Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Polițiștii aflați sub urmărire penală pot candida pentru funcții de conducere

Publicat

Polițiștii cercetați penal pot candida pentru funcții de conducere. Ministrul Radu Stroe a eliminat din Ghidul carierei poliţiştilor prevederea prin care aceştia nu se puteau prezenta la concurs în cazul în care se aflau în curs de urmărire penală.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că modificările în Ghidul carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din MAI au fost făcute ca urmare a unei „neconcordanţe între Ghidul carierei şi Statutul poliţistului”.

Reprezentanţii MAI au explicat că, potrivit Statutului poliţistului, un cadru care ocupă o funcţie de conducere şi faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale îşi păstrează poziţia, întrucât punerea la dispoziţie şi implicit eliberarea din funcţie se face doar în situaţia punerii în mişcare a acţiunii penale sau trimiterii în judecată.

În aceste condiţii, conducerea MAI a considerat că, dacă şefii îşi pot păstra funcţiile pe perioada urmăririi penale, atunci şi poliţiştii urmăriţi penal care doresc să participe la concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere trebuie să aibă dreptul să se înscrie.

MAI a explicat, într-un comunicat, că „unele dintre condiţiile pe care trebuiau să le îndeplinească poliţiştii şi cadrele militare, în vederea participării la concursuri pentru ocuparea unei funcţii de conducere vacante erau acelea de a nu se afla în curs de urmărire penală, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a nu fi puşi la dispoziţie”. Prin urmare, explica ministerul, exista deja o condiţie referitoare la neimplicarea poliţiştilor şi cadrelor militare în fapte penale, fapt ce asigura o selecţie din acest punct de vedere a personalului pentru accederea la o funcţie de conducere.

„Mai mult, din interpretarea textelor normative relative la condiţiile de ocupare a funcţiilor de conducere vacante, reieşea o situaţie discriminatorie în ceea ce priveşte poliţiştii şi cadrele militare care doresc să participe la un examen/concurs pentru ocuparea unei astfel de funcţii, faţă de cei care ocupă o astfel de funcţie. Exemplificăm în acest sens situaţia unui poliţist/cadru militar care ocupă o funcţie de conducere şi faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale: acesta poate ocupa în continuare o funcţie de conducere întrucât potrivit dispoziţiilor statutare punerea la dispoziţie şi implicit eliberarea din funcţie operează doar în situaţia punerii în mişcare a acţiunii penale/ trimiterii în judecată. Însă, un poliţist/cadru militar faţă de era începută urmărirea penală, deci aflat în aceeaşi situaţie cu cel din exemplul anterior, nu poate participa la un examen/concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere”, a mai precizat MAI.

MAI a făcut aceste precizări după ce presa a relatat faptul că modificarea făcută de Radu Stroe în Ghidul carierei poliţistului s-ar fi realizat pentru a crea un cadru legal numirii în funcţia de şef al Corpului de Control a chestorului Constantin Manoloiu – împuternicit pe această funcţie după ce a condus Direcţia de Pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI.

Constantin Manoloiu a fost pus oficial sub acuzare în august 2012, împotriva sa fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după cum a informat Ministerul Public.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. john

    vineri, 15.03.2013 at 09:19

    E CLAR.RECRUTATI-I DIRECT DIN PUSCARIE.ASTA-I CONDITIE===SA AI DOSAR DE URMARIRE PENALA==IMPOTRIVA PROSTIEI ,ZEII INSASI LUPTA IN ZADAR==

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax