Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Portret de soldat: Colonelul Ilie Alexandru. De la elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, la comandantul ”Scorpionilor Negri”

Publicat

Portret de soldat: Colonelul Ilie Alexandru. De la elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, la comandantul ”Scorpionilor Negri”. Marcel Vișa îl detaliază pentru Forțele Terestre Române pe Colonelul Ilie Alexandru. 

Acesta îi face o scurtă prezentare de la primele momente în care s-a gândit la viața de soldat și până la conducerea unui batalion. Drumul coloneului a început la Alba Iulia, la Colegiul Național Militar.

Redăm mai jos rândurile scrise de Marcel Vișa.

Colonelul Ilie Alexandru, comandant al batalionului 20 Infanterie Dolj „Scorpionii Negri”, este un om de o rară complexitate, întruchipând imaginea liderului militar autentic, format în forța și disciplina unor vremuri tumultuoase.

Și-a început cariera la Alba Iulia, la Colegiul Național Militar

Încă de la o vârstă fragedă, când alții descopereau primele visuri de copil, el pășea hotărât pe drumul bătătorit al rigoarei militare, intrând la colegiul militar de la Alba Iulia. Această decizie timpurie, a devenit piatra de temelie a carierei sale, călindu-i spiritul și trupul pentru ceea ce urma să fie o viață dedicată armatei.

La prima vedere, figura colonelului Ilie Alexandru radiază o forță tăcută, impunătoare, dar nu stridentă. Ochii săi par să vadă dincolo de aparențe, observând detaliile care scapă altora, iar în acea privire se poate citi o cunoaștere profundă a meseriei și o responsabilitate de o greutate rar întâlnită, mai ales că reușește să echilibreze duritatea cu o empatie neașteptată. Sub comanda sa, nu există soldați pierduți în anonimat. Fiecare om din batalionul său este cunoscut și apreciat nu doar pentru aptitudinile de luptă, ci și pentru rezistența mentală, o calitate pe care o consideră la fel de importantă în fața provocărilor războiului.

Adeptul unui stil de pregătire bazat pe realism

A fost mereu adeptul unui stil de pregătire bazat pe realism, unde fiecare exercițiu este o prefigurare a momentului adevărului. Scenele antrenamentelor cu muniție reală de la Cincu și Smârdan, unde soldații sunt puși față în față cu presiunea reală a unui conflict, sunt pentru el esențiale în formarea unor războinici pregătiți să facă față oricărei situații. Însă ceea ce îl deosebește de alți lideri este viziunea sa asupra antrenamentului psihologic. El înțelege că mintea trebuie să fie la fel de antrenată precum trupul. Un soldat bine pregătit fizic, dar fragil mental, nu poate excela în câmpul de luptă.

Colonelul Ilie Alexandru este un lider pentru care responsabilitatea personală este sacră. Orice ordin, orice decizie, orice eșec sunt asumate cu o gravitate care ar putea părea copleșitoare pentru un alt om. Dar pentru el, aceasta este regula fundamentală a conducerii: „O echipă e atât de puternică pe cât de puternic e liderul ei.” Astfel, în fața soldaților săi, Alexandru se arată nu doar ca un comandant, ci ca un exemplu viu de disciplină și onestitate.

Crede în puterea echipei

În bătăliile sale, fie ele pe câmpul de luptă sau în sala de conferințe, colonelul crede în puterea echipei. Ordinele sale nu sunt directive de necontestat, ci puncte de plecare pentru discuții constructive, iar comunicarea deschisă este unul dintre pilonii filozofiei sale de conducere. În locul fricii, el cultivă respectul și încrederea. Soldații săi sunt mai mult decât simple executante de ordine; sunt colegi de arme, oameni pe care el îi cunoaște, îi ascultă și îi ajută să devină mai buni.


Este un lider ce a îmbrățișat cooperarea internațională, văzând exercițiile militare comune cu forțele din Polonia și Portugalia ca pe oportunități neprețuite de a învăța din alte perspective. El este conștient de valoarea pe care schimbul de experiență o aduce batalionului său, și nu se teme să genereze sau să împrumute idei noi, să le adapteze și să le implementeze pentru a îmbunătăți pregătirea echipei sale.

Este ancorat în tradițiile militare

Pe parcursul carierei sale, colonelul Ilie Alexandru apare ca un lider vizionar, dar în același timp unul profund ancorat în tradițiile militare. Într-o lume în continuă schimbare, el reușește să păstreze valorile fundamentale ale armatei – onoarea, competența, sinceritatea –, dar o face prin prisma unui stil modern de leadership, orientat spre dezvoltarea individului și nu doar a grupului. Soldații săi nu sunt doar luptători disciplinați, ci și oameni formați, capabili să gândească independent și să acționeze cu inițiativă, dar mereu în cadrul rigurozității militare.


În inima sa se află o dorință arzătoare de a construi nu doar o forță de luptă redutabilă, ci o comunitate de oameni care se susțin reciproc, depășind împreună orice obstacol. În această poveste, el nu este doar un lider pe câmpul de bătălie, ci un mentor, un ghid și un model de curaj și integritate, trasând calea nu doar pentru cei care-l urmează acum, ci și pentru generațiile viitoare de soldați.

Text: Marcel Vișa

Foto: Forţele Terestre Române, Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HH

    duminică, 13.10.2024 at 18:52

    In locul vostru nu i-as mai promova pe cei ca el. In caz de razboi cu Rusia (foarte probabil in mai putin de un an) cei ca el vor fi primii care vor da bir cu fugitii iar greutatea frontului va fi dusa tot de „talpa tarii”, ca de fiecare data in istorie. Actualii „ofiteri” au ales armata, serviciile, jandarmeria sau politia doar pentru beneficiile oferite pe timp de pace. In caz de razboi se vor face nevazuti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate