Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Poezii scrise în închisorile din comunism, prezentate la Simpozionul de Martirologie de la Alba Iulia. Programul evenimentului

Publicat

La Alba Iulia se desfășoară, în perioada 5-7 aprilie, a zecea ediție a Simpozionului Național de Martirologie. Tema evenimentului este Memorie și Rezistență. Ipostaze ale Represiunii Politice în România Contemporană.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate și poezii scrise de cei închiși în penitenciare și lagăre de muncă, pe vremea comunismului. Acestea au fost compuse în memorie, transcrise după eliberare și publicate.

Simpozionul începe vineri, 5 aprilie, de la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Participă cercetători (istorici, teologi, filologi), care vor prezenta lucrări. A doua parte a sesiunii de comunicări va fi de la ora 15.00, la Sala Unirii (aripa de Nord).

Expoziție: peste o sută de poezii scrise în închisori comuniste

Expoziția „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste” va fi prezentată vineri de la ora 13.00, la Sala Unirii, în spațiile expoziționale de la subsol.

”Expoziția aduce în atenția publicului peste o sută de poezii compuse în memorie de cei închiși în penitenciare și lagăre de muncă în timpul represiunii comuniste”, anunță organizatorii.

Acestea au fost transcrise după eliberare și publicate, de-a lungul timpului, în antologii de lirică de detenție, în reviste, ziare și volume de memorii.

”Grupate tematic, poeziile expuse sunt mărturie a unui imens patrimoniu de suferință. Versurile descriu un univers al constrângerilor fizice în care gândul liber și spiritul triumfă prin creațiile minții”, potrivit surselor citate.

Întâlnire memorială Nina Moica

Sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 13.00, va avea loc o întâlnire memorială cu un martor al universului carceral comunist: Nina Moica.

A fost arestată în 1959, pe când avea 15 ani, și condamnată la 20 de ani de închisoare pentru activitatea într-o organizație anticomunistă a elevilor din Reghin.

Întâlnirea va fi la Mănăstirea „Sfânta Cruce” – Râpa Robilor, Aiud.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Alba Iuliei și Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Program Simpozion ”Memorie și Rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”

Vineri, 5 aprilie

  • ora 9.00 deschiderea evenimentului
  • orele 9.00-9.15 – Te-Deum (Capela Facultății de Teologie)
  • orele 9.15-9.40 – Cuvântările oficialităților/ reprezentanților instituțiilor organizatoare (Facultatea de Teologie – „Aula Sf. Simion Ștefan”)

Sesiunea I – orele 9.40 – 11.10 („Aula Sf. Simion Ștefan” – moderatori: pr. Oliviu Botoi & Dragoș Ursu)

  • prof. univ. dr. George Enache: ”Sfinți, martiri și eroi în orizontul ortodoxiei românești. Trecut și prezent”
  • preot dr. Dorin Demostene Iancu: ”Preot Dumitru Staniloae – profesor la Institutul Teologic după ieșirea din închisoare. Aspecte inedite”
  • conf. univ. dr. Emanuela Ilie: „Un schelet care se uită pe fereastră.” Imaginar traumatic și corporalitate maladivă în memorialistica Adrianei Georgescu”
  • pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae: ”Rezistența fără compromisuri/corigențe morale în fața regimului comunist. Părintele mărturisitor Ioan Iovan, ucenicul drag al episcopului martir Nicolae Popovici”

Sesiunea a II-a – orele 11.20 – 12.40 „Aula Sf. Simion Ștefan” – moderatori: pr. Oliviu Botoi & Dragoș Ursu

  • istoric Adrian Nicolae Petcu: ”Ortodocși și greco-catolici la 1948, între presiuni politice și imperative ecleziologice”
  • pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu: ”Scriitoarea Eugenia Mureșanu Adams și revista Viața Ilustrată”
  • preot dr. Ioan Ghitea: ”Personalitatea Preotului Profesor Nicolae-Ioan Bordașiu (1924-1918) și regimul comunist . Mărturii și relatări de la cei ce l-au cunoscut”
  • preot dr. Cezar Onesim: ”Secretul preotului Traian Saghin de la Mormântul fără Cruce”

ora 13.00: Vernisaj Expoziția UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste – Sala Unirii

Sesiunea a III-a – orele 15.00-17.00 Sala Unirii – Aripa de Nord – moderatori: pr. Jan Nicolae & Ioana Ursu

  • pr. prof. univ. dr. Florin Dobrei: ”Un preot pătimitor: Ioan Jupanschi (1913-1990)”
  • cercetător dr. Călin-Emilian Cira: ”Nicolae Steinhardt despre clerici mărturisitori ai credinței,în perioada comunistă”
  • cercetător dr. Ana Maria Iancu: „Sub lupa” regimului comunist: manifestări ale vieții religioase in Oltenia”
  • preot drd. Grigore Marchiș: ”Liviu Brânzaș, ucenic al Părintelui Dumitru Stăniloae la „Academia din Aiud”
  • cercetător drd. Dan Tudorache: ”Memoriile anticomuniste și instrumentările lor etice. Între inerțiile istorice, interferențele ideologice și asumarea lucidă”

Sesiunea a IV-a – orele 17.10 – 19.40 Sala Unirii – Aripa de Nord – moderatori: pr. Jan Nicolae & Ioana Ursu

  • dr. Silviu-Constantin Nedelcu: ”Cenzurarea cărților liturgice ortodoxe apărute în anii 1959-1960 de către Departamentul Cultelor”
  • lect. univ. dr. Cristina Vănoagă: ”Călin Mihăilescu: „Utopia română” sau rapsodia distopică a comunismului românesc”
  • pr. prof. dr. Bogdan Avram: ”Părintele Iosif Gomboș – întemnițat pentru cinstirea eroilor din Munții Apuseni”
  • profesor Constantin Ciorea: ”Momentul arestării părintelui Florea Mureșanu – mărturia Elvirei Pop din Suciu de Sus”
  • Dragoș Ursu: ”1964 – sfârșitul detenției politice în România comunistă? O analiză documentară la șase decenii de la amnistia prizonierilor politici”

Sâmbătă, 6 aprilie

  • ora 13.00: Vocea Memoriei: Conferință susținută de Nina Moica. Moderator – Ioana Ursu. Participă elevi din proiectul „Poezia mărturie din temnița comunistă” – Mănăstirea „Sfânta Cruce – Râpa Robilor – Aiud

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax