Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Poliţiştii, obligați să scrie în procesul verbal motivele legale pentru care suspendă un permis auto

Publicat


politie masina

Conducătorii auto care au rămas fără permis vor putea scăpa de sancţiune dacă agentul de poliţie nu scrie în procesul-verbal, în mod expres, sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, precum şi perioada suspendării. Decizia aparţine Curţii Supreme.

Agenţii de circulaţie vor fi obligaţi de acum încolo să noteze în procesele verbale durata măsurilor luate faţă de şoferul pedepsit cât şi temeiul legal în baza căruia i-a fost aplicată contravenţia. Judecători ai Curţii Supreme au analizat, luni, un recurs în interesul legii făcut de Curtea de Apel Ploieşti, referitor la valabilitatea proceselor-verbale de contravenţie, prin care şoferii primesc şi sancţiunea complementară a suspendării temporare a dreptului de conducere.

Instanţei i s-a solicitat să decidă dacă este suficient ca în procesul-verbal de contravenţie să fie trecută doar măsura reţinerii permisului de conducere sau trebuie să fie înscrise, în mod expres, şi măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri şi temeiul legal. Magistraţii au stabilit că agentul de poliţie trebuie să treacă în documentul de contravenţie şi celelalte menţiuni. În caz contrar, sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a circula este nulă.

Curtea Supremă a ajuns să judece această problemă după ce a fost sesizată că în practica judecătorească au fost date mai multe soluţii diferite. Decizia actuală a instanţei va fi obligatorie pentru toate instanţele din România, imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce spune Poliţia Rutieră

Formularul procesului-verbal de contravenţie, aşa cum este descris în actul normativ, nu prevede nicio rubrică specială în care să se menţioneze sancţiunea complementară. Cu toatea acestea, agenţii de circulaţie o fac de mai multă vreme.

„Poliţia Rutieră i-a obligat pe agenţi să menţioneze în procesele-verbale de contravenţie şi perioada de suspendare, cu toate că documentul nu are o rubrică specială în acest sens. Se face asta deja de câţiva ani. Când s-a elaborat legea, s-a spus că e suficient să menţionezi articolul în baza căruia se aplică sancţiunea, astfel că cine îl citeşte vede clar câte zile de suspendare are. Oricum, nu contează ce scrie agentul, pentru că permisele se verifică şi în baza de date, iar acolo sancţiunile pot suferi modificări, de genul majorări pentru fapte anterioare. Dar toate acestea se comunică ulterior cetăţeanului respectiv. Cred că este o falsă problemă. Din punct de vedere juridic, noi considerăm că nu este necesară menţionarea în mod expres a sancţiunii complementare. Nu este un motiv de anulare a unui proces-verbal de contravenţie“, au explicat, pentru „Adevărul“, oficiali din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

 

Contravenţiile care atrag suspendarea permisului

Pentru 30 de zile: depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului; neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depăşirea; nerespectarea semnalelor poliţistului rutier.

Pentru 60 de zile: nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident; nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public; nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale; circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire.

Pentru 90 de zile: conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice; conducerea vehiculului cu defecţiuni grave; neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sunt coborâte; depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

sursa: adevărul.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tradițiile și folclorul românesc, promovate la Alba Iulia. Colocviile Naționale de Etnografie „Gheorghe Pavelescu”

Publicat

Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia, la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”, întâlnire în cadrul căreia sunt dezbătute teme de interes privind păstrarea și promovarea zestrei românești de tradiții și folclor. Lucrările colocviilor s-au desfășurat, sâmbătă, la Muzeul Principia din Alba Iulia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alexandru Boloage, vicecampion european la taekwondo. Performanță notabilă pentru sportivii albaiulieni, în Germania

Publicat

Alexandru Boloage, un tânăr sportiv din Alba Iulia, reprezentant la clubului ”Revolution Academy”, a reușit o performanță notabilă la Campionatul european de taekwondo din Germania. A câștigat locul doi și a devenit vicecampion european. Acesta a făcut parte din lotul României la campionatul European, alături de Eduardo Cetean, de la clubul albaiulian. Eduardo a reușit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Programul Târgului de Crăciun de la Sebeș. Două săptămâni cu concerte și alte evenimente în Parcul Tineretului

Publicat

Sărbătorile de iarnă vin cu un program special și în Parcul Tineretului din Sebeș. Locuitorii vor putea asculta colinde, fiind organizate mai multe concerte, dar și spectacole de teatru și ateliere pentru toate vârstele, în alte locații din oraș. Duminică, de la ora 18.00, va fi concert de Crăciun susținut de artiști și grupuri locale […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Sărbători de iarnă cu palmieri printre reni și oameni de zăpadă. Cum a fost decorat un parc dintr-un oraș din Alba

Publicat

Unele dintre cele mai inedite ornamente de iarnă au fost surprinse în imagini într-un oraș din Alba. Alături de figurine luminoase reprezentând elemente specifice sezonului, au fost amplasați și palmieri. Imaginea realizată de un internaut surprinde zona din centrul oraşului Baia de Arieş, respectiv parcul din faţa sediului Primăriei, denumit Parcul Eroilor, potrivit adevărul.ro. Este […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate