Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Potenţialul agricol al judeţului Alba. Vezi ce se cultivă și cine scoate bani din agricultură


Publicat

Județul Alba are un potențial considerabil din punct de vedere al suprafeţei de teren pentru agricultură. Mai exact, locuitorii  au la dispoziție 324.853 de hectare, adică 52,5% din totalul judeţului Alba. Cu toate acestea, fondul utilizat pentru culturi nu este exploatat la parametri de eficienţă, doar  jumătate fiind folosit pentru producţie. Totuşi, în comparaţie cu situaţia de la nivel naţional, judeţul Alba se situează printre primele care înregistrează venituri din agricultură.

Din suprafaţa totală ce poate fi folosită pentru agricultură în judeţul Alba, 130.087 de hectare reprezintă partea arabilă, 118.162 hectare sunt trecute la categoria pășuni, 71.007 hectare sunt fânețe, viile ocupă 4.656 de hectare și livezile, 931 hectare.

În primăvara acestui an, doar 61.290 de hectare au fost însămânțate, majoritatea cu porumb, respectiv 35.755 hectare. Urmează cultura de cartofi, cu 5.795 hectare și plantele de nutreț, cu 7.512 hectare. De asemenea, în Alba se mai cultivă grâu, ovăz, orzoaică, soia, floarea-soarelui, plante medicinale, tutun, sfeclă de zahăr, căpșuni, muștar și chiar mac.

Vă prezentăm suprafeţele cultivate în prezent:

cultura  agricolă                                                                                suprafața în hectare

– grâu de primăvară517
– orzoaică de primăvară3101
–  ovăz1157
– porumb35755
– soia444
– floarea soarelui1695
– sfeclă zahăr388
– tutun52
– plante medicinale135
– leguminoase pt.boabe54
– cartofi5795
– legume4649
– plante de nutreţ7512
– mustar7
– mac5
– sorg boabe5
– sorg maturi9
– căpşuni2
– flori de câmp5
– pepeni3

În continuare, societăţile comerciale gestionează o mare parte din suprafața arabilă a județului, respectiv 32.075 de hectare, din care 29.231 hectare sunt terenuri arabile, 376 hectare fânețe, 2191 hectare le reprezintă viile și 277 de hectare livezile.

Dintre investitorii străini care au afaceri în agricultură la nivelul judeţului Alba, amintim firma „DN Agrar Group” SRL (cu acţionari olandez, respectiv german), care gestionează 4.000 de hectare cultivate porumb, grâu, orz sau rapiță, în diverse zone ale judeţului, printre care Cut şi Berghin.

Dintre întreprinzătorii români, „Mecsol” Galda cultivă pe 700 de hectare porumb, rapiță, grâu, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, orzoaică şi plante leguminoase. „Vințana” SRL scoate de pe 500 hectare, culturi de porumb, grâu şi sfeclă de zahăr. „Fitomar” SRL are o suprafaţă tot de 500 de hectare şi cultivă porumb, grâu, orz, orzoaică şi floarea-soarelui. „Transavia” SA dispune, de asemenea, de 150 hectare, pe care are însămânţări de porumb.

În ceea ce priveşte sectorul viticol, producătorul de vinuri „Jidvei” SRL gestionează 1000 hectare de vie, cea mai mare suprafaţă din judeţ, în timp ce „Domeniile Boieru” de la Ciumbrud (Aiud) are 150 de hectare, iar „Crama Ţelna” – din zona Şard, Ighiu, Cricău, Bucerdea, cultivă vie pe 46 hectare.

Alba se află pe locul 5 în ceea ce privește salariul mediu al agricultorilor, conform unei analize la nivel naţional realizată de www.econtext.ro. Şi, dacă menţionăm şi faptul că România este considerată una dintre țările cu cel mai mare potențial agricol din Europa, şi că am avut la dispoziţie fonduri structurale de 35 de miliarde de euro, din 2007 până în anul 2013, soluţiile pentru afaceri în acest domeniu ar trebui să atragă şi să permită o dezvoltare a sectorului. Micii întreprinzători care au ales însă domeniul agriculturii se plâng că măsurile de sprijin din partea statului nu sunt eficiente şi că o afacere în domeniu este rentabilă doar dacă se ia în calcul exportul produselor. De altfel, în momentul de față, țara noastră încă importă 40% dintre produsele agroalimentare ce ar putea fi furnizate, cu măsuri de susţinere, de pe piaţa internă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT RUTIER la Vințu de Jos: Motociclist rănit, în urma impactului cu un automobil

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un accident rutier s-a produs marți dimineață, în jurul orei 08.40, în localitatea Vințu de Jos, pe strada Mihai Eminescu. Potrivit IPJ Alba în accident au fost implicate un automobil și o motocicletă. 

Motociclistul a fost rănit ușor, mai transmit reprezentanții IPJ Alba. Din primele cercetări efectuate de polițiști, posibila cauza a accidentului rutier ar fi neasigurarea la schimbarea direcției de mers.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unul dintre liderii clanului de interlopi Duduianu a fost omorât într-o bătaie de stradă. De la ce ar fi pornit scandalul

Publicat

politie noaptea

Unul dintre liderii Clanului Duduianu,” Pian”, a fost omorât azi noapte, în urma unei bătăi de stradă între mai multe persoane. 

Potrivit presei centrale, scandalul ar fi pornit în timpul unui joc de noroc la care participa și bărbatul, dar lucrurile au degenerat rapid. 

Potrivit digi24.ro, conflictul a fost sesizat în jurul orei 3.00 și s-a produs între mai multe persoane, în sectorul 6.

Conform Poliției Capitalei, la fața locului au mers polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, fiind identificate mai multe persoane.

Doi bărbați au fost duși la spital, iar unul dintre ei, în vârstă de 39 de ani, a murit, întrucât rănile erau mult prea grave.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Rafila: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri la Terapie Intensivă, dar și a mortalității

Publicat

rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că există un decalaj între creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi creşterea numărului pacienţilor de la Terapie Intensivă, dar şi a mortalităţii.

”Ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, explică el, citat de g4media.ro.

Rafila a mai declarat luni seară, la Digi 24, că numărul de cazuri noi anunţat luni – 823 – nu reprezintă ”nicio scădere”, ci este cifra obişnuită pentru raportarea de luni, vizând analizele făcute duminica.

”Cea mai mare parte a laboratoarelor private nu lucrează duminica, iar aceste teste, care sunt pozitive în proporţie de peste 10 la sută, sunt teste care sunt făcute, cred că în proporţie de peste 90 la sută sau poate chiar mai mult, pacienţilor simptomatici sau celor care întrunesc definiţiile de caz ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, nu sunt teste făcute la cerere”, a explicat el.

El a menţionat că în timpul săptămânii se testează, la cerere, mai multe persoane sănătoase.

”Ăsta este un procent apropiat de adevăr. Noi avem undeva între 10 şi 14 la sută teste pozitive în ultima perioadă, un procent apreciabil, care se menţine ridicat de mai multe săptămâni”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, a crescut numărul pacienţilor la Terapie Intensivă întrucât, statistic, s-a observat că 5 la sută din bolnavi fac forme grave care necesită asistenţă de Terapie Intensivă.

”Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creşterea cifrelor. Deci ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a spus că este important să apară cât mai curând trendul descrescător.

sursă g4media.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții de aproape 400.000 de lei pentru funcționarea în condiții de siguranță a centralei hidroelectrice Săsciori

Publicat

Hidroelectrica SA cumpără două servomotoare necesare pentru instalația de acționare a vanei fluture 320/50 CHE Săsciori, ce va permite funcționarea în condiții de siguranță a centralei hidroelectrice. Servomotorii actuali, vechi de aproximativ 33 de ani, prezintă uzură avansată iar vana fluture nu mai poate realiza cursa de închidere. 

SPEEH Hidroelectrica SA a lansat luni, 3 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția a două servomotoare oscilante D300/150-1250 PN 100 – ce vor permite restabilirea rolului funcțional al vanei fluture – un organ de siguranță pe circuitul hidraulic al centralei hidroelectrice Săsciori. De asemenea, furnizarea produselor va contribuit la funcționarea în condiții de siguranță a CHE Săsciori.

Valoarea totală estimată este de 393.172,3 lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, servomotorii fac parte din instalația de acționare a vanei fluture 320/50 CHE Săsciori pusă în funcțiune în anul 1987, anul de PIF al CHE Săsciori.

În urma funcționării îndelungate, aproximativ 33 de ani, aceștia prezintă uzură avansată, cu zone corodate în partea superioară a cilindrului, ceea ce duce la blocarea pistonului cilindru la capăt de cursă. În această situație vana fluture nu poate efectua cursa de închidere, acest lucru se poate realiza doar cu ajutor extern.

Instalația vană fluture VF 320/50 CHE Săsciori are rol de organ de siguranță pe circuitul hidraulic al centralei și este destinată să se închidă în caz de spargere conductă forțată, refuz închidere vană sferică sau pentru revizii și reparații. În situația actuală vana fluture VF 320/50 CHE Săsciori nu poate realiza cursa de închidere, în situațiile în care este necesar acest lucru.

Astfel, aceasta nu își mai poate îndeplini rolul de organ de siguranță pentru CHE Săsciori, fiind totodată prinsă în lista punctelor slabe ale SH Sebeș.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate