Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Poliția” concediilor medicale, eliminată de Camera Deputaților. Persoanele aflate în concediu medical nu vor mai fi verificate la domiciliu

Publicat

asteptare medic de familie

asteptare medic de familie Potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților miercuri, 11 iunie, salariații nu vor mai fi verificați la domiciliu de către autorități atunci când se află în concediu medical. În prezent, controalele sunt făcute în cazurile în care există suspiciuni cu privire la acordarea concediilor medicale.

Deputații au decis miercuri, prin vot final, eliminarea prevederilor legale în baza cărora autoritățile pot să facă verificări la domiciliul salariaților aflați în concediu medical. Pentru intrarea în vigoare a actului normativ, singura formalitate rămâne publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, salariații au dreptul să beneficieze de concediu medical și de indemnizație pentru incapacitatea temporară de muncă , provocată de bolile obișnuite sau accidentele suferite în afara muncii.

Pe durata concediului medical, prezența acestora la domiciliu poate fi verificată de către autorități, între anumite intervale orare ale zilei. Dacă angajații nu sunt găsiți acasă sau pur și simplu refuză controlul, aceștia riscă să piardă indemnizația de incapacitate temporară de muncă.

Potrivit proiectului de lege adoptat miercuri, măsura verificărilor la domiciliu va fi scoasă. De asemenea, în raportul de admitere, deputații motivează că prevederile referitoare la verificarea salariaților la domiciliu sunt excesive și nu tocmai utile, având în vedere că s-a constatat, în practică, că absența de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor.

Posibilitatea verificării la domiciliu a fost introdusă în aprilie 2010, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2010.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax