Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Polițele de asigurări generale, inclusiv cele RCA, se scumpesc de la 1 ianuarie 2023. Proiectul, adoptat de ASF

Publicat

impozite bani taxe

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat proiectul de normă privind creşterea contribuţiilor datorate de asigurătorii care activează pe zona asigurărilor generale la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), de la 2,5%, la 4%, în urma efectelor falimentului City Insurance. 

Astfel, ca urmare a modificării cotei contribuţiei pe care asigurătorii o vor avea de plătit la FGA, inevitabil se va majora și preţul poliţelor, incluzând tarifele la poliţele RCA.

Noile schimbări vor intra în vigoare începând din ianuarie 2023. Prin urmare, românii vor trebui să scoată cel puţin 100 mil. euro din buzunar pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance, potrivit estimărilor ZF, scrie mediafax.

Contribuţiile pe care companiile de asigurări le plătesc lunar la FGA se regăsesc în preţurile practicate la produsele de asigurare.

Conform legii, cota procentuală de contribuție la FGA se stabileşte prin reglementări ale ASF, la propunerea Consiliului de administraţie al FGA, distinct pentru cele două categorii de asigurări (de viață și generale), și nu poate depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.

„Pentru menținerea unei abordări prudente, pe baza analizelor și a estimărilor efectuate cu privire la valoarea și evoluția cererilor de plată adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurări generale, pentru anul 2023, cota de contribuție la Fond să fie majorată la 4%”, se precizează în referatul de aprobare a proiectului.

Precedenta majorare a contribuţiilor plătite de asigurători la FGA a fost în 2 februarie 2022, când ASF a adoptat norma care a crescut contribuţiile de la 1% la 2,5%, în timp ce contribuţiile din zona asigurărilor de viaţă au rămas la nivelul iniţial de 0,4%.

sursa: mediafax.ro, asfromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax