Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Posturi deblocate și autospeciale noi pentru serviciile de Ambulanță. Ce au obținut sindicaliștii după discuții la Guvern

Publicat

Guvernul va acorda sprijin pentru ca serviciul de ambulanțe să beneficieze de noi mijloace de intervenție, de resursa umană de care are nevoie, precum și de adaptarea cadrului legislativ.

Precizările au fost făcute luni seara, de premierul Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu reprezentanții Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” și ai serviciilor de ambulanță.

Consultările au avut în vedere măsurile de asigurare a resurselor necesare pentru desfășurarea activității serviciilor de ambulanță.

Acest serviciu medical va fi dotat cu noi ambulanțe, procedura de achiziție publică fiind deja inițiată, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.

Concursuri pentru peste 300 de posturi

Prim-ministrul a punctat faptul că pot fi organizate concursuri pentru ocuparea unui număr de 360 de posturi vacantate în cursul anului trecut.

Pentru posturile vacantate în acest an pot fi organizate concursuri fără a mai fi nevoie de aprobarea acestui demers prin Memorandum al Guvernului.

”Intervențiile rapide și profesioniste ale serviciului de ambulanță salvează vieți și protejează sănătatea oamenilor. Guvernul acordă întreaga atenție și sprijin personalului medical. Vom colabora foarte aproape pentru ca acest serviciu să beneficieze de noi ambulanțe, de resursa umană de care are nevoie, precum și de adaptarea cadrului legislativ”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Majorări de salarii

”Cererea noastră prin care solicităm modificări şi completări ale legislaţiei, care se impun a fi modificate, corectate, a fost agreată de premier şi de miniştri, cu menţiunea ca să transmitem într-o săptămână detalii la propunerile pe care le-am făcut şi justificări pe această temă”, a declarat preşedintele Sindicatului Naţional „Ambulanţa”, Gheorghe Chiş.

El a adăugat că, pe tema majorărilor salariale, partea guvernamentală a dat asigurări că şi angajaţii de la Ambulanţă vor beneficia de majorările care vor fi acordate pentru personalul din sistemul sanitar.

Acesta a precizat că un asistent medical cu studii superioare câştigă 7.000 de lei net, dacă acesta face şi gărzi asimilate cu ore suplimentare, întrebat pe acest subiect.

„În acest moment, salariile, discutăm despre un asistent cu studii superioare, în jur de aproximativ 7.000 de lei, net, dacă, bineînţeles, are şi gărzi, asimiliate cu ore suplimentare. Ca medie, cam asta ar fi ca şi referinţă. Medicul, depinde, dacă este generalist sau este medic specialist, bineînţeles, conform Legii salarizării unitare, în prezent, sigur că creşte nivelul salarizării, la peste 13.000 de lei”, a afirmat Chiş.

Deficit de personal

Acesta a precizat că şi problema deficitului de personal a fost abordată.

„Am apreciat faptul că Guvernul României a aprobat cele 360 de posturi care s-au vacantat în serviciile de ambulanţă în perioada iunie 2023 şi până în ianuarie 2024. Aceste posturi sunt pe procedură de ocupare, având în vedere că şi bugetul a fost aprobat.

Şi, în continuare, pentru Ambulanţă, toate posturile care se vacantează în cursul anului se pot ocupa imediat fără a fi nevoie de memorandum sau alte proceduri care să ducă la întârzierea ocupării acestor posturi, ţinând cont că noi suntem cu un deficit de personal de peste 45%”, a declarat Chiş.

Ambulanțe noi

Liderul Sindicatului „Ambulanţa” a punctat că o altă problemă atent discutată a fost legată de reînnoirea parcului de ambulanţe.

„A fost un subiect foarte bine discutat şi în atenţia premierului. Cu rugămintea ca să monitorizeze IGSU, care şi-a asumat achiziţia de ambulanţe, ca în cel mai scurt timp să putem să avem achiziţii de ambulanţe. Lucrăm cu un număr de ambulanţe depăşite, avem peste 75% din ambulanţe care sunt la aproape 1 milion de kilometri.

Deci, e necesară achiziţia de ambulanţe în regim de urgenţă. (…) Ne dorim să meargă cât mai repede această achiziţie de ambulanţe.

În acest moment, noi avem în toată ţara 2.060 de ambulanţe autorizate, care funcţionează. Din aceste 2.060 de ambulanţe, 25% sunt ambulanţe care sunt achiziţionate în 2019, restul sunt ambulanţe depăşite (…) achiziţionate în 2007, şi apoi în anii care au urmat 2010, 2014.

Imaginaţi-vă că aceste ambulanţe au o uzură enorm de mare şi dacă spunem că putem face medicină de urgenţă cu aceste ambulanţe cred că ne înşelăm. Eu mă bucur că din partea Guvernului şi a premierului acest subiect a fost foarte bine luat în considerare şi sperăm ca să se şi facă ceva, nu doar vorbe”, a declarat Chiş.

Acțiuni de protest

El fost întrebat şi dacă sindicaliştii de la „Ambulanţa” iau în calcul declanşarea unei greve sau alte acţiuni de protest.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut astăzi, sigur, îmi place să cred că nu va fi nevoie, întrucât am avut şi ne-au dat speranţe că lucrurile se vor rezolva, dar numai după ce vom face o analiză foarte detaliată pe toate proiectele noastre.

Cât despre grevă în serviciile de ambulanţă, pot să vă spun un lucru, noi nu avem voie să facem grevă, ni se interzice acest drept prin lege, deşi suntem personal civil. Nici nu ne dorim să facem grevă, să oprim activitatea în ambulanţă, dar avem alte pârghii şi alte forme de protest dacă nu se vor rezolva problemele pe care noi le-am evidenţiat „, a afirmat Chiş.

Acesta a menţionat acţiuni de protest la care ar putea recurge cei din serviciile de ambulanţă, dacă nu le sunt îndeplinite solicitările.

„Eu vă spun ce vine şi din partea colegilor din ţară, pentru că dacă nu poţi să faci grevă, poţi să ai alte variante. Sigur, protestele, mitinguri de sensibilizare, dar să ştiţi că au fost nenumărate mesaje din partea angajaţilor din serviciile de ambulanţă prin care au spus că sunt dispuşi să-şi depună demisia în bloc, ca o formă de sensibilizare a guvernanţilor.

Eu nu mi-aş dori să se întâmple aşa ceva. Încă o dată, repet, lucrurile se vor clarifica”, a declarat Chiş, potrivit Agerpres.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax