Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ponta: Dacă adoptăm măsura privind reducerea TVA în aprilie, aceasta s-ar aplica de la 1 iunie. Guvernul analizează variantele

Publicat

plata tva Guvernul va face o analiză, în luna aprilie, asupra variantelor de reducere a TVA încă din acest an, urmând să aleagă una dintre cele două în discuție – reducerea generală de TVA la 20% sau reducerea TVA de 9% la produsele alimentare, o modificare în acest sens, dacă va fi adoptată luna viitoare, fiind posibil să intre în vigoare la 1 iunie, devansând astfel cu șase luni măsuri similare prevăzute în viitorul Cod fiscal.

„Vreau să vă dau o veste. Nu știu dacă e bună sau dacă e rea, o să stabilim împreună în aprilie. E 25 martie, avem practic o imagine extrem de clară a încasărilor la buget pentru primul trimestru. Asta înseamnă că putem, 99% — îmi păstrez acel 1% care nu ține de partea economică, ține de negocierea noastră politică cu instituțiile financiare — dar 99% putem să aplicăm o măsură de reducere a TVA-ului, chiar din luna aprilie să luăm decizia. Și, practic, Codul fiscal, cel care va intra în vigoare de la 1 ianuarie și care prevede atât reducerea cotei de TVA generală la 20%, cât și reducerea la 9% pentru produsele agricole de bază, să fie devansată cu cel puțin șase luni.

Vestea mai puțin bună este că nu putem să le facem pe amândouă anul acesta, ori reducem cota de TVA generală la 20%, ori rămâne 24%, și o reducem la produsele alimentare.(…) Important este să facem analiza împreună prin care să luăm decizia cea mai bună.(…) Voi fi receptiv la lobby-ul făcut de agricultură, dar, în același timp, vreau să luăm o măsură care să ajute în ansamblu economia românească. Nu știu încă, în aprilie, când avem toate datele, putem lua măsura, nu știu pe care din cele două vom alege”, a declarat premierul Victor Ponta.

La plecarea, miercuri, de la conferința de lansare a primelor trei măsuri din cadrul PNDR 2014-2020 de la Ministerul Agriculturii, Ponta a făcut, la solicitarea presei, și alte precizări asupra anunțului său.

”Am vrut să dau o veste legată de TVA (…) Și vestea este că avem practic datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive, legate de încasări la buget, și putem în mod real — 99% am spus, pentru că trebuie să discutăm și cu instituțiile financiare să le arătăm aceste date — putem să devansăm, față de 1 ianuarie, când intră în vigoare tot Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, putem să devansăm o măsură legată de reducerea TVA-ului. Dar nu putem să le facem pe amândouă, adică și de la 24 % la 20% tot TVA-ul și de la cât este acum pentru produsele agricole. Putem doar una dintre ele, ca să nu riscăm și să nu avem un dezechilibru bugetar. O să decidem împreună când avem toate datele și facem și o analiză, până pe 15 aprilie, și atunci decidem care din cele două măsuri anticipate față de 1 ianuarie, pentru că la 1 ianuarie (2016 — n.r.), prin Codul fiscal, ambele vor intra în vigoare, care dintre ele este mai utilă pentru dezvoltarea noastră și ca semnal până la urmă.(…) Mesajul pe care-l dăm este un mesaj de impulsionare a creșterii economice și a dezvoltării”, a precizat premierul.

Întrebat când s-ar aplica o măsură privind reducerea TVA, Ponta a spus: „Dacă o adoptăm în aprilie, da, cred că 1 iunie. E nevoie, știți că pe 25 ale lunii apar raportările”.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax