Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea bărbatului din Alba Iulia, care s-a ales cu dosar penal pentru că a ieșit din izolare mai devreme cu câteva ore

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia susține că s-a ales cu dosar penal, pentru nerespectarea măsurilor de izolare și cu încă 14 zile de carantină, din cauza unor probleme de comunicare dintre el și autorități. 

Mai exact, bărbatul în cauză, Ovidiu B.T., susține că a respectat cele 14 zile de izolare, dar a ieșit cu jumătate de zi mai devreme din locuință, deoarece nu ar fi știut că măsura expira noaptea, la ora 00.00. 

Acesta a povestit, pentru Alba24.ro, cum a ajuns să mai stea încă 14 zile în carantină, de data aceasta într-un centru amenajat de autorități și din ce motiv i s-ar fi întocmit dosar penal.

Versiunea bărbatului

În data de 24 martie acesta a venit din Grecia, cu un avion și a aterizat pe Aeroportul Otopeni. De la București a venit la Alba Iulia, unde a sunat la Poliția Locală și a declarat că s-a întors din străinătate.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat din Alba Iulia, plasat în izolare de autorități, a ieșit la cumpărături. S-a ales cu dosar penal

De la Poliția Locală a aflat că trebuie să stea în izolare 14 zile, din data de la care a ajuns în țară. I s-au întocmit documentele din partea DSP Alba și, timp de 14 zile, după spusele sale, nu a părăsit locuința. Acesta a precizat că, în timpul zilelor de izolare, era verificat de polițiștii locali.

Luni, 6 aprilie, după calculele sale, erau terminate cele 14 zile de izolare.

Acesta susține că luni, în jurul orei 8.00, a sunat la DSP Alba, a declarat cum îl cheamă, de cât timp este în izolare, dacă primește documente care să ateste că a stat la izolare și dacă poate părăsi domiciliul.

De la DSP Alba i s-a spus că nu va primi documente și că poate părăsi locuința, pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Bărbatul mai susține că a sunat și la Polița Locală și de acolo ar fi primit același răspuns: că poate părăsi domiciliul.

Acesta a părăsit domiciliul, s-a deplasat până la un magazin pentru a face mai multe cumpărături, dar între timp a fost sunat de un agent de la Poliția Locală și întrebat de ce a părăsit domiciliul.

Atunci bărbatul ar fi aflat că perioada de 14 zile de izolare expira în noaptea de luni spre marți, la ora 00.00. Acesta susține că nu a știut că măsura expiră la miezul nopții, dar nici autoritățile nu l-ar fi anunțat până la ce oră trebuie să stea.

Bărbatul a fost plasat pentru încă 14 zile în izolare, la un centru din Alba Iulia.

Versiunea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

”La data de 7.04.2020, în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 983/P/2020 având ca obiect săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 C.pen., constând în aceea că:

În data de 6.04.2020, în jurul orei 10:15, cu ocazia efectuării de verificări la locuințele persoanelor față de care s-a dispus măsura izolării la domiciliul în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, agenți din cadrul Poliției Locale Alba Iulia au constatat că o persoană de sex masculin a părăsit domiciliul de pe raza Mun. Alba Iulia pentru a efectua cumpărături, încălcându-și astfel obligația de a se afla în izolare la domiciliu.

Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, iar aceste acte și măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au specificat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Potrivit Ordonanței Militare 5/2020 Art. 3 (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii.

(2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, dacă fapta nu constituie infracțiune.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea+(+Tony)+Achim

    miercuri, 08.04.2020 at 17:46

    Aici in USA multes cazuri simple sint clasate in aceasta stuatie de urgenta.
    Prea multe amenzi si dosare in loc de avertizari si explicati.
    Sint oameni nu masini si uni profita facind abuz de putere!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax