Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PNL propune în Coaliție COMASAREA alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024. Miză majoră a liberalilor

Publicat

PNL a lansat în Coaliția de guvernare ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, în 2024. Liderii PSD nu sunt însă convinși de idee. 

Miza alegerilor este enormă pentr liberali: dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Propunerea, lansată în martie de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de aceasă proopunere, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide.

Ce câștigă liberalii

Potrivit acestora, o decizie nu este încă luată.

Argumentele liberalilor țin de faptul că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă cei de la PSD susțin că alegerile nu pot fi comasate și invocă neconstituționalitatea unei asemenea acțiuni.

”Nu pot fi mutate alegerile generale din decembrie în septembrie, deoarece mandatul parlamentarilor este de patru ani și este imperativ. Ar fi neconstituțional”, a explicat pentru G4Media.ro un lider PSD.

Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

În plus, miza există și la nivel local, unde comasarea alegerilor ar produce o mobilizare masivă a liberalilor care se confruntă cu o problemă, inclusiv la Alba: aleșii locali se implică mai puțin la alegerile generale decât la cele locale și există animozități legate de nominalizările pe listele pentru Parlament.

Pe de altă parte, reprezentanții PSD cred că oamenii ar fi încurcați de numărul prea mare de buletine.

Valeriu Stoica, unul dintre ideologii PNL, retras însă din prim-planul politicii, a anunțat miercuri la Digi 24 că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024.

”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 01.12.2022 at 10:52

    Mă, nu mai insistaţi să mai ciuguliţi ceva, că atunci când aţi avut puterea aţi fost de tot penibilul. Numai ciurucuri aţi pus peste tot, că nu aveţi de unde.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax