Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Poliția Română vrea un sistem de recunoaștere facială la nivel național, care să identifice persoanele, chiar dacă poartă cagulă

Publicat

camera video supraveghere Poliția Română vrea să implementeze până la sfârșitul anului un sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor, destinat activităților criminalistice de achiziție, comparare și verificare a imaginilor digitale faciale ale suspecților, condamnaților, persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute și cadavrelor cu identitate necunoscută într-o bază de date cu fotografii faciale organizată la nivelul Poliției Române, arată datele publicate marți, în Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Soluția IT va trebui să permita identificarea persoanelor din imagini, chiar dacă acestea poartă cagulă sau burka.

Sistemul va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale în/din baza de date organizată la nivelul Poliției Române și va permite căutări/verificări/comparații ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizând recunoașterea persoanelor.

Poliția Română a demarat o licitație deschisă pentru implementarea unui sistem informatic numit NBIS (Național Biometric Identification System), contract cu o valoare estimată cu TVA de peste 5,1 milioane lei (peste 1,1 milioane de euro), potrivit datelor publicate marți în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Potrivit caietului de sarcini, „în contextul obligațiilor și angajamentelor Poliției Române, ce rezidă din aplicarea Aquis-ului Schengen, Sistemul NBIS (Național Biometric Identification System) va oferi posibilitatea asigurării funcționalităților de identificare criminalistică, precum și extinderea acestora prin interconectarea cu alte sisteme (ex. SISPOL, Sistemul informatic al IGI etc.).

NBIS (National Biometric Identification System) urmărește implementarea unui sistem informatic care:

– va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale în/din baza de date organizată la nivelul Poliției Române și va permite căutări/verificări/comparații ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizând recunoașterea persoanelor.

– operează cu rezoluția minimă a imaginilor căutate/procesate de 32 pixeli între pupilele ochilor.

– prin modulul expert de examinare avansată se va realiza procesarea suplimentară a imaginilor persoanelor cu fața partial acoperită sau fotografii cu rezoluție scăzută, provenite de la persoane suspecte și persoane cu identitate necunoscută (ex: care poartă ochelari, și-au lăsat barbă, părul lung etc.).

– va permite efectuarea controlului calității imaginii introduse prin repoziționarea corectă a axei pupilelor ochilor, aspect important în utilizarea eficientă a algoritmului de recunoaștere facială, precum și recompunere tridimensională a imaginilor faciale putin vizibile sau parțial obturate.

– va fi compatibil cu standardul ISO 19794-5 privind imaginile digitale faciale frontale;

– va permite introducerea mai multor imagini digitale faciale la aceeași fișă/caz în lucru;

– aplicația va permite compararea imaginilor provenite din diferitele surse cu cele stocate în baza de date, rezultatul fiind o listă de posibile imagini duplicate, ordonate descrescător după probabilitatea de identificare.

– va permite un repository comun pentru depozitul de fișiere imagine între IGPR și IGI, fără duplicarea fișierelor.

– va permite posibilitatea utilizării unor mecanisme comune de indexare a imaginilor între NBIS și IGI fără duplicarea fișierelor.

În caietul de sarcini se mai precizează și că soluția ofertată va trebui să ofere capabilitatea de identificare a persoanelor din imagini, chiar dacă acestea prezintă:

– +/- 15 grade deviație pe verticală și/sau orizontală, de la imaginea facială frontală;

– schimbări faciale: barbă, mustață și coafuri diferite, ochelari (cu excepția ochelarilor de soare închiși la culoare);

– fața parțial acoperită, cu excepția ochilor (de tip cagulă, burka, etc)

– gradiente diferite de iluminare a feței persoanei (intensitate și culoare);

– diferite expresii faciale, inclusiv gura deschisă.

Solutia ofertată va prezenta ca rezultat al căutării, o listă de imagini (candidați) din baza de date/repository, ordonate în funcție de acuratețea/scoring-ul recunoașterii. Eficiența identificării este considerată cu atât mai mare, cu cât poziția în lista de imagini este mai apropiată de poziția „1”.

Arhitectura IT curentă aflată în dotarea Poliției Române și cu ce alte sisteme IT ar trebui să se interconecteze NBIS.

Arhitectura optimă pentru implementarea sistemului informatic NBIS (National Biometric Identification System) presupune extinderea arhitecturii curente aflate în dotarea Poliției Române, în sediul IGPR-DCTI, cu elemente hardware (necesare creșterii capacității de stocare și procesare a datelor și fișierelor electronice) și cu elemente software specifice, care constituie nucleul funcțional al sistemului informatic NBIS.

Procedura are ca scop achiziționarea produselor software și hardware specifice sistemului NBIS, instalarea și configurarea acestora, asigurarea serviciilor necesare operaționalizării sistemului informatic NBIS, precum și integrarea acestuia cu aplicațiile specifice polițienești.

IGPR deține și operează o rețea de comunicații la nivel național, care conectează peste 30.000 de stații de lucru cu sistem de operare Microsoft Windows la diferite versiuni.

Din punctul de vedere al utilizatorilor activi, aceștia sunt în număr de aproximativ 40.000 și sunt gestionați de sistemul Microsoft Active Directory centralizat și replicat la nivelul fiecărui inspectorat județean. De asemenea, politicile de securitate sau administrative sunt implementate și gestionate, tot în mod centralizat, din centrul de calcul al IGPR.

Din perspectiva aplicațiilor și bazelor de date existente, dezvoltarea, administrarea și gestionarea acestora se realizează, de asemenea, în mod centralizat la nivelul IGPR, asigurând un mod unitar de exploatare a resurselor informatice. Infrastructura care deservește aceste sisteme și aplicații este gazduită în Data Center-ul IGPR, iar datele și sistemele sunt replicate în site-ul de Disaster Recovery.

În ceea ce privește sistemele informatice implementate și aflate în exploatare în cadrul IGOR, relevante pentru sistemul informatic NBIS sunt următoarele:

– SISPOL – Sistemul Informatic al poliției Române;

– SNRI – Sistemul Național de Raportare a Incidentelor;

– Aplicația/bazele de date criminalistice cu imagini faciale și date personale ale Poliției Române;

De asemenea, din punctul de vedere al tehnologiei utilizate pentru modulele de recunoaștere facială, sistemul NBIS va trebui să asigure integrarea cu sistemul informatic operațional de la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), pentru a permite modul de lucru în sistem integrat IGI-IGPR. Astfel, pentru a elimina sursa oricărei incompatibilități tehnologice sau costuri suplimentare de interfațare, se solicită interoperabilitatea cu soluțiile Cognitec Face VACS existente în cadrul IGI, asigurându-se licențele software necesare pentru a acoperi volumul de fișiere tip imagine precum și a numărului de utilizatori autorizați la nivelul IGPR.

Modul de lucru în sistem integrat IGI-IGPR presupune un sistem de căutare și răspuns de tip HIT/NO HIT sau după caz lista de candidați cu identificările faciale rezultate, care vor fi semnalizate pe stațiile de lucru ale utilizatorilor sub formă de mesaj scris.

Sistemul informatic NBIS (National Biometric Identification System) va fi implementat pe o infrastructură hardware și software, în Data Center-ul IGPR. Furnizorul va fi responsabil atât de configurarea infrastructurii, cât și de integrarea infrastructurii rezultate în serviciile de infrastructură funcționale la nivelul IGPR (servicii de monitorizare sistem, servicii de mesagerie și notificări, Active Directory etc.)

Perioada de implementare/de execuție a contractului va fi de maxim 45 de zile calendaristice din momentul semnării acestuia, dar nu mai târziu de 20 decembrie 2016.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 28 octombrie 2016. Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 7 noiembrie 2016.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax