Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii și militarii pot beneficia de concediu paternal plătit. Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial

Publicat

Polițiștii și militarii pot beneficia începând din 29 iulie de concediul paternal plătit de cinci zile lucrătoare. Normele de aplicare ale Legii concediului paternal au fost modificate la peste un an de la schimbările aduse legii în sine.

Legea nr. 33/2020, care îi includea şi pe poliţişti, cadrele militare, soldaţii, gradaţii profesionişti şi funcţionarii publici din penitenciare în rândul celor care îşi pot lua concediu paternal, a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2020 potrivit avocatnet.ro

Legea nouă prevedea ca normele de aplicare ale Legii nr. 210/1999 a concediului paternal să fie actualizate în 60 de zile de la intrarea în vigoare a modificărilor.

Modificarea normelor a fost realizată abia marţi, 29 iunie, prin publicarea în Monitorul Oficial a HG nr. 668/2021.

Hotărârea stabileşte dispoziţiile legale privind salarizarea acestui tip de personal, costurile fiind suportate din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor şi instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Anterior intrării în vigoare a Legii 33/2020, regulile concediului paternal se aplicau doar taţilor salariaţi din mediul privat.

Legea concediului paternal prevede că, pentru a beneficia de zilele libere plătite, tatăl trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să formuleze o cerere de concediu în maximum opt săptămâni de la nașterea copilului;
  • să dovedească, cu certificatul de naștere al copilului, calitatea sa de tată;
  • să se ocupe efectiv de îngrijirea copilului.

Mai mult, tatăl nou-născutului poate beneficia de încă zece zile libere dacă absolvă un curs de puericultură și obține un atestat în acest sens, ajungându-se la 15 zile în total.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax