Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Portal online pentru apostile, la Instituţia Prefectului: Proiect de peste 2 milioane de lei din fonduri europene

Publicat

Un nou proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională a fost prezentat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Instituția Prefectului Alba. Proiectul „Sistem interoperabil centralizat pentru evidența apostilei eliberate de către instituțiile prefectului pentru actele oficiale administrative”, în valoare de 2.039.818,61 lei, urmărește dezvoltarea unui serviciu administrativ informatic pentru cetățeni și mediul de afaceri, necesar vizualizării online a datelor referitoare la apostilele eliberate de instituțiile prefectului din România.

De asemenea, proiectul își propune să asigure interoperabilitatea sistemelor informatice folosite de către instituțiile prefectului pentru eliberarea apostilei, să creeze o bază de date centralizată, actualizată în timp real de către instituțiile prefectului, care să furnizeze online informații privind actele oficiale administrative pentru care s-a eliberat apostila, să operaționalizeze un sistem informatic centralizat, eficace și securizat de verificare a apostilelor eliberate și să dezvolte competențele profesionale ale persoanelor responsabile cu gestionarea bazei de date, cu operarea înregistrărilor, precum și cu eliberarea apostilelor în format electronic (e-apostila), la cerere.

Beneficiarii acestui proiect sunt persoanele sau autoritățile interesate să verifice autenticitatea unei apostile emise de statul român, precum și instituțiile prefectului și angajați ai acestora sau ai MAI, care vor fi instruiți și vor opera sistemul.

Facilitățile oferite prin portalul online, se referă la: susținerea procesului de informatizare al instituțiilor publice, asigurarea acoperirii nevoilor de informare ale cetățenilor și a unei soluții de căutare și regăsire rapidă a informațiilor, asigurarea încărcării bazelor de date aferente serviciilor specializate pentru utilizatorii aplicației, respectarea standardelor de modularitate și deschidere, asigurarea procesării unui volum mare de date, în timp real, asigurarea accesului unui număr mare de utilizatori externi, înregistrați, neînregistrați sau concurenți, asigurarea disponibilității permanente, asigurarea conectivității cu restul componentelor sistemului informatic de comunicare al instituțiilor MAI și transferarea de date în diverse structuri.

Proiectul vine în întâmpinarea unor probleme existente, oferind în același timp soluții, precum: verificarea existenței apostilei și a datelor cuprinse în aceasta, printr-o procedură la îndemâna publicului facil și rapid, scăderea numărului de falsuri, datorită punerii la dispoziția autorităților și a altor persoane autorizate a unui mod facil de verificare a datelor, creșterea eficienței prin alocarea de noi echipamente IT, dedicate eliberării apostilei și creșterea eficienței, prin interconectarea stațiilor de lucru din cadrul birourilor apostilă ale instituțiilor prefectului cu serverele MAI și formarea suplimentară a personalului.

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, cuprinsă între 08.07.2013 și 08.11.2014 și vizează următoarele activități: derularea procedurilor de achiziție, livrarea bunurilor și operaționalizarea sistemului centralizat, monitorizarea proiectului, activități de informare – publicitate, instruirea personalului, auditul proiectului și evaluarea finală a proiectului și întocmirea raportului final.

La Instituția Prefectului Alba, sunt depuse lunar aproximativ 150 de cereri pentru eliberare de apostile. Prețul este de 22 de lei pe act și 3 lei taxa de cerere, iar cererile pot fi depuse zilnic, până la ora 13, urmând ca, în aceeași zi, să poată fi ridicate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax