Educație
Postul și tentația fast-food: ce ascund cartofii prăjiți și ketchup-ul. Aditivi alimentari, E-uri și cantități de zahăr
Un studiu realizat de InfoCons analizează informațiile nutriționale ale produselor tip cartofi prăjiți și ketchup, comercializate în fast food-uri. Studiul ne arată că 50% dintre produse menționează în declarația nutrițională că procentajul de cartof variază între 85% și 96% .
În ceea ce privește prezența aditivilor alimentari (E-uri) în produsele analizate, toate conțin cel puțin doi aditivi. Numărul acestora variază între doi și cinci, iar distribuția lor este următoarea:
- 33,33% conțin 5 aditivi alimentari
- 16,67% conțin 4 aditivi alimentari
- 16.67% conțin 3 aditivi alimentari
- 33.33% conțin 2 aditivi alimentari
În ceea ce privește cei mai frecvent întâlniți aditivi alimentari din produsele analizate, situația este următoarea:
- 88,33% dintre produse conțin E450i, adică difosfat disodic
- 66,66% dintre produse includ E900, cunoscut ca dimetil polisiloxan
- 50% dintre produse conțin E1422, un tip de amidon modificat
Cantități de zahăr și valori energetice
Cantitatea de zaharuri provenite din glucide, raportată la 100 de grame de produs, variază între 0,2 grame și 1 gram. Toate produsele analizate au avut valorile nutriționale menționate pentru o cantitate de 100 de grame, însă există și producători care oferă aceste informații raportate la întreaga cantitate de produs.
În ceea ce privește valoarea energetică, aceasta se încadrează între 164 kcal și 468 kcal. Cantitatea de glucide (carbohidrați) variază între 23 de grame și 62 de grame, iar cantitatea de grăsimi se află într-un interval de la 6 grame până la 22 de grame. De asemenea, cantitatea de proteine este cuprinsă între 2,6 grame și 5,1 grame, iar cantitatea de sare variază între 0,08 grame și 0,9 grame. În ceea ce privește fibrele, acestea sunt prezente într-o cantitate ce variază între 3,1 grame și 5,7 grame, potrivit InfoCons.
Ce se ascunde în ketchup
În ceea ce privește ingredientul principal al ketchup-ului, 50% dintre produse au roșiile (sos de roșii, piure de roșii sau pastă de tomate) ca ingredient principal. Aproape jumătate dintre produse (40%) specifică în declarația nutrițională cantitatea de roșii, care este de 148 grame de roșii la 100 de grame de sos. 20% dintre produsele analizate menționează cantitatea de piure de roșii, care reprezintă 31% din produs. De asemenea, 40% dintre produse indică cantitatea de pastă de tomate, iar procentul acesteia variază între 20% și 66%.
În ceea ce privește prezența aditivilor alimentari (E-uri) în produsele analizate, 40% dintre produse au în compoziție 1 până la 5 aditivi alimentari, respectiv:
- E1422 : amidon modificat
- E1422 : amidon modificat
- E300 : acid citric
- E211 : benzoat de sodiu
- E202 : sorbat de potasiu
- E451 : guma xantan
Cantitatea de zaharuri provenite din glucide, raportată la 100 de grame de produs este cuprinsă între 4,3 grame și 25 de grame. Toate produsele analizate au avut valorile nutriționale menționate pentru o cantitate de 100 de grame, însă există și producători care oferă aceste informații raportate la întreaga cantitate de produs.
În ceea ce privește valoarea energetică, aceasta se încadrează între 23 kcal și 485 kcal. Cantitatea de glucide (carbohidrați) variază între 5,2 g grame și 33 de grame, iar cantitatea de grăsimi se află într-un interval de la 0 grame până la 46 de grame. De asemenea, cantitatea de proteine este cuprinsă între 0 grame și 1,38 de grame, iar cantitatea de sare variază între 0,3 grame și 3,33 grame. În ceea ce privește fibrele, acestea sunt prezente într-o cantitate ce variază între 0 grame și 1,32 de grame, potrivit InfoCons.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News