Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Pod nou peste râul Mureș, la Teleac. Podul existent pe DJ 107, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi demolat

Publicat

Un nou pod peste râul Mureș va fi construit la Teleac, în comuna Ciugud, în locul podului existent de pe DJ 107, care va fi demolat. Investiția se va ridica la peste 29 de milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat pe 29 noiembrie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire pod pe drumul judetean DJ 107, km 4+585, localitatea Teleac”, titular Consiliul Judetean Alba.

Valoarea investiției este estimată la circa 29.500.000 de lei (cu TVA inclus).

Potrivit memoriului tehnic, proiectul prevede demolarea integrală a podului existent și execuția în același amplasament a unui nou pod.

Drumul județean DJ 107 traversează râul Mureș la km 4+585 în comuna Ciugud cu un pod cu 7 deschideri (20,5 m + 2 x 25,85 m + 3 x 26 m + 20,5 m), cu lungimea de 179,4 metri.

Starea tehnică a podului este în prezent nesatisfăcătoare. Acesta are elemente constructive care sunt într-o stare avansată de degradare, potrivit expertizei tehnice.

Astfel se prevede demolarea integrală a structurii existente și realizarea unui pod nou, dimensionat conform normelor în vigoare, având avantajul de a asigura o durată de exploatare de 100 de ani și de a evita execuția de lucrări de mare anvergură în albia râului Mureș.

Circulație deviată pe perioada execuției lucrărilor

Circulația rutieră urmează să fie deviată pe perioada execuției lucrărilor astfel:

  • DJ 107C, din DN 1 (E81, Oarda) până la Teleac – intersecție cu DJ 107, după pod
  • DJ 107 (sens giratoriu parc industrial), spre Șeușa (pe noul pod peste râul Mureș), pe DJ 107C până la Teleac – intersecție cu DJ 107, după pod

În zonă se va amenaja un drum tehnologic de acces și o platformă pentru macara și utilaje. Podul existent se va demola integral (infrastructuri, suprastructură, racordare cu terasamentele) iar podul nou se va executa în amplasamentul vechiului pod.

Detalii tehnice – noul pod peste râul Mureș de la Teleac

Noul pod va avea o lungime de 148,95 metri și va fi realizat pe 4 deschideri, cu grinzi prefabricate cu lungimea de 35 metri, peste care se va turna o placă de beton armat.

Lățimea părții carosabile va fi de 7,8 metri, cu două benzi de circulație, și două trotuare pietonale de 1,5 metri lățimea totală.

Între partea carosabilă și trotuare se vor monta parapeți rutieri de siguranță metalici zincați tip foarte greu (H4b), iar la marginea exterioară a trotuarelor se vor monta parapeți pietonali metalici zincați.

Pe culei se vor monta dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație de tip etanș.

Podul va fi iluminat, în acest sens prevăzându-se stâlpi metalici cu lampe LED.

Conducta de alimentare cu apă existentă va fi înlocuită cu una nouă, din polietilenă preizolată, cu d=300 mm.

Durata execuției este estimată la circa 24 de luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sanda

    sâmbătă, 03.12.2022 at 08:31

    VA ASTEPTAM SI LA ALECUS
    DJ 107V- DJ 107 D
    PROIECT SEMNAT SI PROMIS DE ANI DE ZILE. ,,LA ANUL SI LA MAI MULTI ,LA SFINTUL ASTEAPTA VA FI SCOS LA LICITATIE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax