Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Poiana Narciselor de la Negrileasa, loc de legendă în Munţii Apuseni. Programul sărbătorii din luna mai

Publicat

Poiana Narciselor, o locaţie superbă din Munţii Apuseni, intră din nou în centrul atenţiei, la sfârşitul lunii mai, odată cu sărbătoarea organizată de autorităţile locale şi judeţene. În perioada 19-20 mai, sunteţi invitaţi să petreceţi cu multă voie bună, la munte şi aer curat, dar şi cu respect faţă de natură.

Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată şi se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna. Pentru turiştii care au venit cu corturi a fost amenajat un loc special de campare.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Legenda de la Negrileasa

Încă din strămoși, toți cei de aici din Apuseni povestesc cu farmec despre cum Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum. Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină, iar unul dintre ei, mai bătrân, văzu pasărea și, prin sunet de tulnic, își chemă camarazii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise, dezmierdând cu frumusețea și mirosul lor pe toți trecătorii și mai ales pe cei care vin la Sărbătoarea Narciselor din luna mai.

Sărbătoarea narciselor, la Negrileasa

„Sărbătoarea Narciselor” este un eveniment prin care obiceiurile, tradiţiile şi valorile populare sunt evidenţiate într-un cadru de basm. Se organizează, de regulă, în fiecare an, în preajma sărbătorii Sfinţii Constantin şi Elena.

Programul Sărbătorii de la Negrileasa (19-20 mai):

Sâmbătă, 19 mai

Orele 18.00- 21.00 Alessandra şi Bambi

Orele 21.00 – 1.00 discotecă în aer liber

Duminică, 20 mai

Ora 9.30 Ansamblul “Aurarii” şi interpretele locale Aura Petricele şi Denisa Macavei;  Grupul Folcloric Ieudenii (Ieud, Maramureş), Grupul Ţarina (Cupru Min Abrud)

Ora 11.00 Joc şi voie bună din Banat cu Vasile Conea şi formaţia

Orele 12.00-16.00 Formaţia General Muzic (condusă de Florin Ionaş), alături interpreţii Diana Selagea, Claudia Ionaş şi Daniel Ilie.

Cum se ajunge la poiana de la Negrileasa

Se ajunge în poiană din DN 74 Alba Iulia – Abrud, pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium. De aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervaţiei.

Se mai poate ajunge urmărind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia “Cheile Feneşului” iar după încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor“.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. marilena

    luni, 30.04.2018 at 17:59

    tocmai ce am incercat sa ajungem acolo…drumul e un dezastru (dj 107 e plin de gropi/ cratere) daca nu ai 4×4…noi am abandonat pt a nu rupe masina
    pacat, ca peste tot citesc ca se ajunge usor, cu otice tip de masina…nu este adevarat! iar pe jos, singur, nu prea iti vine s-o iei pe coclauri prin padure, sa dai nas in nas cu animalele salbatice. asta lasand la o parte faptul ca nu exista indicatoare si nici nimeni pe cine sa intrebi incotro s-o apuci…
    pacat ca am batut atata drum special pt ele, din c-ta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax