Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Posibil efect al mutării Arhiepiscopiei Alba Iulia la Mitropolia Sibiu: Sfântul Sinod ar putea transforma Facultatea de Teologie Ortodoxă în secţie

Publicat

Dezbaterile din ultimele zile, despre propunerea de intrare a Arhiepiscopiei de Alba Iulia în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului de la Sibiu au generat temeri de o posibilă mutare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la Universitatea din Sibiu. Această idee a fost infirmată de secretarul ştiinţific al Senatului Universităţii albaiuliene, Diana Câmpan, care susţine că această situaţie nu intră, sub nicio formă, în discuţie.

Totuşi, potrivit unor surse universitare, o mutare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă la Universitatea din Sibiu, respectiv transformarea celei de la Alba Iulia într-o secţie a Facultăţii de Teologie din Sibiu este posibilă doar printr-o decizie a Sfântului Sinod. La nivelul Bisericii Ortodoxe, există o cutumă, încă neaplicată, ca în fiecare Mitropolie să existe o singură Facultate de Teologie Ortodoxă.

Facultatea de Teologie Ortodoxă este printre primele care au intrat în structura Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi, prin urmare, funcţionează sub egida acesteia. Secretarul ştiinţific al Senatului Universităţii din Alba Iulia a explicat că o asemenea acţiune nu este nici posibilă, nici dorită de reprezentanţii Facultăţii de Teologie: „Facultatea nu este persoană juridică şi, deci, nu poate acţiona în afara Universităţii de care ţine. Este parte din structura instituţiei. Mai mult decât atât, aceştia nici nu vor aşa ceva. Noi, ca facultăţi, suntem foarte uniţi”.

Cu toate acestea, Facultatea de Teologie Ortodoxă ar putea fi scoasă din structura Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia  dacă Sfântul Sinod ar cere acest lucru în mod special.

Unul dintre atuurile pe care le are Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este infrastructura proprie bine pusă la punct şi cadrele didactice deja experimentate în învăţământul universitar. Rămâne de văzut dacă influenţa pe care o are noul Arhiepiscop de Alba Iulia, IPS Irineu, la vârful Bisericii Ortodoxe, va asigura o stabilitate în învăţământul teologic, care şi-a construit o bază puternică la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax