Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Polițiștii răniți în afara programului de lucru ar putea primi despăgubiri. Proiect MAI

Publicat

Polițiștii vor primi despăgubiri și dacă se află în afara programului de lucru, potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne modifică HG nr. 1083/2008  privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor, prin completarea articolelor referitoare la condițiile de acordare a despăgubirilor. Astfel, se adaugă și situațiile în care polițiștii au de suferit în exercitarea atribuțiilor de serviciu în afara programului de lucru.

În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre se argumentează că, potrivit dispozițiilor în vigoare, serviciul polițienesc are un “caracter permanent și obligatoriu”, astfel că oamenii legii care și-au exercitat atribuțiile de serviciu, indiferent că se află în timpul ori în afara programului de lucru, trebuie să primească despăgubiri, în funcție de pagubele suferite.

De asemenea, proiectul redefinește noțiunea de “despăgubiri” ca fiind ”cheltuielile realizate la unități sanitare publice din țară sau unități sanitare din străinătate”, acestea din urmă nefiind incluse în actele normative actuale. În plus, ministrul de interne va fi abilitat să aprobe acordarea de despăgubiri, prin ordin, în cazuri individuale.

Proiectul prevede că despăgubirile pentru riscurile prevăzute se acordă indiferent de momentul la care polițistul şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru.

De asemeneam, despăgubirile acordate în situaţia producerii riscului prevăzut de lege acoperă toate cheltuielile legate de:

a) asistenţă medicală profilactică, curativă și recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice din țară;

b) cazare și masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă și recuperatorie;

c) medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive din ţară sau străinătate;

d) transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistenţa  medicală profilactică, curativă și recuperatorie, atât pentru poliţistul rănit, cât şi pentru un însoţitor al acestuia clarificarea aplicării în sensul menținerii în mod expres (și firesc) a aplicabilității despăgubirilor reprezentând contravaloarea cheltuielilor legate de asigurarea tratamentului medical, în situaţia polițiștilor invalizi, respectiv a poliţiștilor răniți, care au fost clasați inapt pentru serviciul poliţienesc și care au fost încadrați într-un grad de invaliditate de către comisiile de expertiză medico-militare, ca urmare a rănirii.

De asemenea, proiectul conține sumele acordate ca despăgubiri în situațiile menționate. În situaţia producerii unuia dintre riscurile prevăzute de lege, poliţistului invalid i se acordă următoarele despăgubiri:

a) 10.000 euro, echivalent în lei la data plăţii – pentru invaliditate de gradul I;

b) 8.000 euro, echivalent în lei la data plăţii – pentru invaliditate de gradul al II-lea;

c) 6.000 euro, echivalent în lei la data plăţii – pentru invaliditate de gradul al III-lea.

d) sume de bani care acoperă toate cheltuielile legate de situațiile prevăzute de lege, efectuate începând cu data încetării raporturilor de serviciu ca urmare a clasării ca inapt și încadrării în grad de invaliditate.

După perioada de timp alocată dezbaterii publice, în acest interval primindu-se sugestii și opinii pe adresa Ministerului Afacerilor Interne, proiectul de hotărâre va fi înaintat Guvernului, pentru adoptare.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax