Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Poliţiştii încadraţi în gradul III de invaliditate după ce au fost răniţi în misiuni ar putea rămâne angajaţi MAI, la munca de birou

Publicat

Potrivit unui proiect de Ordin al ministrului Afacerilor Interne, poliţiştii care, în urma rănilor suferite în timpul serviciului, sunt încadraţi în gradul III de invaliditate ar putea cere să rămână angajaţi pe funcţii care nu implică efort fizic. De asemenea, actul mai prevede ca şi copiii şi soţiile acestora să se poată angaja în MAI. Actul normativ se va aplica şi poliţiştiilor al căror contract de muncă încheiat cu MAI a încetat după ce au fost încadraţi în gradul III de invaliditate.

Măsurile de sprijin acordate poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate şi familiilor acestora, precum şi familiilor poliţiştilor decedaţi a fost supus marţi dezbaterii publice.

Pentru un poliţist rănit în timpul activităţii şi încadrat în gradul III de invaliditate, jumătate din capacitatea de muncă este pierdută. Proiectul de act normativ arată că acesta din urmă poate cere să rămână angajat al Ministerului Afacerilor Interne pe o funcţie care nu implică efort fizic.

„Se creează astfel posibilitatea menţinerii în activitate, la cerere, a poliţistului încadrat în gradul III de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia într-un accident de muncă, pe alte funcţii unde îşi poate valorifica experienţa profesională”, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Poliţiştii încadraţi în gradul III de invaliditate vor putea fi menţinuţi în activitate dacă există un post vacant, sunt îndeplinite cerinţele de ocupare prevăzute în fişa postului şi există avizul favorabil al Comisiei.

Din decizia medicală emisă de Comisia de expertiză medico-militară teritorială şi avizată de Comisia centrală de expertiză medico-militară, solicitată ca document justificativ, trebuie să rezulte că încadrarea în gradul de invaliditate şi clasarea ca inapt pentru serviciul poliţienesc are ca legătură de cauzalitate un accident de muncă cercetat şi înregistrat conform legislaţiei în vigoare.

Domeniile de activitate în care poliţistul poate fi menţinut în activitate sau renumit în funcţie sunt: asigurare logistică/tehnico-materială; financiar-contabil; asistenţă medicală; asistenţă juridică; informare şi relaţii publice; resurse umane; învăţământ; analiza informaţiilor; cercetarea şi prevenirea criminalităţii; cazier judiciar, statistică şi evidenţă operativă; comunicaţii şi tehnologia informaţiei; secretariat şi informaţii clasificate; management organizatoric şi operaţional; exploatare tehnică.

Cererile vor fi soluţionate în maximum 45 de zile de la data înregistrării.

Poiectul de ordin prevede şi posibilitatea angajării în funcţii de poliţist sau personal contractual, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, la cerere, a copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii sale în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Aceste măsuri de protecţie sunt aplicabile şi soţului, respectiv soţiei poliţistului.

De asemenea, copiii aflaţi în întreţinerea poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii acestora într-un accident de muncă, vor putea fi înmatriculaţi sau transferaţi în instituţiile de învăţământ ale MAI, adică la Academia de Poliţie sau şcolile de subofiţeri.

Pentru înmatricularea într-o instituţie de învăţământ a MAI, copilul poliţistului trebuie să promoveze probele eliminatorii, respectiv examinarea medicală şi evaluarea psihologică, precum şi verificarea aptitudinilor fizice.

Ministerul Afacerilor Interne a precizat că proiectul de act normativ asigură transpunerea într-un cadru legal a prevederilor din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, privind protecţia specială de care poate beneficia un poliţist în activitate.

foto: arhiva, sursa: mediafax

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax