentru a răspunde criteriilor de eligibilitate ale programului și a putea beneficia de finanțare.

Și locuitorii comunei Întregalde se vor putea bucura de o conectivitate mai bună la rețelele naționale și județene de transport, fiind reluate lucrările de modernizare a drumului județean DJ107K: Galda de Jos-Mesentea – Benic – Întregalde, pe o porțiune de 6 km, cuprinsă între km. 17+700 – 23+700. La finalul implementării proiectului, peste 580 de persoane vor beneficia de aceste lucrări.

Lucrările au fost sistate o perioadă de timp din motive independente de beneficiar, CJ Alba, din cauza unor probleme apărute ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/ 2018, fiind necesară o renegociere a prețurilor.

Traseul reabilitat urmărește valea râului Galda, fapt ce a dus în timp la erodarea corpului de drum, făcând ca mare parte a acestei porțiuni să prezinte în acest moment o structură rigidă, formată dintr-o pietruire superficială, având astfel o stare tehnică necorespunzătoare. Astfel, pe lângă lucrările de asfaltare propriu-zise, se va asigura o scurgere corespunzătoare a apelor și se vor construi/ reabilita podurile și podețele.

Prin realizarea acestui proiect, se va asigura conectivitatea acestei zone a Munților Apuseni cu coridoarele de transport europene şi naţionale și cu municipiul reședință de județ. De asemenea, turismul se va dezvolta, putând fi descoperite mai ușor frumusețea locurilor, puritatea aerului, bunătatea și sufletul oamenilor, vatra spiritului romanesc din această zonă montană. Printre rezervațiile naturale care vor deveni accesibile turiștilor pot fi amintite Cheile Întregalde, Cheile Gălditei și Turcului, Cheile Tecșeștilor, Piatra Cetii și Poienile cu narcise din Tecșești.

Și aceste lucrări sunt finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, contractul de lucrări având o valoare de 6.060.634,35 lei, fără TVA.

Marius Hațegan – Vicepreședinte Consiliul Județean Alba


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Producție record de ”banane de Alba Iulia”, în sera cu minuni de la Schit. Ciorchinii uriași așteaptă să fie culeși

Publicat

banane

Producție record de ”banane de Alba Iulia” în sera cu minuni a domnului Nelu. O gospodărie situată în zona Schit a orașului ascunde un mic paradis tropical.  Într-o seră improvizată, înconjurați de lămâi, portocali și smochini, doi bananieri imenși, de peste 6 metri, produc fie că e iarnă sau vară fructe.  În urmă cu câțiva ani, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ȘTIREA TA: Plimbare nocturnă a celor șase cai frumoși din Alba Iulia. Pericol pentru șoferi, pe timp de noapte

Publicat

cai strada

Viața de noapte pare să le priască celor șase cai din Alba Iulia, care se plimbă nestingherți la ore târzii, prin zona stadionului municipal.  Cea mai recentă ieșire a cailor în oraș a fost în noaptea de vineri spre sâmbătă. În jurul orei 1.40, mai mulți cititori Alba24 au observat animalele în timp ce se […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER în Alba: O persoană rănită, după ce mașină în care se afla s-a răsturnat pe DJ 107B, în zona localității Galtiu

Publicat

accident

Un accident rutier s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 15.20, pe drumul județean 107 B, pe raza localității Galtiu. Potrivit ISU Alba, o persoană a fost rănită ușor după ce mașina în care se afla s-a răsturnat în afara carosabilului.  La fața locului a intervenit Detașamentul de Pompieri Alba Iulia cu o autospecială de stingere, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod Galben de vreme rea în județul Alba. Averse, descărcări electrice, grindină. ZONELE VIZATE

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben de vreme rea, pentru județul Alba, zona de munte de peste cota 1800, în intervalul orar 15.00 –  16.00. Se vor semnala: descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului Fenomene asociate : averse ce vor cumula local 20…25 l/mp  

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate