Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiția germană anunțată de Ponta ar putea fi o fabrică ”Mercedes” la Cugir. „Daimler” a cumpărat acţiunile „Star Transmission” de la stat

Publicat

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, vineri, că “ Daimler” AG a preluat acţiunile “Star Transmission” în totalitate, respectiv cele deţinute de Compania Naţională Romarm prin Uzina Mecanică De la Cugir . Valoarea tranzacției ar fi estimată la circa 4 milioane de euro. Anterior, “Daimler” AG deţinea 78% din acţiuni şi Romarm restul de 22%. Astfel, societatea din Cugir are acum acţionariat exclusiv german, prin majorare de capital. Decizia ar putea fi prefaţa investiţiei importante în domeniul auto anunţate „voalat” de premierul Victor Ponta, la sfârşitul lunii martie.

Potrivit ProTV, care citează surse apropiate tranzacției, germanii au plătit aproape 4 milioane de euro și vor să investească încă pe atât. Star Transmision produce de 10 ani, la Cugir, piese pentru mașini de lux. “A fost vândut pachetul de părți sociale deținut de UM Cugir către o societate care aparține partenerului german Daimler”, a declarat Varujan Vosganian.

„Star Transmission” Cugir produce componente pentru cutii de viteze şi motoare pentru Daimler – Mercedes- Benz, JTEKT, Schmidt, Kuka sau Mitec. Colaborarea “Daimler” – Compania Naţională Romarm (prin Uzina Mecanică Cugir) a început în anul 1996, pentru producţia de componente pentru cutiile de viteze ale autoturismului Mercedes- Benz A Klasse.

În 2001, grupul DaimlerChrysler a înfiinţat firma mixtă Star Transmission, la Cugir, pentru producerea de roţi dinţate şi piese pentru Mercedes Benz, dar şi pentru industria europeană de autoturisme.

Firma din Cugir are 700 de angajaţi, dintre care 100 la fabrica din Sebeş, deschisă acum trei ani.

“Star Transmission” are două hale de producţie la Cugir şi una la Sebeş, la ieşirea spre Vinţu de Jos, aceasta urmând a fi extinsă în curând, cu o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Noua hală va cuprinde spaţii de depozitare şi producţie, birouri, vestiare şi grupuri sanitare, o clădire cu parter şi etaj, pe o suprafaţă de aproximativ 13.000 mp.

Reamintim că, premierul Victor Ponta a anunţat la sfârşitul lunii martie că a aprobat un memorandum de înţelegere cu „una dintre cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România“. Atunci, surse apropiate proiectului aminteau de intenţia “Daimler” de a investi în România.

„Pe lista confidenţială, pentru că aşa a fost înţelegerea, am aprobat un memorandum de înţelegere cu una din cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România. Nu ştiu dacă e cea mai mare, dar poate că e una din cele mai faimoase. Înţelegerea dintre noi este să anunţăm împreună acest lucru”, a spus Ponta, în 23 martie. Întrebat în ce domeniu va investi această companie, premierul a arătat că este vorba de un domeniu „foarte drag” României, în care lucrează deja doi mari producători importanţi. Atunci, a precizat că investiţia va fi anunţată imediat ce board-ul companiei va aproba ultima decizie în acest sens.
Reamintim că Guvernul a purtat discuţii, acum 5 ani, cu concernul german “Daimler”, pentru construirea unei fabrici noi pentru producţia de automobile Mercedes Benz, locaţia amintită atunci fiind Clujul. În cele din urmă, “Daimler” a decis să deschidă fabrica în Ungaria, la Kecskemét, cu o investiţie de 800 milioane euro şi 2.500 locuri de muncă.

În România mai sunt prezenţi doi constructori auto, respectiv Automobile Dacia, deţinut de grupul francez Renault, şi Automobile Craiova – Ford.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. bogdan

    joi, 13.06.2013 at 14:33

    unde se pot depune online CV pe Daimler? …Va multumesc!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax