Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ALERTĂ pe râul Mureş. POLUARE cu ulei industrial. Desfășurare de forțe la Teiuș în așteptarea viiturii

Publicat

UPDATE: Alertă pe râul Mureș la Teiuș, unde ISU, pompierii, Garda de Mediu și SGA sub coordonarea Prefectului Dănuț Hălălai  au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului care a venit din județul Mureș.

Avertizare ISU: „NU se va folosi apa râului Mureș pentru alimentație și pentru igienă personală”.

Autorităţile au precizat că intenţionează să pună diguri absorbante la Teiuş, pentru a absorbi petele de ulei. Termocentrala Iernut aparţine SNGN Romgaz. Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, Cristian Bratanovici, a declarat pentru Agerpres că vineri, în urma fisurării bazinului unui transformator de la Termocentrala Iernut, aparţinând SNGN Romgaz, în râul Mureş a ajuns aproximativ o tonă de ulei. Potrivit sursei citate, nu a anunţat incidentul, ce s-ar fi produs în intervalul orar 11.00-12.00.

poluare mures

Un pescar a sunat la 112 după ce a văzut petele mari de ulei pe râul Mureş. “La Termocentrala Iernut s-a fisurat bazinul unui transformator de ulei şi pe canalul de evacuare s-a infiltrat o cantitate relativ mare de ulei şi a intrat în râul Mureş. Conform procedurilor, am sistat evacuarea termocentralei şi, din păcate, din cauza debitului mare al râului Mureş, cam 180 metri cubi pe secundă, viteza de dispersie şi de deplasare a fost foarte mare. În timp ce noi luam probele de la faţa locului, pata de ulei a ajuns la Luduş. Ne-am speriat şi noi că e mai mare cantitatea, dar se pare că e sub o tonă”, a precizat Bratanovici, pentru sursa citată. Vineri acţionau două echipe, una la Luduş-Gheja şi alta în judeţul Alba, la Teiuş, însă viteza apei este foarte mare şi barajele absorbante trebuie ancorate bine, a menţionat directorul Bratanovici. Acesta speră că petele de ulei se vor dispersa în mod natural în câteva ore.

O poluare accidentală s-a produs vineri, pe râul Mureş, în zona termocentralei de la Iernut, în amonte de judeţul Alba.

Potrivit ISU Mureş, a fost deversat, accidental, ulei de transformator.

La faţa locului intervin echipaje de la Detaşamentul Târgu Mureş, în colaborare cu Garda de Mediu şi reprezentanţi de la Gospodărirea Apelor. La Teiuș intervin echipaje din Alba de la ISU, SGA, Garda de Mediu, Pompieri coordonați de prefectul de Alba.

UPDATE1: Potrivit ISU Alba, „în data de 13.04.2018, s-a constatat de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, la cca 100 m în aval de barajul industrial de captare apă, în dreptul localității Iernut, existența unui canal prin care se evacuau produse petroliere provenite de la Termocentrala Iernut. Reprezentanții unității declară că au executat lucrări de reparații. Peliculele și irizațiile de produse petroliere s-au întins pe cca 10 km lungime.

În jurul orei 22.27, unda de viitură ajunge în dreptul localității Noșlac, situația fiind monitorizată permanent prin sprijinul Serviciului Voluntar Noșlac.

Sub coordonarea Prefectului Județului Alba Dănuț-Emil Hălălai, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba și a Inspectorului Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba – col. Cornel Oprișa în acest moment (ora 23.00) se lucrează pentru montarea cordoanelor plutitoare și a materialelor absorbante în dreptul localității Teiuș.

La fața locului se află și reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire al Apelor, Administrației Bazinală Mureș, Inspectoratului de Poliție Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba și ai Administrației Locale Teiuș.

În urma evaluării situației din teren, s-au stabilit următoarele măsuri:

– stoparea evacuări de produse petroliere;

– monitorizarea permanentă a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul;

– avertizarea populației și a operatorilor economici privind protejarea surselor de apă, a hranei și a animalelor. NU se va folosi apa râului Mureș pentru alimentație și pentru igienă personală.”

sursa foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax