Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Portofoliu personal educațional, din anul școlar 2023-2024. Ce date despre elevi vor fi înregistrate

Publicat

Modificarea legii educației, aflată în consultare publică, prevede introducerea, din anul școlar 2023-2024, a unui portofoliu personal educațional. Acesta va conține toate notele, diplomele sau certificatele obținute de un elev și care va fi folosit la monitorizarea evoluției acestuia.

Potrivit proiectului, portofoliul va cuprinde o serie de informații legate de elevi, precum catalogul electronic, evaluări de profil și recomandări de recuperare, diplomele, certificatele sau alte înscrisuri obţinute în urma evaluării competenţelor dobândite sau a participării la activităţi de învăţare, în diferite contexte, precum şi produse sau rezultate ale acestor activităţi, în contexte de învăţare formale, nonformale şi informale, scrie avocatnet.ro.

Portofoliul personal educaţional este elementul central al evaluării învăţării şi permite:

  • monitorizarea evoluţiei elevului prin înregistrarea în cuprinsul acestuia
  • monitorizarea evaluării profilului elevului prin observarea dezvoltării acestuia pe baza unui profil de dezvoltare specific vârstei
  • monitorizarea progresului şcolar, urmărit prin forme de evaluare continuă care monitorizează atingerea obiectivelor învăţării
  • monitorizarea evaluărilor profilului preşcolarului/elevului, realizate diferenţiat, în funcţie de nivelul de învăţământ.

Portofoliul educaţional va sta la baza planurilor de învăţare individualizate la nivelul fiecărui elev.

Potrivit ministrului, portofoliul personal educaţional se utilizează începând cu grupa mijlocie din grădiniţă şi este obligatoriu pe tot parcursul învăţământului preuniversitar cu un rol esenţial în orientarea şcolară.

”La finalizarea clasei a VIII-a, consilierul şcolar şi dirigintele au obligaţia să emită o recomandare de încadrare în educaţia secundară superioară, având caracter de orientare şcolară pentru fiecare elev în parte. Recomandarea este emisă în baza unei evaluări specifice, care se comunică elevului şi părinţilor/reprezentantului legal. La elaborarea recomandării sunt consultate şi cadrele didactice de la clasă. Recomandarea are un caracter orientativ în stabilirea celor mai potrivite opţiuni pentru profilul fiecărui elev şi se include în portofoliul personal educaţional”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

După finalizarea învăţământului obligatoriu, portofoliul educaţional va fi menţinut activ şi poate fi completat cu rezultate ale activităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Portofoliul educaţional va reprezenta un instrument util şi în procedura de evaluare a cadrelor didactice. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor/reprezentantului legal şi sunt trecute în portofoliul personal educaţional al elevului, fiind un criteriu important în evaluarea activităţii profesionale a cadrului didactic, spune Cîmpeanu.

Portofoliul personal educaţional este obligatoriu de la generaţia de preşcolari care încep grupa mare, clasa pregătitoare şi clasa I în anul şcolar 2023 – 2024.

”Portofoliul educaţional va avea un rol esenţial în reglarea curriculumului prin faptul că acesta conţine evaluările de profil ale elevilor, acest aspect generând o adaptare continuă a şcolii la nevoile elevului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax