Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Post negru până la ora 15.00, în Ajunul Bobotezei. Tradiţii şi obiceiuri pentru data de 5 ianuarie


Publicat

Botezul Domnului sau Teofania – însemnând „manifestarea” sau „arătarea” lui Dumnezeu – se prăznuiește pe 6 ianuarie. Are o perioadă de prăznuire de 13 zile, cuprinsă între 2 și 14 ianuarie. După praznicul Tăierii Împrejur (1 ianuarie), Biserica trece de la perioada copilăriei lui Hristos la activitatea Sa publică, care va începe odată cu Botezul Sau.

Spre deosebire de Nașterea Domnului care este precedată de o perioada de post de patruzeci de zile, Botezul Domnului este precedat de numai o zi de post aspru, cunoscuta sub numele Ajunul Bobotezei. Rânduiala prevede ca ajunarea sa dureze pana după ora 15:00.

Începând cu secolul IV, Biserica a stabilit ca praznicele împărătești și chiar ale unor sfinți, să fie sărbătorite într-un chip mai deosebit.

Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor, aceste sărbători sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare, numit pre-serbare sau înainte-prăznuire, iar după ziua stabilita a sărbatorii urmează o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numita după-serbare sau după-prăznuire, ca un fel de ecou al zilei de praznic.

În toată perioada pre-serbării și a după serbării, pe lângă slujba sărbătorii respective se adaugă cântări, rugaciuni și lecturi în legătura cu praznicul respectiv.

Botezul Domnului sau Teofania – însemnând „manifestarea” sau „arătarea” lui Dumnezeu – este prăznuit pe 6 ianuarie. Are o perioadă de prăznuire de 13 zile, cuprinsă între 2 și 14 ianuarie.

După praznicul Tăierii Împrejur (1 ianuarie), Biserica trece de la perioada copilăriei lui Hristos la activitatea Sa publică, care va începe odată cu Botezul Sau (Matei 3:13-17)

Citește și SFÂNTUL IOAN 2020: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Dacă în timpul zilelor de dinaintea Nașterii Domnului, cântăm Troparul Înaitepraznuirii: „Pregătește-te Betleeme pentru ca s-a deschis tuturor Edenul.

Împodobește-te Efrata, pentru ca pomul vieții a inflorit în peștera din Fecioara…”, la Vecernia zilei de 2 ianuarie (pe 1 dec. seara) privim către Galileea și Raul Iordan, cântând troparul Înainteprăznuirii Botezului: „Zabuloane, gateste-te, Neftalime, bine te impodobeste; Iordane raule stai, primeste saltand pe stapanul Cel ce vine sa se boteze. Bucura-te Adame, impreuna cu stramoasa.

Nu va ascundeti ca mai inainte in rai. Ca Cel ce v-a vazut pe voi goli, S-a aratat, ca sa va imbrace in haina cea dintai. Hristos s-a aratat, toata faptura vrand sa o inoiasca.”

Nasterea lui Hristos si Botezul in Iordan – sunt manifestari sau aratari dumnezeiesti. Cu alte cuvinte, teofanii. Fiecare eveniment a reprezentat un pas crucial in planul lui Dumnezeu de mantuire a lumii.

În Duminica de dinaintea Botezului Domnului cărțile liturgice prevăd lecturi speciale pentru Sfânta Liturghie. În Apostolul care se citește (2 Tim 4;5-8), Sfântul Apostol Pavel face referire la toți cei care lui Hristos „I-au iubit aratarea.”: „Tu insa fii treaz intru toate; indura necazul; fa lucrare de evanghelist; slujba ta fa-o deplin! Ca eu de-acum sanger spre jertfa, si vremea plecarii mele a sosit.

Lupta cea buna am luptat, alergarea mi-am implinit-o, credinta am pazit-o. De acum mi s’a gatit cununa dreptatii, pe care in Ziua aceea mi-o va da Domnul, Dreptul Judecator; si nu numai mie, ci si tuturor celor ce I-au iubit aratarea.”

Boboteaza 2020. Tradiţii şi obiceiuri. Pericopa Evanghelica care se citeste, Marcu 1:1-11, descrie predica si activitatea Sfantului Ioan Botezatorul: „Inceputul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Dupa cum este scris in profetul Isaia: Iata, Eu il trimit inaintea fetei Tale pe ingerul Meu, care-Ti va pregati calea; glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti-I cararile, Ioan boteza in pustie, propovaduind botezul pocaintei spre iertarea pacatelor. Si ieseau spre el tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el in raul Iordan, marturisindu-si pacatele.

Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, cu cingatoare de piele imprejurul mijlocului si se hranea cu lacuste si miere salbatica.

Si propovaduia, zicand: „Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor. Eu v’am botezat cu apa, dar el va va boteza cu Duh Sfant”.

Daca una din zilele Inaintepraznuirii cade duminica, atunci un Prochimen special si Aliluia sunt cantate la Sfanta Liturghie, in care se cer binecuvantarea si mijlocirea lui Dumnezeu.

Spre deosebire de Nasterea Domnului care este precedata de o perioada de post de patruzeci de zile, Botezul Domnului este precedat de numai o zi de post aspru, cunoscuta sub numele Ajunul Bobotezei. Randuiala prevede ca ajunarea sa dureze pana dupa ora 15 p.m.

Daca Ajunul Bobotezei cade sambata sau duminica – zile in care nu se posteste – slujba Ceasurilor Imparatesti se savarseste vineri dimineata.

Aceasta slujba consta in slujbele zilnice ale Ceasului I, al III-lea, al VI-lea, al IX-lea, si Obednita, ce cuprind insa psalmi speciali si pericope scripturistice pentru Teofanie.

Ceasurile sunt numite „imparatesti” deoarece in Bizant imparatul asista la aceasta slujba. Fiecare parte a slujbei are o paremie din Vechiul Testament, o pericopa apostolica si una evanghelica.

Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri. Vecernia si ziua praznicului
Daca Ajunul Bobotezei este sambata sau duminica, se savarseste in acea zi Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur la vremea randuita. Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se savarseste a doua zi, in ziua praznicului.

Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri. Daca insa Ajunul cade in oricare alta zi a saptamanii, Ceasurile Imparatesti se oficiaza in timpul acelei zile, urmate de Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecenia.

In Duminica Duminica de dupa Botezul Domnului este citita pericopa apostolica, Ef. 4, 7-13: „Dar fiecaruia dintre noi i s’a dat harul dupa masura darului lui Hristos. Pentru aceea zice: Suindu-Se la inaltime, robit-a robia si daruri datu-le-a oamenilor. Iar aceea ca S’a suit -ce inseamna decat ca El mai intai S’a pogorit in partile cele mai de jos ale pamantului?

Cel ce S’a pogorit, El este si Cel ce S’a suit mai presus de toate cerurile, pentru ca sa umple totul. – Si El i-a dat pe unii sa fie apostoli, pe altii profeti, pe altii binevestitori, pe altii pastori si invatatori, ca sa-i pregateasca pe sfinti pentru lucrarea slujirii, spre zidirea trupului lui Hristos, pana ce toti vom ajunge la unitatea credintei si a cunoasterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de barbat desavarsit, la masura varstei plinatatii lui Hristos”.

Boboteaza 2017. Tradiţii şi obiceiuri. Pericopa evanghelica se citeste din Evanghelia dupa Matei, capitolul 4, si prezinta iesirea la propovaduire a Mantuitorului: „Si auzind Iisus ca Ioan a fost intemnitat, a plecat in Galileea.

Si parasind Nazaretul, a venit si a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele lui Zabulon si ale lui Neftalim, ca sa se plineasca ceea ce s’a spus prin Isaia profetul care zice: Pamantul lui Zabulon si pamantul lui Neftalim, spre calea marii, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul ce statea in intuneric a vazut lumina mare, si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit. De atunci a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa zica: „Pocaiti-va, ca s’a apropiat imparatia cerurilor!” (Mt. 4, 12-17).

In ziua odovaniei (14 ianuarie), slujba Vecerniei si Utreniei se pune aproape la fel ca si in ziua intai a praznicului, cu exceptia Vohodului si Paremiilor, Litiei si Polieleului si, Antifoanelor speciale la Sfanta Liturghie.

Sursa: crestinortodox.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

VREMEA în luna octombrie. Zile frumoase cu temperaturi de vară, dar și perioade cu ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Vremea se va menţine însorită zile în şir în luna octombrie, deşi temperaturile medii lunare vor fi mai mici cu 5 – 7 grade Celsius decât în septembrie, iar nopţile vor deveni tot mai reci, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime „estivale” ce depăşesc 35 – 38 de grade Celsius chiar şi în luna octombrie, susţin meteorologii.

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Pe litoral, în Delta Dunării şi izolat, în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade Celsius. În zona montană înaltă (peste 1500 metri) aceste valori coboară până la 2 şi 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade Celsius.

În județul Alba, va ploua până la finalul lunii septembrie și vor fi maxime între 15 și 20 de grade. Luna octombrie începe cu zile însorite și temperaturi în urcare, care vor ajunge până la 28 de grade în jurul datei de 5 octombrie. Se mai răcește din 19 octombrie (13-15 grade Celsius). Perioade cu ploi sunt în jurul datelor de 7 octombrie, 17-24 octombrie, 31 octombrie.

Săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată, local, în regiunile estice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, centrale, nordice și nord-estice, iar în regiunile sudice va fi în general deficitar.

Săptămâna 5-11 octombrie

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și vestice.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud-est.

Săptămâna 12-18 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 19-26 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în regiunile din nord-vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (jud. Ialomiţa).

În luna octombrie 1952, temperatura maximă absolută a fost depăşită la 52 de staţii meteorologice, în 2 octombrie, majoritatea valorilor fiind mai mari de 30 de grade Celsius”, spun meteorologii.

Alte exemple de ani în care în luna octombrie a fost depăşită temperatura maximă absolută la un număr mare de staţii, sunt: 2012 (la 51 staţii meteo, majoritatea fiind înregistrate în ziua de 1 octombrie), 1993 (la 32 de staţii meteo, în perioada 13-17 octombrie), 1991 (la 33 de staţii meteo, în ziua de 1 octombrie).

Tot în această lună, invaziile de aer arctic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar şi sub -15 grade Celsius. Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3 grade Celsius şi a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988.

Potrivit meteorologilor, luna octombrie este una din lunile caracterizate de cele mai mici valori ale cantităţii totale lunare de precipitaţii.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2019, la staţiile meteorologice din reţea, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, din această lună, sunt cuprinse între 30 şi 50 mm în cea mai mare parte a ţării. Cantităţi sub 30 mm sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea. Între 50 şi 75 mm se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic, Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Valori ale mediilor lunare multianuale de precipitaţii ce depăşesc 75 mm se regăsesc, în special, la staţiile meteorologice situate la altitudini mai mari de 1800 metri.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 mm, la Stâna de Vale, în anul 1992.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este 128,2 mm (Cernavodă, 4 octombrie 1945).

surse: meteoromania.ro, agerpres.ro, accuweather.com

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE / REZULTATE PARȚIALE în localitățile din Alba: PNL câștigă 61 de localități din județ, dar pierde Alba Iulia. LISTA

Publicat

UPDATE: După numărătoarea paralelă a PNL, liberalii și-au asigurat fotolii de primari în 61 de localități din Alba. 

Cele mai tensionate momente au fost la Alba Iulia. Cele mai fericite la Consiliul Județean unde Ion Dumitrel a obținut 61% din voturi și majoritatea consilierilor județeni și la Primăria Câmpeni. La Alba Iulia PNL a pierdut, după peste 24 de ani în care Mircea Hava a condus Primăria. Liberalii au câștigat detașat municipiile și Blaj, Sebeș și Aiud, și orașele Ocna Mureș, Cugir

Vezi și LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

După ultimele informații, PNL a câștigat la:

Abrud – Citește și PNL CÂȘTIGĂ Primăria ABRUD cu o diferență de numai 20 de voturi. Cristian Albu, noul primar după numărătoarea paralelă

Aiud (în 8 secții de votare din cele 24, Oana Badea a obținut dublu față de următorul clasat)

Blaj – Citește și Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Sebeș – Citește și Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Câmpeni – Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Albac

Almașu Mare

Arieșeni

Avram Iancu

Berghin

Bistra

Blandiana

Bucerdea Grânoasă

Cenade

Cergău

Cetatea de Baltă

Crăciunelu de Jos

Cut

Daia Română

Doștat

Fărău

Galda de Jos

Gârda de Sus

Hopârta

Horea

Ighiu

Jidvei

Livezile

Lopadea Nouă

Meteș

Mihalț

Mirăslău

Mogoș

Noșlac

Ocoliș

Ohaba

Pianu

Poiana Vadului

Ponor

Poșaga

Rădești

Râmeț

Roșia Montană

Sălciua

Săliștea

Săsciori

Sâncel

Sântimbru

Scărișoara

Stremț

Sohodol

Șibot

Șona

Șugag

Unirea

Vadu Moților

Vințu de Jos

Localități în care au câștigat candidații altor partide:

Alba Iulia – Gabriel Pleșa (USR PLUS) – Vezi și VIDEO: USR PLUS câștigă Alba Iulia. Gabriel Pleșa va fi VIITORUL PRIMAR al municipiului. PNL, zdrobit la el acasă

Teiuș – Mirel Vasile Hălălai (PSD) – Citește și Mirel Hălălai câștigă un nou mandat la Teiuș. În cea mai mare secție a luat de 4 ori mai multe voturi față de următorul clasat

Câlnic – Lucian-Tiberiu Bodea (independent)

Cricău – Aurel-Florin Todericiu (ALDE)

Ciugud – Gheorghe Damian – independent – Citește și Gheorghe Damian câștigă detașat un nou mandat la Primăria Ciugud. Scorul RECORD pe care l-a obținut ca independent

Vidra – Doru Petricele (PSD)

Lupșa – Ioan-Radu Penciu (USR PLUS)

Lunca Mureșului – Edit-Susana Csegezi (UDMR)

Rimetea – UDMR

Ciuruleasa – PSD

Bucium – PSD

Stremț – PSD

Garbova- PSD

Rosia de Secaș- PSD

Ceru Băcăinți – PMP

Întregalde – independent

Valea Lunga- AUR

Material în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lovitură pentru PSD la Câmpeni: PNL a câștigat Primăria. Călin Andreș învins cu aproape 300 de voturi ( numărătoare paralelă)

Publicat

Surpriză mare la Câmpeni pentru PNL, unde candidatul PNL, Cristian Dorin Pașca l-a învins pe primarul PSD al orașului Călin Andreș. Potrivit numărătorii paralele Pașca a obținut un număr de 300 de voturi în plus față de Andreș.

PSD Alba primește astfel o lovitură în unul dintre fiefurile în care dețineau supremația. Călin Andreș fost primar timp de două mandate, primul sub sigla PNL, iar în cel de-al doilea a trecut PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba. Candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar la Alba Iulia

Publicat

Sărbătoare la sediul USR PLUS Alba, după ce candidatul Alianței, Gabriel Pleșa a câștigat funcția de primar al municipiului Alba Iulia.

La sediul organizației s-au adunat liderii Alianței, unde au realizat o numărătoare paralelă a voturilor din fiecare secție.

Pierderea municipiului Alba Iulia de către administația liberală înseamnă sfârșitul unei perioade de 25 de ani de dominație a lui Mircea Hava în oraș.

În timp ce la sediul USR era mare veselie, la PNL, liniște deplină. Liberalii simțeau încă de primele ore de la închiderea urnelor că vor pierde alegerile. Rezultatele primite din primele două secții de votare, deși erau în favoarea lui Paul Voicu, erau strânse și neliniștitoare.

După primirea rezultatelor din primele zece secții de votare, rezultatele din numărătoarea paralelă au devenit din ce în ce mai greu de obținut.  La ora 23,00 presa a părăsit sediul PNL, din cauză că nimeni nu mai dădea nicio informație despre rezultatele numărătorii paralele de la Alba Iulia.

La momentul acela din aproape 25 de secții între Voicu Paul și Gabriel Pleșa era o diferență de 200 de voturi în favoarea candidatului USR-Plus. Embargoul și intoxicarea a continuat și în rândul conducerii partidului.

După miezul nopții, în timp ce numărătoarea paralelă a USR arăta o diferență de 650 de voturi în favoarea lui Gabriel Pleșa, la un număr de 46 de secții de votare din 50 la sediul PNL liderii partidului primeau date liniștitoare în care diferența dintre cei doi candidați era de numai 100 de voturi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate