Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Postarea unui turist maghiar, speriat de venirea în România, a primit sute de reacții. Ce i-a scris un localnic din Alba Iulia

Publicat

Postarea unui turist maghiar, speriat de venirea în România a primit sute de reacții pe Reddit. Ce i-a scris un localnic din Alba Iulia.

O întrebare a unui turist de origine maghiară, speriat de cum ar reacționa românii dacă ar veni în țara noastră, a adunat sute de comentarii pe Reddit.

Majoritatea îl liniștesc și îi explică faptul că, cel puțin în Transilvania, poate folosi în mod curent chiar și limba maghiară, iar liantul care îi poate aduce prieteni în România este palinca.

Postarea turistului maghiar: 

”Bună ziua tuturor! Și scuze dacă toată această postare este o prostie.

Sunt un maghiar din Slovacia. Cel mai bun prieten al meu de la universitate este un român. Pe scurt, ieri a spus că ar fi foarte bucuros dacă aș putea veni și stau în orașul său natal din România în timpul verii.

Mi-aș dori foarte mult, dar ezit puțin pentru că nu știu care este atitudinea generală în România față de maghiari.

Voi înțelege dacă este negativ, având în vedere atitudinea Ungariei față de Rusia și Ucraina și, de asemenea, prim-ministrul care poartă eșarfa cu harta Ungariei Mari (nu pot exprima cât de rău îmi pare pentru asta).

Chiar nu-mi pasă de ceea ce a fost acum 100 de ani și aș prefera să-i am pe români buni prieteni, dacă se poate, pls :).

Deci orice sfat sau perspectivă ar fi foarte apreciat.

EDIT: Vreau doar să adaug pentru claritate. Am un autism ușor hiperfuncțional, așa că devin puțin anxios. Dar nu am vrut să sune că oamenii din România ar vrea să mă rănească. Îmi pare rău dacă a sunat așa.

Actualizare: Vă mulțumesc tuturor pentru timpul și amabilitatea acordată și pentru că ați curățat orice concepții greșite pe care le-am avut. Am confirmat deja cu el, așa că acum aștept cu nerăbdare să vă văd țara”.

Postarea sa a stârnit un val de reacții din partea românilor.

Un utilizator din Alba Iulia al Reddit, i-a răspuns:

”Marea majoritate a maghiarilor și românilor vor să trăiască în pace și o fac fără probleme.

În Transilvania avem nenumărate familii mixte și nu știu pe nimeni care să nu aibă un coleg, vecin, prieten sau cunoștință maghiară.

În ceea ce privește poziția Ungariei față de Rusia, românul obișnuit nu are timp sau energie să-i pese de asta.

Du-te la prietenul tău și bucură-te de timpul petrecut împreună în Alba Iulia.

Este un oraș cu un centru istoric frumos, bine conservat și cu sesiuni de reconstituiri frumoase. Niște palincă ar fi probabil foarte apreciată”.

Postarea unui turist maghiar, speriat să vină în România a primit sute de reacții:

  • ”Omule, nu ai de ce să-ți faci griji. Suntem chill. În cel mai rău caz, veți vedea un kurtos kalacs făcut greșit”.
  • ”Dacă vizitezi Alba Iulia, mi-aș imagina că unii oameni ar presupune că ești localnic. Românii din Transilvania sunt foarte obișnuiți cu interacțiunile zilnice cu maghiarii, nu există stigmatizare în acest sens”.
  • ”Hei! Nu-mi pasă dacă ești din Ungaria sau din orice altă țară de pe această planetă. Dacă ești o ființă umană decentă, te voi trata cu același respect pe care îl tratez cu familia mea. Mai mult decât atât, dacă prietenul tău are alți prieteni adevărați, ar trebui să te trateze la fel cum îl tratează pe el și să aibă încredere în opțiunea lui de a te avea ca prieten. Prin urmare, sunteți bineveniți în România și sper cu adevărat să vă bucurați de șederea voastră aici. Savurați palincă, tuică și alte mâncăruri românești”.
  • ”Românii se urăsc doar între ei. Deci nu trebuie să vă faceți griji. Doar dacă ești roman”.
  • ”Îți vorbește un tip de origine maghiară care tocmai a vizitat România acum 1-2 săptămâni pentru prima dată. Am auzit tot felul de rahaturi de la unguri (nu mergeti acolo, nu e sigur etc). Romania ia A+ de la mine. Am fost la Arad să facem cumpărături și să cumpărăm medicamente pentru mama mea. Am luat trenul acolo, polițiștii de frontieră au fost drăguți, conductorul de tren a fost neutru (bariera lingvistică probabil). Ungurii spun că românii sunt „murdari” deloc ADEVĂRAT. Dimpotrivă: toată lumea avea parfum (am mirosit același parfum în tot Aradul, așa că era ciudat haha). Prețurile sunt super accesibile, cele mai ieftine paste pe care le-am cumpărat pentru supă au fost MULT MAI BUNE decât cele din Ungaria. Mama a putut să cumpere medicamentele de care avea nevoie la un preț foarte mic, farmacistul a fost de mare ajutor, vânzătorul din Kaufland i-a spus unde poate găsi orez. În drum spre casă, la Curtici am întâlnit o tânără polițistă (probabil de vârsta mea nu sunt sigură) care ne-a spus mulțumesc și la revedere în maghiară! Am fost placut surprins.  Românii sunt foarte rezervați, dar par oameni foarte drăguți, nu credeți minciunile care vi se spun despre România și poporul român”.

Numărul comentariilor agresive sau negative a fost foarte mic și au fost repede taxate de restul utilizatorilor rețelei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Neli

    duminică, 14.07.2024 at 22:16

    ospitaltatea este o caracteristică a acestui popor.Pacat că suntem tratați cu sfidare și circumspecție de locuitorii altor state dar și de ai noștrii. Suntem buni, prietenoși și nu avem o problemă cu maghiarii, sașii, rromi …daca sunt civilizați.

  2. Velcescu gheorghe

    luni, 15.07.2024 at 14:26

    Bun venit în România! Totul e f bine și plăcut la noi. Dar te sfătuiesc să nu faci drumeție. La șes te omoară maidanezii(vezi Lacul Morii, cazul Ionuț di Bucuresti,etc) iar la munte te omoară ursul( vezi tragedia din Bucegi) .în rest totul e ca in Paradis

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate