Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Potenţialul agricol al judeţului Alba. Vezi ce se cultivă și cine scoate bani din agricultură

Publicat

Județul Alba are un potențial considerabil din punct de vedere al suprafeţei de teren pentru agricultură. Mai exact, locuitorii  au la dispoziție 324.853 de hectare, adică 52,5% din totalul judeţului Alba. Cu toate acestea, fondul utilizat pentru culturi nu este exploatat la parametri de eficienţă, doar  jumătate fiind folosit pentru producţie. Totuşi, în comparaţie cu situaţia de la nivel naţional, judeţul Alba se situează printre primele care înregistrează venituri din agricultură.

Din suprafaţa totală ce poate fi folosită pentru agricultură în judeţul Alba, 130.087 de hectare reprezintă partea arabilă, 118.162 hectare sunt trecute la categoria pășuni, 71.007 hectare sunt fânețe, viile ocupă 4.656 de hectare și livezile, 931 hectare.

În primăvara acestui an, doar 61.290 de hectare au fost însămânțate, majoritatea cu porumb, respectiv 35.755 hectare. Urmează cultura de cartofi, cu 5.795 hectare și plantele de nutreț, cu 7.512 hectare. De asemenea, în Alba se mai cultivă grâu, ovăz, orzoaică, soia, floarea-soarelui, plante medicinale, tutun, sfeclă de zahăr, căpșuni, muștar și chiar mac.

Vă prezentăm suprafeţele cultivate în prezent:

cultura  agricolă                                                                                suprafața în hectare

– grâu de primăvară 517
– orzoaică de primăvară 3101
–  ovăz 1157
– porumb 35755
– soia 444
– floarea soarelui 1695
– sfeclă zahăr 388
– tutun 52
– plante medicinale 135
– leguminoase pt.boabe 54
– cartofi 5795
– legume 4649
– plante de nutreţ 7512
– mustar 7
– mac 5
– sorg boabe 5
– sorg maturi 9
– căpşuni 2
– flori de câmp 5
– pepeni 3

În continuare, societăţile comerciale gestionează o mare parte din suprafața arabilă a județului, respectiv 32.075 de hectare, din care 29.231 hectare sunt terenuri arabile, 376 hectare fânețe, 2191 hectare le reprezintă viile și 277 de hectare livezile.

Dintre investitorii străini care au afaceri în agricultură la nivelul judeţului Alba, amintim firma „DN Agrar Group” SRL (cu acţionari olandez, respectiv german), care gestionează 4.000 de hectare cultivate porumb, grâu, orz sau rapiță, în diverse zone ale judeţului, printre care Cut şi Berghin.

Dintre întreprinzătorii români, „Mecsol” Galda cultivă pe 700 de hectare porumb, rapiță, grâu, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, orzoaică şi plante leguminoase. „Vințana” SRL scoate de pe 500 hectare, culturi de porumb, grâu şi sfeclă de zahăr. „Fitomar” SRL are o suprafaţă tot de 500 de hectare şi cultivă porumb, grâu, orz, orzoaică şi floarea-soarelui. „Transavia” SA dispune, de asemenea, de 150 hectare, pe care are însămânţări de porumb.

În ceea ce priveşte sectorul viticol, producătorul de vinuri „Jidvei” SRL gestionează 1000 hectare de vie, cea mai mare suprafaţă din judeţ, în timp ce „Domeniile Boieru” de la Ciumbrud (Aiud) are 150 de hectare, iar „Crama Ţelna” – din zona Şard, Ighiu, Cricău, Bucerdea, cultivă vie pe 46 hectare.

Alba se află pe locul 5 în ceea ce privește salariul mediu al agricultorilor, conform unei analize la nivel naţional realizată de www.econtext.ro. Şi, dacă menţionăm şi faptul că România este considerată una dintre țările cu cel mai mare potențial agricol din Europa, şi că am avut la dispoziţie fonduri structurale de 35 de miliarde de euro, din 2007 până în anul 2013, soluţiile pentru afaceri în acest domeniu ar trebui să atragă şi să permită o dezvoltare a sectorului. Micii întreprinzători care au ales însă domeniul agriculturii se plâng că măsurile de sprijin din partea statului nu sunt eficiente şi că o afacere în domeniu este rentabilă doar dacă se ia în calcul exportul produselor. De altfel, în momentul de față, țara noastră încă importă 40% dintre produsele agroalimentare ce ar putea fi furnizate, cu măsuri de susţinere, de pe piaţa internă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax