Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PNL are șansa să trimită 10 europarlamentari la Bruxelles. Incertitudine în privința unui candidat din Alba

Publicat

După alegerile europarlamentare desfășurate duminică, marele câștigător, chiar dacă rezultatele sunt parțiale este PNL. În acest sens, liberalii și-au adjudecat cel puțin 10 locuri de europarlamentari, printre ei primarul din Alba Iulia, Mircea Hava și proaspătul membru de partid, Rareș Bogdan născut în Ocna Mureș.

În schimb, momentan plutește incertitudinea, în ceea ce privește un nou mandat de europarlamentar pentru membrul PSD, Victor Negrescu, deoarece el e primul de sub linie. Singura posibilitate pentru acesta ar fi dacă o persoană de pe un loc eligibil ar renunța și l-ar lăsa pe Negrescu în locul său. 

PNL este partidul care va trimite cei mai mulți membri în Parlamentul European, după ce a obținut la alegerile de duminică aproape 27% din voturile românilor. 

 La scorul actual, liberalii și-au adjudecat cel puțin 10 europarlamentari, dacă punem la socoteală și voturile care vor fi redistribuite de la cei care nu au trecut pragul electoral. Astfel, PNL îi va trimite în Parlamentul european pe Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi și Marian-Jean Marinescu.

Este cel mai mare scor pe care PNL l-a obținut la un scrutin europarlamentar de la aderarea României la UE, în 2007. La alegerile din 2014, liberalii au obținut un scor modest de 15%, trimițând în Parlamentul European doar șase oameni, totuși cu unul mai mult decât în 2009.

În clasamentul voturilor obținute la europarlamentarele de duminică, liberalii sunt urmați de PSD și USR PLUS, cu o distanță foarte mică între cele două partide. De menționat este că încă rezultatele sunt parțiale. 

Astfel, formațiunea clasată pe locul doi este cel mai probabil să obțină 8 posturi de europarlamentar, la egalitate cu cea de pe locul trei.

În oricare dintre situații, PSD-ul  iese grav șifonat, având în vedere că în 2014 a trimis în legislativul european nu mai puțin de 16 oameni, după ce obținuse un scor istoric de peste 37%. Europarlamentarii social-democrați vor fi, cel mai probabil, Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Dragoș Benea.

 Primul sub linie este fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu, dar el va intra în Parlamentul European doar în eventualitatea retragerii cuiva deja ales.

La rândul lor, cei din Alianța 2020 USR PLUS, surpriza de proporții a acestui scrutin europarlamentar, îi vor trimite în Parlamentul European pe următorii: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuț, Vlad-Marius Botoș și Ramona Strugariu. Primul sub linie și aici este juristul USR Vlad Gheorghe, al noălea pe lista Alianței 2020.

Celelalte formațiuni care au trecut pragul electoral – PRO România, PMP și UDMR, vor trimite la Bruxelles și Strasbourg câte doi europarlamentari: 

PRO România – Victor Ponta și Corina Crețu
PMP – Traian Băsescu și Eugen Tomac
UDMR – Iuliu Winkler și Lorant-Gyorgy Vincze.

sursă: g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax