Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Poliţiştii, jandarmii, militarii şi funcţionarii publici condamnați penal își pot pierde pensiile de serviciu. Lege la Parlament

Publicat

Un proiect de lege depus la Parlament prevede eliminarea pensiilor de serviciu pentru polițiștii, jandarmii, militarii și funcționarii publici cu statut special care au fost condamnați penal. Se referă la infracţiuni de corupţie sau de serviciu.

Actul normativ prevede modificarea Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015).

„Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea. Situaţia devine cu cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea.

Vezi și Pensii 2024: Ce categorie nu va avea parte de majorarea pensiilor, după recalculare. 2 milioane de români sunt în această situație

În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme şi că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie şi să primească sume considerabile mai mari decât concetăţenii lor.

Un caz special este cel al instituţiile de forţă ale statului, care în teorie ar trebuie să lucreze pentru a genera siguranţă şi încredere pentru cetăţenii României.

Îmi este imposibil să mai înţeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii şi ordinea publică ajung să fie condamnaţi penal, iar după executarea pedepsei, primesc aceleaşi pensii crescute.

Nu zice nimeni să nu respectăm militarii şi poliţiştii de bună-credinţă, care îşi fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancţionate dur şi imediat pentru că sesizarea iemdiată a unei situaţii imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”, a declarat deputatul Andrei Lupu, inițiatorul proiectului.

Polițiști condamnați pentru mită

În 29 ianuarie 2024, şase poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită în formă continuată.

În anul 2021 peste 176 de lucrători ai MAI au primit calitatea de suspect. În 2022, numărul lucrătorilor MAI declaraţi suspecţi a crescut la 189, potrivit unui comunicat REPER, citat de Agerpres.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprind deja dispoziţii similare. Este eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistraţii care au fost condamnaţi definitiv a unor infracţiuni de corupţie sau de serviciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax